Best of 2016: 5 dintre cărțile care au cucerit lumea

Nu toate cărțile ”se nasc” egale, asta e clar și se vede nu numai in calitatea scriiturii dar și în popularitate, vânzări și cititori cuceriți.(da, știm, uneori sunt populare și cărțile mai puțin...bune) La început de an nou, privim în urmă și îți prezentăm câteva dintre cărțile care au strălucit în 2016- poate mai adaugi ceva pe lista de lectură. 

1. The Underground Railroad, Colson Whitehead

Era greu să alcătuiesc un top al celor mai bune cărți din 2016 și să nu includ și The Underground Railroad, un roman care este menționat peste tot ca fiind unul de excepție. Cora duce o viață grea: este sclav pe o plantație și este un outsider între cei din jur. Când primește o șansă la libertate, nu o ratează și se avântă în necunoscut. Povestea Corei este spusă cu măiestrie de Whitehead și îmbină fără dificultate istoria brutală a sclavilor din America cu problemele actuale ale Afro-Americanilor.

2.  The Vegetarian, Han Kang

Yeong-hye duce o viață banală și liniștită alături de soțul ei. Asta până când hotărăște să ducă o existență mai apropiată de cea a plantelor și devine vegetariană. Ceea ce nu ar fi nemaipomenit însă în Coreea de Sud, vegetarianismul este un concept rar întâlnit iar decizia ei este văzută drept o formă de rebeliune, care dă naștere multor comportamente bizare…

3. The Girls, Emma Cline

Vara lui 1969. California. O poveste care te ia de mână și te-ntoarce în timp, unde descoperi ultimele ecouri ale unei contraculturi, unde căldura te sufocă aproape și unde adolescenții fac cunoștință cu noi etape ale vieții, cu noi aspecte ale lumii. O carte extrem de apreciată, care merită citită. Măcar așa, de dorul verii :)

4.  Swing Time, Zadie Smith

Smith lovește din nou, de data aceasta cu povestea a două prietene care se apropie datorită pasiunii pentru dans. În timp, cele două urmează căi diferite iar Zadie Smith dezvoltă cu dibăcie subiecte precum  talentul, prietenia, rasa și statutul social într-un roman complex, care te va pune pe gânduri.

5.The Queen of the Night, Alexander Chee

Un roman care te poartă înapoi în timp, în Franța secolului al XIX-lea, unde Lilliet Berne, un star de operă fascinează Parisul prin felul ei de a fi. O fată săracă din Minnesota se transformă în preferata parizienilor iar Chee țese cu măiestrie povestea ei. Mă opresc aici cu topul dar vă las un bonus: aici găsiți o listă mai lungă cu titlurile lui 2016. Check them out. Pe voi ce cărți v-au cucerit în 2016? Suntem curioși :)