Femei din literatura care ne-au cucerit

Literatura este o sursă inepuizabilă de personaje feminine care să ne rămână în suflet și în minte mult timp după ce am le-am citit povestea. Sunt destul de multe femei din literatura care ne-au cucerit fie pentru că ne amintesc de cineva din viața reală, fie pentru că ne inspiră și ne oferă un model demn de urmat, fie pentru că au o anumită trăsătură (sau mai multe) pe care o apreciem nespus. Fiindcă sunt atât de multe opțiuni, e destul de dificil să alegem doar câteva femei din literatura, dar vom face un efort. :)

# Molly Weasley

În general, când vine vorba de seria Harry Potter, lumea gravitează spre personaje precum Hermione, Lily sau Ginny și mai rar spre Molly. Dar, din punctul nostru de vedere, Molly este o femeie super mișto. Are grijă de familie și de oricine are nevoie de un refugiu, de o porție de mâncare și de o vorbă bună.  Ne place de ea tocmai pentru că este o figură maternă memorabilă și știe și când să fie blândă și când e cazul să se impună. În plus, nu putem să nu menționăm cât de puternică este, deoarece găsește energia de a avea grijă de toți, puterea de a trece prin moartea unui copil și de a își apăra copiii cu orice preț.( Hello, o dă gata pe Bellatrix!)

# Luna Lovegood

Rămân puțin în sfera Harry Potter pentru a o menționa pe Luna. Luna cea excentrică, non-conformistă, inteligentă și neînfricată. E un exemplu bun pentru a ne aminti că este în regulă să ieșim din tipar și că e bine să ne asumăm calitățile care ne fac diferiți. Este totodată o prietenă de nădejde și are curajul de a spune lucrurilor pe nume.

# Arya Stark

Un reminder că nu toate fetele trebuie să fie feminine dacă nu vor și nu se identifică cu acest stil. Un exemplu de curaj într-o lume în care femeile se limitau la viața de casă, ea îndrăznind să adopte un cu totul alt stil de viață, rezervat atunci mai degrabă bărbaților. Și-a dorit să învețe să  lupte și a reușit. Asta ca să nu mai menționăm de câtă tărie a avut nevoie ca să treacă prin tot ce a trecut. Go, girl!

# Jo March

Jo este inteligentă, impulsivă, nu îi e frică să-și spună părerea și are mereu argumentele la ea.  Face orice este nevoie pentru familia ei, are curajul să se opună societății care dictează ca fetele să aibă scopul suprem al căsătoriei. Cu alte cuvinte, e una dintre acele femei din literatura care ne-au cucerit. Găsești Little Women aici.

# Claire Fraser

Eroina Dianei  Gabaldon este inteligentă, descurcăreață, pasională și plină de compasiune. Reușește să navigheze viața în Highlands, cu 200 de ani înaintea timpului ei, să  ajute oamenii care au nevoie de ajutor și să înțeleagă viața scoțienilor de atunci. Chiar și în timpul ei, în secolul al XX-lea, este independentă și are aspirații în carieră, pe care le îndeplinește. Aventurile ei sunt nenumărate și neîncetate și face față cu brio. Mai multe despre Claire, Jamie și seria Outlander aici.

Mențiuni

  • Hermione Granger
  • Lizzie Bennett
  • Lisbeth Salander
  • Lily Potter
  • Jane Eyre
  • Scarlett O' Hara
  • Minerva McGonagall
Care sunt personajele feminine din literatura care te-au cucerit? Suntem curioși, așadar așteptăm cu interes răspunsuri în comentarii. Dacă vrei să mai citești despre femei din literatura, găsești aici un articol dedicat lor.