Cele mai faine personaje negative din literatura

Cum ar fi să citim doar despre oameni cinstiți, educați, corecți, buni la suflet și care respectă toate regulile? Care nu înșeală, nu greșesc cu nimic, discern perfect între Bine și Rău și aleg mereu Binele, se comportă frumos cu toți din jur și duc o existență normală și banală? Eu zic c-ar fi cam plictisitor. De foarte multe ori, aceste personaje negative din literatura sunt cele care dau savoare cărții. Adaugă un strop de gust unor povești care altfel ar fi fost prea simple și liniare. Dacă nu avem un bad guy, ce se întâmplă cu povestea? Chiar am vrea să citim despre viața roz și perfectă a unui personaj? Păi nu, că ne-am enerva. :) Acestea fiind spuse, am ales câteva personaje negative din literatura care ni se par foarte faine. Prin faine, vreau să spun că sunt bine construite și-și îndeplinesc cu succes rolurile. Înainte să aruncați cu pietre: lista e subiectivă. Poate voi considerați altele ca fiind mai mișto. E ok, to each his own.

Ce personaje negative din literatura am ales?

# Dolores Umbridge,  seria Harry Potter

Am făcut anul acesta un concurs pe Facebook în care întrebam ce personaj v-a enervat cel mai tare. Deloc suprinzător, din punctul meu de vedere, Dolores Umbridge a fost cea mai menționată. E foarte posibil ca oricine care a citit seria să spună că Umbridge e mai rea decât Voldemort, pentru că ea reprezintă un rău cu care ne confruntăm cu toții, nu doar la nivel de școală, unde poate dăm peste un profesor de acest gen dar și în viață, unde persoanele rasiste, încuiate la minte și care fac abuz de putere nu sunt tocmai rare.

# Walder Frey, ASOIAF

Seria ASOIAF este plină de personaje negative demne de a fi menționate dar pentru această listă l-am ales pe Walder, un personaj fără scrupule și orgolios, vinovat de incest, regicid, trădare și de faimoasa Red Wedding. Deși nu este atât de proeminent precum Ramsay Bolton sau alții, Walder a cauzat mult rău în Westeros și ne-am bucurat cu toții când a primit ce merita și a gustat din Frey pie.

# Nils Bjurman, The Girl with the Dragon Tattoo

Tutorele lui Lisbeth este un personaj ce merită să fie urât de către toți și poate din acest motiv a ajuns pe lista aceasta. Reușește să te scârbească și să trezească emoții puternice prin acțiunile sale demne de dispreț. Profită de statutul său pentru a o manipula pe Lisbeth, folosindu-și puterea asupra conturilor femeii pentru a obține favoruri sexuale. În urma unui viol pe care Lisbeth îl și filmează, protagonista îi tatuează pe stomac: I'm a sadistic rapist pig, un tatuaj meritat pe deplin. personaje negative din literatura

# Hannibal Lecter, The Silence of the Lambs

Nu cred că ar putea exista o listă de personaje negative din literatura care să îl omită pe Hannibal. Un criminal în serie sadic și canibal, dar totuși șarmant, inteligent și sofisticat. Apreciază opera și gustul organelor umane. Un amestec perfect de cruzime și sofisticare, un personaj pe care nu poți să îl uiți prea ușor sau prea curând.

#Amy Dunne, Gone Girl

Nu puteam să nu o includ pe Amazing Amy în această listă, fiind un personaj rece și calculat, capabil să-și însceneze propria moarte pentru a se răzbuna pe un soț distant. Nu numai că și-a înscenat moartea, dar a scris cu religiozitate într-o agendă care să îl incrimineze pe Nick, a ucis cu sânge rece un fost iubit și a manipulat situația creată după bunul ei plac.

#Humbert Humbert, Lolita

În spatele unui limbaj pretențios se află unul dintre cele mai perverse personaje din literatură. Este extrem de convingător și șarmant deși se ocupă de lucruri odioase: o răpește pe fetița ce devine obiectul perversiunii sale și îi ucide mama. În final, toate discursurile sale despre Eros nu reușesc să te facă să treci cu vederea tot ce a făcut de-a lungul cărții. personaje negative din literatura

#Norman Bates, Psycho

Mai trebuie să explic de ce l-am ales? Inspirat parțial de criminalul în serie Ed Gein, Norman este cu siguranță un personaj care este capabil să îți dea fiori pe șirea spinării. În urma unei copilării controlate de o mamă posesivă, dezvoltă personalități multiple și ucide cu sânge rece. O ucide și pe mama, a cărei identitate și-o asumă și îi păstrează cadavrul. Psycho, indeed.

#Cathy Ames, East of Eden

Un maestru al manipulării, se folosește de sexualitate pentru a-i domina pe cei din jur. Nu se ferește să-și folosească promiscuitate pentru a obține ce vrea și ajunge chiar să îl împingă la suicid pe profesorul de latină. Nu se dă în lături de la nimic și în urma unui avort nereușit, naște doi copii față de care nu manifestă nici un sentiment. Talk about cold. Cred că lista ar putea continua dar în loc să continui eu, vă invit pe voi. :) Spuneți în comentarii ce personaje negative din literatura vi se par faine și bine construite și hai să discutăm!