Recenzie: Curajul de a reuși de Ruben Gonzalez

(Recenzie scrisă de colegul nostru, Bogdan Coman, căruia îi mulțumim frumos :-))

Visează... luptă... câştigă! Trei cuvinte care arată bine pe hârtie, dar care, atunci când le aplici la viaţa de zi cu zi au un efect însutit. Sunt cuvintele care îl însoţesc tot timpul pe Ruben Gonzalez, argentinianul care a avut un vis extraordinar, acela de a deveni medaliat olimpic, vis pe care a reuşit sa îl împlinească. A participat la Olimpiadă nu o dată, ci de patru ori în patru decenii diferite, toate acestea în pofida sorţilor potrivnici şi a tuturor obstacolelor care s-au ivit pe drumul către împlinirea ţelului personal.

Campion naţional la sanie şi de patru ori medaliat olimpic, Ruben Gonzalez a început să se antreneze pentru prima dată la acest sport la vârsta de 21 de ani. Patru ani mai târziu participa la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Calgary. La 39 de ani, concura alături de sportivi de 20 de ani la Olimpiada din Salt Lake City, iar la 47 de ani concura la competiţia olimpică de la Vancouver.

Curajul de a reușiÎn Curajul de a reuşi Ruben Gonzalez ne împărtăşeşte experienţele lui olimpice şi ne oferă, în acelaşi timp, metode testate şi garantate pentru eliminarea temerilor şi consolidarea încrederii în sine, atingerea potenţialului maxim, transformarea înfrângerilor în victorii şi împlinirea ambiţiilor de-o viaţă. Veţi învăţa cum să vă trăiţi viaţa cu pasiune, curaj şi perseverenţă. În final, veți afla că totul ţine de a alege să ai atitudinea potrivită. Viktor Frankl spunea că „unui om îi poate fi luat totul, cu excepţia unui singur lucru, ultima dintre libertăţile umane, aceea de a-şi alege atitudinea pe care o consideră potrivită într-o anumită situaţie sau de a-și alege propriul drum.”

Rudy Ruettiger, personajul care a inspirat scenariul blockbuster-ului Rudy, afirmă că „Ruben este o mărturie vie a puterii spiritului uman, iar cartea lui reprezintă o pasionantă chemare la acţiune, care te provoacă să dai ce e mai bun în tine. Cu ajutorul uimitoarei sale poveşti olimpice, Ruben te va inspira să îţi urmăreşti visul, te va ajuta să ieşi învingător din luptă şi te va încuraja pe drumul spre victorie.”

Eu unul, după ce am citit Curajul de reuşi, am un singur regret, şi anume că nu am descoperit cartea mai devreme, pe vremea când practicam sportul de performanţă; in schimb, am hotărât să lupt cu înverşunare pentru împlinirea viselor mele şi să nu renunţ niciodată, oricât ar fi de greu, astfel încât, la finalul vieţii, să am de spus o poveste care să îţi taie respiraţia. Un vechi proverb românesc spune că dacă ei mă dau afară pe uşă, eu o intru înapoi pe geam. După mine acesta cuprinde esenţa lucrării de faţă, sau cum spune autorul: „nu îţi dori ca totul să fi decurs mai uşor; doreşte-ţi ca tu să fii mai bun. Nu îţi dori să fi avut mai puţine probleme; doreşte-ţi , în schimb, să ai mai multe abilităţi. Nu îţi dori mai puţine provocări; doreşte-ţi mai multă înţelepciune.”

Recomand cartea acelora care se tem să ia taurul de coarne, fie pentru că vor să evite un posibil eșec, ori aşteaptă condiţiile perfecte pentru a începe; cât şi celor care deja sunt pe drumul către succes, încurajările sunt binevenite oricând.

Dacă te-ai decis să citeşti Curajul de a reuşi atunci eşti cu un pas mai aproape de împlinirea propriului ţel. Singurul care o poate face eşti tu! Aprinde torţa de la Ruben şi începe să le inspiri celorlalţi curaj şi pasiune pentru a-şi trăi viaţa cu integritate!