Recenzie David & Goliath de Malcolm Gladwell

Acest articol a fost scris de colegul nostru Bogdan Coman. Dacă vreți să-l cunoașteți, îl găsiți la târgurile la care participăm (să vă uitați după un băiat înalt și blond :-).

De multe ori, la o analiză obiectivă, constatăm cu surprindere că ceea ce iniţial pare a fi un avantaj lucrează de fapt împotriva noastră. Dar şi invers - un dezavantaj poate ascunde o mare oportunitate. Totul este să știm cum s-o identificăm și apoi s-o folosim în interesul nostru. Te-ai gândit vreodată la aceasta? Eu nu!

Totul a început atunci când am citit cartea lui Malcolm Gladwell, David & Goliath. Deşi puteam alege şi alte titluri ale aceluiaşi autor, precum Outliers, Blink sau What the Dog Saw (toate best-sellers, de altfel), acesta a fost cel care mi-a atras atenţia. Gladwell este unul dintre cei mai influenți sociologi contemporani și jurnalist cu ștate vechi care scrie pentru The New Yorker. În această carte el demonstrează cum orice situație, cu ceva imaginație, perseverență și atitudine pozitivă poate fi înclinată în favoarea noastră, în ciuda unor premise cel puțin pesimiste. Gladwell aduce în prim plan lupta epică dintre David, tânărul evreu chemat de către Dumnezeu să conducă poporul ales, şi Goliat, maşinăria de război a filistenilor. Plecând de la acest eveniment biblic, pe care îl tratează metaforic, şi continuând cu exemple din viaţa de zi cu zi, Gladwell dovedeşte că uriaşii din cotidianul nostru pot fi învinşi mult mai uşor decât ne-am aştepta (sau îndoi).

file_1615737_BZXQNjDavid, un tânăr de 17 ani, cu păr bălai, fără experienţă de război, înarmat cu o praştie şi câteva pietre de râu, reuşeşte să îl învingă pe Goliat, cel mai de temut războinic al vremii, un om înaintea căruia tremura o întreagă armată. Este interesant de observat că tânărul nostru, căruia nimeni nu îi dă vreo şansă, nu se lasă intimidat de oponentul său, ci se lasă condus de o singură dorinţă, aceea de a apăra onoarea Dumnezeului pe care îl slujeşte. Ceea ce l-a ajutat să câştige a fost încrederea nestăvilită în Dumnezeul său, Acela care l-a înzestrat cu capacitatea de a vedea dincolo de aparenţe şi cu întelepciunea de a face ca avantajul oponentului să lucreze în favoarea ta. Interesant, nu?

La o interpretare contemporană a poveștii lui David, constatăm că de fapt câmpul de luptă este în inimile noastre, iar armele s-au transformat din săbii şi arcuri în temeri şi frici. Deşi cu toţii avem visuri, idealuri ori liste de genul ’to do’, considerăm că sunt prea greu de realizat, ba chiar imposibil. Examenul acela este prea dificil, profesorul mult prea pretenţios, partenerul de viață ne creeză probleme. Temerile, fricile şi îndoielile abundă în detrimentul încrederii și curajului de a acționa. Citind această carte şi urmarind evoluţia lui David, care din cioban ajunge unul dintre cei mai puternici regi ai Israelului, am învăţat că de cele mai multe ori dezavantajele ascund oportunități, sau avantaje pot fi găsite acolo unde alţii văd doar probleme insurmontabile; uriaşii nu-s atât de fioroşi pe cât par la prima vedere, iar inima omului este nespus de înşelătoare. 

Te provoc să citeşti cartea aceasta şi să o laşi să îţi transfome mintea. Lasă-te instruit de către aceia care au învăţat cum să privească dincolo de aparenţe. Alege curajul în detrimentul fricii, increderea în locul deznădejdii. Binecuvântaţi sunt doar aceia care îndrăznesc!