The Shangri: Dieta care mi-a schimbat modul de a gândi

Everything popular is wrong. – Mark Twain.

Eu am o problemă cu greutatea. Dacă este să mă să raportez la indicele masei corporale (IMC) ce mi-l calculasem eram supraponderal și mă îndreptam încet spre obezitate. Un număr cum este IMC te poate speria foarte tare pentru că te face să te simți ciudat. Te face să te simți inconfortabil în pielea ta. Mi-am dat totuși seama că nu numărul mă face să ma simt prost. Lucrul ce mă face de fapt să mă simt prost este că deși există zeci de diete care au funcționat pentru alții, eu nu m-am ținut de nici măcar una religios. Întrebarea care îți poate veni în minte acum este:  “De ce nu te-ai ține de o dietă dacă o faci cu scopul de a deveni mai sănătos?” Întrebarea ta este excelentă și sunt zeci, poate chiar sute de milioane de oameni, care sunt frământați de această întrebare. Zi de zi. Noapte de noapte. Să îți schimbi felul cum mănânci nu este deloc ușor. Presupune să recunoști că până acum ai mâncat greșit. Dieta Shangri însă vine în ajutorul tău pentru că nu este de fapt o dietă. Este mai degrabă un obicei în plus pe care poți să îl adaugi la comportamentul tău alimentar deja existent, cu scopul de a scăpă în timp de kilogramele de care nu ești mândru. Dieta are la bază o observație fină pe care Seth Roberts a testat-o: oare dacă producem schimbări mici în comportamentul nostru, putem slăbi într-un ritm susținut și fără ca să facem mari sacrificii? Răspunsul scurt este da. Răspunsul lung depinde de tine dacă alegi să crezi în ideea domnului Roberts. Așa cum am observat în numeroase alte ocazii, ideile contraintuitive tind să fie în general sortite să fie folosite doar de către oamenii care le descoperă. Majoritatea celor care au un corp de nota 10 sau țintesc în direcția respectivă, sunt adepți ai abordării: trebuie să transpiri și să plângi ca să ajungi la un corp de invidiat. Această abordare a funcționat pentru mulți și a salvat multe vieți. O respect. Pentru mine este totuși inacceptabilă. De ce? Pentru că eu nu vreau un corp de nota 10. Vreau un corp de nota 8, dar deocamdată am un corp de nota 5. Pentru mine o creștere de la 5 la 8 este excelentă și îndeajuns să mă facă să fiu fericit. Majoritatea celor care eșuează să țină o dietă ajung să regreseze mai rău decât înainte să se apuce de respective dietă. Din acest motiv dieta Shangri-La pentru mine este ceva deosebit. Este atât de simplă încât nu trebuie să te sacrifici și riscul de a regresa este foarte mic. Dieta are ca acțiune principală includerea în alimentația zilnică a 2 “suplimente” care scad apetitul și nevoia de gustări mici între mese și de asemenea scad nevoia de calorii a corpului tău (proces denumit calories drop count). Tot procesul  științific, de ce funcționează și ce se întâmplă în corpul tău, este detaliat în carte, nu are rost să ți-l descriu. Vreau doar să surprind esențialul în această recenzie. După cum spuneam, dieta presupune să incluzi 2 suplimente:
  • Ulei de măsline extra light (ELOO – extra light olive oil) luat cu lingura – pentru că nu am găsit ELOO, mi-am luat ulei de rapiță, care era printre alternativele recomandate de către autor.
  • Zahar de masă dizolvat în apă
Aceste 2 suplimente, incluse zilnic în obiceiul de alimentație, te pot ajuta să scapi de apetitul excesiv și/sau de kilogramele în plus. Motivul pentru care am spus “și/sau” este pentru că rezultatul depinde de obiectivele fiecăruia, iar aceeași cantitate de suplimente consumate nu determină aceleași rezultate. Nu știu care este numărul persoanelor care au fost ajutați de această dietă, dar știu că sunt sute de mărturii online reale ale oamenilor care au testat-o, care pot fi găsite ușor pe Google după numele dietei. Motivul pentru care Seth Roberts recomandă aceste 2 suplimente este pentru că gustul lor nu produce o asociere plăcută de către creier (Da, chiar și zahărul diluat  în câteva sute de ml de apă trece ca o aromă neinteresantă). Ele trec neobservate ca arome, dar totuși contribuie dpdv caloric (energetic) la alimentația ta. După ce am încercat acest experiment timp de 3 săptămâni, observasem o pierdere de 2kg și un apetit extrem de scăzut pentru jeleuri și înghețate (am desfășurat experimentul în vară, iar cele 2 erau păcatele mele capitale).Greșeala mea a fost că am renunțat, pentru că atunci când discutam despre experiment cu cineva, lumea se uita ciudat la mine și îmi spunea că nu are cum să funcționeze. Nu fă aceeași greșeală ca mine, lumea din jurul tău întotdeauna are o părere despre ceea ce faci tu, dar asta nu o face neapărat utilă, chiar dimpotrivă, datorită presiunii sociale o să faci același lucru pe care l-am făcut eu. Încearcă experimentul pe cont propriu și nu spune nimănui faptul că ai încerca să slăbești printr-o astfel de dietă, pentru că inevitabil o să îți spună că nu e bine ceea ce faci. Cartea lui Seth Roberts mai are multe alte detalii interesante despre slăbit și felul cum lipsa de familiaritate a diverselor mâncăruri ne poate face extrem de mult bine. Din experiență proprie, înainte de a testa această dietă o să spui că e atât de ciudată ideea încât nu o să meargă. Tocmai din acest motiv o să te încurajez sa o încerci.

 Recenzie scrisă de Gabriel Nechita de la 1cartepesăptămână.ro