TOP TEN TUESDAY. Dacă vrei, poți!

De mici ni se spune că nu există lucru pe care să nu-l putem face dacă ne punem mintea la contribuție sau dacă ni-l dorim suficient de mult. Învățăm că efortul este în general răsplătit, iar succesul nu întârzie să apară dacă știm să luptăm pentru el. Adulți fiind, de prea multe ori ne lăsăm mintea acaparată de grijile, problemele și stresul cotidian, ne concentrăm atenția pe detalii insignifiante și pierdem din vedere ansamblul. Pe scurt, uităm de vise, idealuri şi obiective. Până într-o zi când, brusc, realizăm că putem face mult mai multe, că mai sunt o grămadă de lucruri de descoperit și atât de multe opțiuni de explorat.

TOP+TEN

Pentru că ne străduim mereu să evoluăm profesional şi personal, săptămâna aceasta pornim în căutarea de „unelte” pentru auto-dezvoltare. Plecând de la ideea că „putem muta munții din loc, cu condiția unică să vrem”, am ales să vă prezentăm 10+1 titluri motivaţionale pentru o atitudine pozitivă şi pro-activă. Cu alte cuvinte, 11 cărți care vă pun la dispoziţie instrumente, metode şi sisteme pentru realizarea obiectivelor şi îndeplinirea dorinţelor.

 

1. Outliers: The Story of Success de Malcolm Gladwell

Editura: Penguin Books

Autorul bestseller-ului “Blink and The Tipping Point”, Malcolm Gladwell, ne prezintă în “Outliers: The Story of Success” o altfel de față a omului de geniu. Care sunt caracteristicile care diferențiază o persoană obișnuită de un super-om? De ce unii reușesc și tind mereu spre auto-depășire, în timp ce alții stagnează? Gladwell susține că acea prețioasă cheie a succesului are legătură cu propriile noastre origini, cu locul în care ne-am născut, cu educația pe care o primim, însă subliniază foarte clar că niciun geniu din lumea asta nu a atins reușita de unul singur.

outiliers

2. Daring Greatly: How the Courage to be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent, and Lead de Brene Brown

Editura: Penguin Putnam

Cercetător de renume, Dr. Brene Brown ne oferă o viziune proprie asupra conceptului de vulnerabilitate, încurajându-ne să îmbrățișăm acest aspect al personalității noastre, catalogat de obicei ca slăbiciune. Doar astfel vom reuși cu adevărat să ducem o viață echilibrată și împlinită. Ori de câte ori cunoaștem o persoană nouă, ori de câte ori ni se solicită creativitatea sau ne lansăm în conversații complexe, ne asumăm un risc. Ne simțim nesiguri și expuși. Adică vulnerabili. Dr. Brene Brown ne învață însă să privim această slăbiciune ca pe un punct forte, care, odată detectat, conștientizat și asumat, ne poate deschide noi orizonturi asupra propriei personalități.

daring3. Focus: The Hidden Driver of Excellence de Daniel Goleman

Editura: Bloomsbury Publishing PLC

De mai bine de 20 de ani, psihologul și jurnalistul Daniel Goleman și-a dedicat studiile observării efectelor pe care puterea de concentrare le are asupra psihicului uman. Tipurile de concentrare pe care le utilizăm în diverse domenii, meditația ca formă de relaxare și îmbunătățire a puterii de concentrare, cultivarea emoțiilor pozitive, procesele mentale care contribuie la abilitatea de a dezvolta şi dobândi noi deprinderi - toate acestea conduc la performanță.

focus

 

4. Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking de Susan Cain

Editura: Penguin Books

Viețile noastre sunt influenţate de factori pe care mulți dintre noi fie nu-i cunoaștem, fie nu-i înțelegem. Aceștia definesc modul în care ne alegem prietenii, partenerii, carierele. Sunt factorii care intervin în fiecare moment dificil, atunci când ne simțim jenați, când roșim sau ne bâlbâim. Această carte explică procesele chimice care determină funcţionarea creierului introvertiților spre deosebire de cel al extrovertiților. Şi ne dezvăluie motivele pentru care societatea contemporană subapreciază și dezavantajează persoanele introvertite.

quiet

  5. Antifragile: Things that Gain from Disorder de Taleb Nassim Nicholas

Editura: Penguin Books

În publicația “The Black Swan”, Taleb explică de ce improbabilul și neprevăzutul influențează aproape orice aspect al lumii în care trăim. În “ Antifragile: Things that Gain from Disorder”, cercetătorul transformă incertitudinea într-un deziderat, în ceva aproape necesar. Antifragilul este superior Robustului sau Rezistentului. Acesta din urmă face față șocurilor, fără a suferi vreo schimbare. Antifragilul în schimb se adaptează, devenind din ce în ce mai bun. Acesta are nevoie de haos și dezordine pentru a supraviețui, a înflori şi a se perfecționa.

antifragile

6. Linchpin de Seth Godin

Editura: Little, Brown Book Group

De ce unii oameni sunt marginalizați, desconsiderați, privați de opțiuni, în timp ca altora li se oferă o mulțime de șanse? În noua sa carte, Godin creionează portretul omului „indispensabil”, piatra de temelie a unei companii, cel care inventează, conduce, este un liant social, care pur și simplu face lucrurile să se întâmple, creând ordine în jurul său.

linchpin

7. Science of Getting Rich de Wallace D. Wattles , Tom Butler-Bowdon

Editura: John Wiley & Sons Ltd

Cartea poate fi considerată un adevărat ghid într-ale înavuțirii. Wallace Wattles ne demonstrează cum putem să ne dezvoltăm din punct de vedere financiar, depășind anumite bariere de ordin emoțional și aplicând un set de reguli și metode care vor atrage succesul material!

the science

8. Crush It!: Why Now is the Time to Cash in on Your Passion de Gary Vaynerchuk

Editura: HarperCollins Publishers Ltd

Aveți un hobby căruia ați vrea să îi dedicați mai mult timp? O obsesie care vă ține adesea treji până târziu în noapte? Acum este momentul perfect pentru a transforma aceste pasiuni într-un mod de viață, într-o carieră căreia să vă puteți devota în întregime. Practic, să trăiți pentru a face ceea ce vă place. Gary Vaynerchuk ne pune la dispoziție resursele de a ne transforma pasiunile în oportunități reale pentru afaceri profitabile.

crush it

9. Puterea prezentului. Ghid de dezvoltare spirituală de Eckhart Tolle

Editura: Curtea Veche

Cartea ne propune o provocare: imaginea pe care o proiectăm este într-adevăr cea adecvată, adevărul ultim despre noi înșine? Știm cine suntem, care este puterea noastră reală și în ce rezidă ea? Tolle ne invită într-o călătorie spirituală în care vom depăși locurile comune ale gândirii cotidiene. Cea mai înrădăcinată prejudecată este aceea că suntem totuna cu mintea noastră. Într-adevăr, mintea poate fi un instrument extraordinar, dar în același timp este principala sursă de anxietate.

puterea prezentului

 

10. Staying Strong de Demi Lovato

Editura: Headline Publishing Group

Demi Lovato se trezește în fiecare dimineață și își reamintește promisiunile făcute sie însăși: puterea de a avea grijă de propria sănătate, capacitatea de a fi fericită şi de a se bucura de orice lucru mărunt și dorința de a duce un trai frumos, echilibrat. Aceste aspecte ale vieții sale o ajută pe artistă să fie puternică, să se dedice în continuare carierei sale, dar în același timp să inspire alți tineri care se confruntă cu greutățile și provocările vieții de zi cu zi.

staying strong

11. The Element: How Finding Your Passion Changes Everything de Ken Robinson & Lou Arnica

Editura: Penguin Books

Cartea semnalează criza care există în momentul de față în sistemul educațional, respectiv în mediul de afaceri, oferindu-ne totodată mijloacele necesare depășirii acestui impas: fie că vorbim de un elev plictisit la ore, de un angajat a cărui forță de muncă și talent nu sunt complet apreciate sau de o persoană care nu își poate conștientiza și analiza frustrările. În lume există mult prea mulți indivizi incapabili să-şi recunoască şi să-şi utilizeze corespunzător propriile talente native.

element  

Fie că vorbim despre probleme de ordin emoțional, cognitiv sau comportamental, fiecare dintre noi s-a lovit la un moment dat de bariere care ne-au împiedicat să ne atingem scopurile, sabotându-ne practic obiectivele. În unele cazuri fericite, am reușit să surmontăm aceste piedici puse în calea propriei fericiri și a dezvoltării personale, iar în altele am apelat la terțe persoane. O soluție foarte eficientă și adesea neglijată o reprezintă şi lectura unor cărți de specialitate.

Săptămâna aceasta vă propunem să acționați. Să parcurgeți un proces de introspecție, de auto-evaluare și să aprofundați lista noastră de lecturi, care cu siguranță vă vor deschide noi orizonturi. Până una alta, nu uitați că totul se află în mintea noastră, iar dacă aceasta lucrează eficient în slujba dorințelor proprii, totul e posibil! Librar Okian