Top Ten Tuesday - Despre oameni, trudă și roade

Toamna ne bucurăm de roadele pământului, fie cumpărate din piață din mâinile muncite ale țăranilor fie, în cazul celor mai norocoși dintre noi, culese direct din grădină. Așa că, inspirați de furnicarul din piețe și de pregătirile gospodinelor, vă propunem 10+1 titluri centrate în jurul temei pământului muncit cu drag și cu multă trudă.

1. The Grapes of Wrath, de John Steinbeck În timpul Marii Crize Economice familia Joad rămâne fără singura sursă de venit: ferma. Se văd nevoiți să plece din Oklahoma spre California, în căutarea stabilității și a unui viitor mai bun. O poveste dureroasă despre muncă, foame, lipsuri și ceea ce ne face să mergem mereu mai departe. [caption id="attachment_7355" align="alignnone" width="222"]9780141185064 Click pe copertă pentru detalii[/caption] 2. Stoner, de John Williams Scăpat de munca istovitoare a pământului William Stoner se înscrie, pe ascuns, la cursuri de literatură. În viitor ajunge profesor, dar află curând că nici viața asta nu-i cu mult mai ușoară. [caption id="attachment_7365" align="alignnone" width="235"]9789734649730 Click pe copertă pentru detalii[/caption] 3. Far from the Madding Crowd, de Thomas Hardy Subiectul este mai degrabă unul romantic, dar fundalul muncilor fizice, al clopoțeilor oilor și ale căpițelor de fân este unul cât se poate de potrivit. O poveste de dragoste plină de tăceri semnificative, efervescentă şi ameţitoare, purtându-te pe culmi şi prin hăuri ale iubirii, disperării şi sacrificiului. [caption id="attachment_7364" align="alignnone" width="235"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 4. Great Gatsby, de F. Scott Fitzgerald O altă poveste mai puțin despre pământ și mai mult despre avere însă cu atât mai relevantă pentru aspirațiile omului modern. Jay Gatsby îți construiește toată existența în jurul unei femei superficiale, cu ambiții mărunte. El luptă ani de zile pentru a câștiga bani, un loc privilegiat în societate și câteva secunde de fericire. [caption id="attachment_7363" align="alignnone" width="225"]9781853260414 Click pe copertă pentru detalii[/caption] 5. Mayor of Casterbridge, de Thomas Hardy Michael Henchard, mare fan al alcoolului, își vinde într-o zi nevasta și copilul pentru a mai face rost de niște bănuți pentru băutură. Odată trezit din beție jură să nu mai pună gura pe sticlă niciodată și să facă totul pentru a-și găsi familia. După zeci de ani devine un negustor de succes, cu numeroase proprietăți, însă care trebuie încă să lupte pentru a recupera ceea ce îi aparține cu adevărat. [caption id="attachment_7362" align="alignnone" width="234"]9780141199597 Click pe copertă pentru detalii[/caption] 6. Căluții mei, căluți frumoși, de Cormac McCarthy

John Grady Cole este un tânăr cowboy din Texas. El pornește călare spre Mexic, în cautarea unui loc sub soare. Dă de muncă grea, o iubire plăpândă și peripeții dintre cele mai periculoase. Atmosfera adevarată a Vestului sălbatic și necruțător într-un roman marca McCarthy.

[caption id="attachment_7356" align="alignnone" width="236"]9789734621682 Click pe copertă pentru detalii[/caption]  7. Desire under the Elms, Eugene O’Neill Probleme și intrigi de familie cum, din fericire, rar întâlnim. New England - trei frați și tatăl lor au pus pe picioare o fermă bunicică. Au grijă de ceea ce este a lor cu toate că gândul le fuge mereu la aurul din Vest. Dar viețile lor se schimbă radical atunci când tatăl se recăsătorește cu o femeie tânără, cea care va deveni moștenitoarea de drept a fermei. Lucrurile și relațiile se complică tot mai mult în lupta lor pentru moștenire și dragoste. [caption id="attachment_7361" align="alignnone" width="214"]9781854591364 Click pe copertă pentru detalii[/caption] 8. Little House on the Prairie, de Laura Ingalls Wilder Familia Ingalls se hotărăște să se muta în Kansas, în ținutul indienilor tribului Osage. După un drum obositor aici găsesc vecini cumsecade care îi ajută în treburile cele mai grele: construirea unei case, săparea unei fântâni și în sădirea primelor culturi ale fermei. Romanul a inspirat serialul cu același nume. [caption id="attachment_7360" align="alignnone" width="234"]9781405272155 Click pe copertă pentru detalii[/caption] 9. Cold Comfort Farm, de Stella Gibbons Istoria amuzantă a sensibilei Flora Poste, școlită dar incapabilă să-și poarte singură de grijă. La 20 de ani rămâne orfană iar singura ei soluție pare a fi aceea de a locui împreună cu rudele sale – familia Stakadders. Membrii ei sunt excentrici și săriți de pe fix și locuiesc, ați ghicit deja, la o fermă. [caption id="attachment_7359" align="alignnone" width="221"]9780241951514 Click pe copertă pentru detalii[/caption] 10. How Much Land Does A Man Need?, de Leo Tolstoy O scurtă povestire despre pactul pe care Pahom, un țăran rus, îl semnează cu diavolul. Scopul său este acela de a deveni proprietarul a cât mai mult teren agricol, sigur fiind că doar acest lucru îi va aduce fericirea. [caption id="attachment_7357" align="alignnone" width="220"]9780141397740 Click pe copertă pentru detalii[/caption] Bonus: Ion, de Liviu Rebreanu

Deși o lectură obligatorie pe care mulți au tendința de a o evita, Ion este un roman care merită citit, fie chiar și doar din curiozitate istorică sau psihologică de studiere a mentalităților ceva cam arhaice. Cert este că relația țăranului român cu pământul său n-a fost niciodată surprinsă în scene mai vii de atât.

[caption id="attachment_7358" align="alignnone" width="200"]9789731973883_1 Click pe copertă pentru detalii[/caption] După muncă urmează și răsplata, nu-i așa? Noi cel mai bine ne odihnim când evadăm în ficțiune, indiferent de vremea de afară, dar parcă mai spornic toamna. Voi ce faceți pentru a vă reîncărca bateriile?