Top Ten Tuesday - Spioni și minți criminale

Conspiraţii şi duşmani înveterați, personaje negative monstruoase, o reţea nesfârşită de adjutanți lipsiți de scrupule, resurse financiare la discreție şi energie criminală. De hac le poate veni doar o anumită clasă de indivizi, special antrenați pentru asta de către agenții obscure al căror nume este compus în general din inițiale. Vorbim, desigur, despre agenţii secreți - puternici, pregătiţi mereu pentru orice, curajoşi, de o inteligență sclipitoare. Ei salveză, neştiuţi de nimeni, lumea în care trăim. Untitled design (11) În topul de astăzi vă propunem așadar 10+1 romane în care spionii și criminalii fac și desfac jocurile, iar civilii sunt doar niște pioni inocenți. 1. James Bond (Casino Royale, de Ian Fleming)

E de ajuns să spună Bond, James Bond şi toate femeile fatale sunt seduse, iar toţi duşmanii şi teroriştii sunt învinşi. Cu multă clasă şi cu mult umor, dar şi cu mult curaj şi iscusinţă, agentul 007 luptă împotriva celor mai mari organizaţii puse pe rele şi expune conspiraţii de necrezut. Aflat la prima sa misiune, James trebuie să neutralizeze un spion rus. Operaţiunea este relativ simplă, dar apariţia unei frumoase femei îi va încurca toate planurile…51KY30S8QHL2.  Jason Bourne (Bourne ultimatum, de Robert Ludlum)

Jason Bourne este figura centrală a unei serii de romane pline de adrenalină. Cu toate că lucrurile par a-i fi întotdeauna potrivnice, Bourne este mereu în căutarea dreptăţii şi nimic nu pare să-l oprească. De data aceasta trebuie să îl înfrunte pe duşmanul său de moarte, Jackal, cel mai mare şi mai iscusit terorist al lumii. În acelaşi timp, lumea e la un pas de a cădea în mâinile celor avizi de putere, celor perfizi şi protejaţi de poziţiile lor sociale. Nu poate rezulta decât distrugerea a tot ceea ce cunoaştem, iar Bourne trebuie să împiedice asta.

51FWErf3YcL3. Seria The Gallagher Girls (Cross my heart and hope to spy, de Ally Carter)

Dacă nu sunteţi fani ai clasicilor agenţi speciali aflaţi că lista noastră de astăzi cuprinde şi seria de romane dedicate spioanei Cammie Morgan. Elevă a unui prestigios liceu de fete, Cammie sparge coduri CIA, vorbeşte 14 limbi străine, este o bună cunoscătoare a artelor marţiale şi un bun strateg al operaţiunilor secrete. O serie plină de acţiune, în care Cammie înfruntă pericolele unui spion în toată regula, dar şi problemele vieţii de adolescent. Spionaj, intrigi de liceu, iubire şi crime, adică mixul perfect pentru o lectură rapidă.

91WZd-deIRL4. Executive Orders, de Tom Clancy

Jack Ryan devine, pe neaşteptate, noul preşedinte al Americii. Într-o turnură dramatică de evenimente el se vede nevoit să ia decizii pentru care nu este pregătit.  Forţe din întreaga lume, de la Beijing la Tehran şi până la Washington, sunt gata de atac. În curând vor face prima mişcare, iar Jack Ryan se va vedea pus în faţa unei crize cum nu şi-ar fi putut imagina vreodată. Terorism, război şi luptă pentru putere cu toate armele posibile.

 9780006479758_full_size5. Our Man in Havana, de Graham Greene

Wormold este un vânzător oarecare şi tatăl unei adolescente cu pretenţii. El câştigă bani vânzând aspiratoare în Cuba anilor ‘50, o ţară în care liniile de tensiune au mereu probleme. De aceea este cu uşurinţă tentat de posibilitatea unui câştig suplimentar. I s-a spus că tot ce trebuie să facă este să se joace puţin de-a spionul şi să scrie nişte rapoarte. Nu reuşeşte, aşa că se apucă să inventeze. Dar atunci când rapoartele sale false încep să se transforme în realitate lucrurile se complică, iar Havana devine un loc primejdios. O satiră intrigantă la adresa organizaţiilor guvernamentale. 9780099599975 6. Thirty Nine Steps, de John Buchan Richard Hannay se vede prins într-o serie de evenimente nu tocmai plăcute atunci când descoperă în apartamentul său un cadavru. În joc vor apărea spioni, agenţi ai forţelor de ordine şi organizaţii mondiale secrete. Iar Richard trebuie să îşi salveze pielea de toţi aceştia. Un thriller ce are ca temă urmărirea şi fuga pentru supravieţuire, spus într-un ritm alert şi redat în culori dintre cele mai vii. Un clasic al literaturii şi cinematografiei, în adaptarea lui Alfred Hitchcock.

9781853260803

7. Secret Agent, de Joseph Conrad O poveste despre spionaj şi contraspionaj, despre luptă şi anarhie într-un mare oraş, aparent monstruos, în care orice e posibil, de la atingerea celor mai îndrăzneţe visuri până la întunecimea ce ne poate cuprinde pe toţi. Mr. Verloc este un agent secret implicat în maşinaţiuni politice dintre cele mai murdare. El locuieşte împreună cu soţia sa, Winnie, şi cu familia acesteia, într-un apartament de pe străduţele lăturalnice din Soho, deasupra unui magazin în care tot felul de evenimente suspecte par a avea loc. Într-o poveste spusă din mai multe perspective aflăm totul despre rolul cheie jucat de Mr. Verloc.

9781853260650_l

8. Right Hand, de Derek Haas

Atunci când legea şi parlamentarii nu mai fac faţă în stârpirea răului, mâna stângă trebuie să nu ştie ce face mâna dreaptă. Iar mâna dreaptă este, în cazul de faţa,  Austin Clay.  El trebuie să îi găsească pe agenţii CIA dispăruţi la Moscova. Lucrurile se complică şi Clay e împins într-o cursă contra cronometru pe întreg continentul, în căutarea trădătorului… Un roman ce prezintă agenţii secreţi în stilul deja clasic al perioadei Războiului Rece.

91mG80C69VL

9. A Most Wanted Man, de John le Carre

Într-o noapte, pe cheiul din Hamburg este adus, mai mult mort decât viu, un tânăr rus. A ajuns aici în mod complet ilegal, are asupra sa o sumă mare de bani şi pare a fi de origine musulmană. Numele său este Issa. Annabel este hotărâtă să îl salveze de la deportare, chiar şi cu preţul propriei cariere. Între timp, identificând o victimă sigură a ceea ce e considerat a fi Războiul împotriva Terorismului, trei agenţii internaţionale îşi trimit spoinii în urmărirea lor.

file_1576759_9twn2817_full_size

10. Niciun pericol, de Robert Baer

O poveste reală, relatată de Robert Baer, fost agent CIA. Pregătiţi-vă ca imaginea pe care o aveţi despre spioni inteligeţi, cadre militare hotărâte şi organizaţii guvernamentale puternice să vă fie distrusă. Cartea cuprinde un întreg lanţ de evenimente neplăcute, de acte de incompetenţă şi greşeli tactice expuse, pare-se, de un om care s-a aflat chiar în miezul lucrurilor.

file_1581934_88Ea9x_full_size

11. House of Cards, de Michael Dobbs

Thriller-ul politic al ultimilor 25 de ani, e drept că fără spioni, dar cărui nu îi lipseşte nici suspansul şi nici situaţiile neprevăzute. Un politician corput pe care îl iubim la fel de mult pe cât îl urâm, Francis Urquhart, este implicat într-o ţesătură deasă de intrigi şi comploturi. O lume secretă despre care ne face plăcere să aflăm cât mai multe.

71IaEyKyapL

 După cum se poate vedea, să fii agent secret nu e floare la ureche. Noi cu siguranță ne-am prinde urechile în această rețea încurcată de mașinațiuni machiavelice, intrigi periculoase, spionaj și contraspionaj. Așă că ne mulțumim cu lectura, care e mai puțin periculoasă, dar totodată foarte palpitantă, mai ales atunci când stai confortabil în fotoliu.