Top Ten Tuesday - Cele mai așteptate apariții din 2015

Răbdarea nu e neapărat cea mai mare calitate a noastră (avem altele, evident :-)). Așa că scriem acest articol în timp ce ne roadem unghiile în anticiparea unora dintre cele mai interesante volume care se vor lansa în 2015. Avem o listă variată compusă din: cărți scrise de autori consacrați sau mai noi, ultimele apariții din serii de succes, dar și non-ficțiune și popular science.

Most awaited

Iată așadar 10 + 1 titluri pe care abia așteptăm să punem mâna și ochii (în ordine cronologică).

1. How to Fly a Horse: The Secret History of Creation, Invention, and Discovery, de Kevin Ashton (data publicării: 1 ianuarie 2015)

Credem greșit într-un mit al creației care spune că lucrurile iau naștere într-un moment dramatic de geniu: poeziile sunt scrise în vis; simfoniile sunt compuse dintr-un foc; descoperirile știițifice au toate un moment Evrika! revelator; iar marile afaceri iau naștere printr-un fel de magie de nepătruns. Nimic mai neadevărat. Oricine poate crea. Necesitatea ne împinge de la spate. În cartea sa, Ashton ne arată culisele procesului de creație: munca, eșecurile, pașii care trebuie parcurși, sursele de inspirație. Și succesul, care de cele mai multe ori aparține unor indivizi altfel neremarcabili.

How to Fly a Horse

2. The Self-Made Billionaire Effect: How Extreme Producers Create Massive Value, de Mitch Cohen, John Sviokla (data publicării: 1 ianuarie 2015)

O carte despre calitățile inerente ale milionarilor care au început de la zero, dar care mai întâi și-au părăsit slujbele la mari corporații americane. Cum se face că aceste corporații nu le-au recunoscut potențialul? Cum se face că aceleași corporații nu sunt capabile să genereze valori similare cu cele produse de companiile începute de acești oameni? Pe de altă parte, milionarii nu sunt neapărat mai deștepți, mai norocoși sau mai muncitori decât restul. Ce au ei în plus este un mod diferit de a gândi - un mod prin care redefinesc posibilul.

The SelfMade Billionaire Effect

3. Time of Contempt, de Andrzej Sapkowski (data publicării: 9 ianuarie 2015)

Regi și armate se pregătesc de război. Intrigi, revoltă și suspiciuni îi macină pe toți. Elfii și alte creaturi non-umane, suspuși la zeci de ani de oprimare, se alătură rezistenței din păduri și lovesc când te aștepți mai puțin. Magicienii se luptă între ei, unii susțin cauza oamenilor, alții pe cea a elfilor. Și în tot acest haos, Geralt și iubita lui, Yennefer, trebuie s-o protejeze pe Ciri, orfana vânată de toate taberele.

Time of Contempt

- - - Alte apariții noi în serii de succes: Lunar Chronicles, de Marissa Meyer - Fairest (27 ianuarie 2015) și Winter (noiembrie 2015); Bloodlines, de Richelle Mead - The Ruby Circle (10 februarie 2015): Selection, de Kiera Cass - Heir (5 mai 2015) - - -

4. Stuffocation: Living More with Less, de James Wallman (data publicării: 15 ianuarie 2015)

Deținem mult mai multe lucruri decât avem nevoie: haine pe care nu le purtăm, jucării care ne plictisesc, obiecte pe care nu le folosim. Aparent avem tot ce ne dorim, dar suntem nefericiți. Toată această aglomerare de obiecte inutile face rău planetei, ne invadează casele, ne sufocă și ne stresează (N.R.: stuffocation e o combinație între stuff - lucruri și suffocation - sufocare). Wallman ne arată cum putem să ne aerisim viața, să renunțăm la consumerismul obsesiv și să valorificăm ceea ce contează cu adevărat.

Stuffocation

5. A History of Loneliness, de John Boyne (data publicării: 3 februarie 2015)

De la autorul romanului best-seller, The Boy in the Striped Pyjamas, o nouă poveste intensă și bântuitoare. În urma unei tragedii personale, Odran Yates ia decizia să se preoțească. Patruzeci de ani mai târziu, Biserica Catolică se află în mijlocul uneia dintre cele mai mari controverse din istoria sa. Acesta este și momentul în care Odran trebuie să-și confrunte proprii demoni, din interiorul bisericii, din familie și trecut.

A History of Loneliness

6. Trigger Warning, de Neil Gaiman (data publicării: 3 februarie 2015)

O nouă colecție de povestiri pline de mister, emoție și magie de la Neil Gaiman (care vine cu câte ceva pentru toate gusturile: fantome și groază, SF, basme și poezie). Trigger Warning își propune să deconspire măștile pe care le purtăm cu toții ca să ne ascundem de lumea largă vulnerabilitățile și adevăratul eu.

Trigger Warning

7. The Buried Giant, de Kazuo Ishiguro (data publicării: 3 martie 2015)

După o pauză de aproape un deceniu, Ishiguro revine în forță cu acest roman despre un cuplu care pleacă în căutarea fiului pe care nu l-au mai văzut de ani de zile. The Buried Giant este o poveste despre dragoste, memorie, război și răzbunare.

the buried giant

8. Half Wild, de Sally Green (data publicării: 24 martie 2015)

În Half Bad, Nathan l-a cunoscut în sfârșit pe tatăl său și a primit cele trei daruri care îl confirmă ca vrăjitor deplin. În Half Wild, Nathan e în continuare pe fugă: trebuie să-l găsească pe prietenul său Gabriel și să o salveze pe Annalise, prizoniera puternicei vrăjitoare Mercury.

half wild

9. God Help the Child, de Toni Morrison (data publicării: 21 aprilie 2015)

Al unsprezecelea roman publicat de Morrison, laureată a premiului Pulitzer, e centrat pe relația traumatică dintre mamă și fiică. Bride a fost respinsă de propria mamă pentru că avea o piele prea închisă la culoare.

god help the child

10. Finders Keepers, de Stephen King (data publicării: 2 iunie 2015)

King reia personajele-cheie din Mr. Mercedes și de această dată le aruncă într-un thriller despre un cititor a cărui obsesie pentru un romancier extrem de retras merge un pic prea departe...

FInders Keepers

Bonus: Purity, de Jonathan Franzen (data publicării: 15 septembrie 2015)

După cum spune și coperta revistei Time, cel mai mare scriitor american contemporan va publica anul acesta cel de-al cincilea roman al său. O poveste complexă care se întinde pe mai multe decade, continente și generații din aceeași familie. Personajul principal, Purity, își propune să afle identitatea tatălui ei și astfel să descopere istoria misterioasă a familiei.

jonathan-franzen-time-magazine

Alte câteva liste cu titluri cel puțin la fel de interesante care se vor lansa în 2015 găsiți pe Buzfeed, Flavorwire și Business Insider (non-ficțiune). Despre The Winds of Winter, din păcate, nu vă putem spune încă nimic....