10 cărţi care au definit ultimii 10 ani (şi-un pic)
În ultimii zece ani şi ceva am avut parte de atacuri teroriste, o criză economică majoră, dezastre naturale şi câteva războaie. Internetul, accesul la informaţie şi interconectivitatea s-au dezvoltat exponenţial. Suntem într-o cursă galopantă cu inovaţiile tehnologice. A murit Michael Jackson. Au apărut Facebook, platformele de blogging, YouTube şi Twitter. Discuţiile despre încălzirea globală au devenit tot mai aprinse. România a aderat la Uniunea Europeană. Au apărut primele e-readere. Datorită progreselor din domeniul medical, speranţa de viaţă este în continuă creştere.
În tot acest amalgam de evenimente, cărţile au rămas o constantă liniştitoare. Iată 10 + 1 titluri care din 2000 încoace au vândut milioane de exemplare, au câştigat premii, au născut polemici sau au schimbat modul în care privim lumea. 1. The Goldfinch, de Donna Tartt Theo, în vârstă de 11 ani, împreună cu mama lui se află în locul nepotrivit la ora nepotrivită. Urmează o tragedie. Un bătrân misterios, într-un moment apocaliptic, îl îndeamnă să salveze o pictură mică, plină de magnetism şi dureroasă frumuseţe. Theo încearcă şă-şi construiască o viaţă din bucăţi împrăştiate.În ciuda premiselor întunecate, romanul lui Tartt este viu: împreună cu Theo, cititorul parcurge o călătorie uneori delirantă şi sfâşietoare, alteori absurdă sau periculoasă. De la viaţa elegantă şi izolată din Fifth Avenue la o existenţă psihedelică în deşert alături de un tată absent şi un prieten excentric. De la liniştea unui magazin de antichităţi la lumea interlopă a traficanţilor de artă. Theo trece prin toate ţinându-se tot mai strâns de trei piloni: amintirea dureroasă a mamei sale, iubirea pentru Pippa şi micul tablou fatidic.
+++ Premiul Pulitzer în 2013 +++
[caption id="attachment_5089" align="alignnone" width="258"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 2. The Luminaries, de Eleanor CattonWalter Moody a plecat să-şi caute norocul în Noua Zeelandă, unde goana febrilă după aur a acaparat mii de oameni. Ce nu ştie încă este că destinul lui nu stă în filonul de aur, ci în capacitatea şi clarviziunea care îl vor ajuta să dezlege crima şi situaţiile misterioase care macină comunitatea căutătorilor de aur dintr-un mic orăşel de la malul oceanului. Un roman despre lăcomie, inocenţă pierdută şi dragostea care salvează tot, The Luminaries te va purta prin lumi exotice, alături de personaje excentrice şi tot felul de situaţii neprevăzute.
+++ Premiul Man Booker în 2013 +++
[caption id="attachment_5092" align="alignnone" width="260"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 3. Wolf Hall, de Hilary MantelThomas Cromwell a fost un personaj istoric controversat. Deopotrivă urât şi ridicat în slăvi de contemporani, capabil de acte nobile şi fapte reprobabile, nimeni nu a înţeles cum a ajuns Cromwell mâna dreaptă a lui Henric VIII, regele Angliei. Mantel a scris un roman istoric care abundă în suspans, intrigi de curte, scene domestice fascinante şi detalii autentice care reconstituie viu epoca. Mai mult, povestea de dragoste obsesivă şi înveninată dintre Henry şi Anne Boleyn prinde viaţă şi se desprinde aievea din pagină.
+++ Premiul Man Booker în 2009 +++
[caption id="attachment_5095" align="alignnone" width="263"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 4. The Tipping Point, de Malcom GladwellGladwell zice aşa: că toate problemele noastre, la nivel individual, de grup, social sau global se comportă ca nişte epidemii. Asta înseamnă că nu funcţionează linear, ci sunt imprevizibile şi pot suferi schimbări dramatice de direcţie şi comportament. Şi ca orice epidemie, succesul tratamentului depinde de identificarea punctului critic (the tipping point) - adică momentul potrivit de intervenţie.
Gladwell vorbeşte despre cele trei reguli ale unei epidemii - sau cei trei agenţi ai schimbării care trebuie să acţioneze simultan. Şi aceste reguli sunt: legea celor puţini (identificarea persoanelor capabile să găsească soluţia corectă şi momentul oportun), factorul lipicios (identificarea mesajului care se va lipi de conştiinţa publică, va fi memorabil, uşor de reţinut şi reprodus), şi puterea contextului (comportamentul uman este mereu influenţat de mediul înconjurător, de condiţii şi circumstanţe, care trebuie invariabil luate în calcul).
+++ În 6 ani, cartea s-a vândut în 1,7 milioane de exemplare +++
[caption id="attachment_5102" align="alignnone" width="250"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 5. The Book Thief, de Marcus ZusakLiesel duce o viaţă grea pe străzile de lângă Munchen, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Trimisă să trăiască alături de o familie adoptivă, Liesel învaţă să citească de la noul ei tată şi de la Max, un refugiat evreu pe care familia îl ascunde. Şi aşa, adolescenta descoperă tentaţia şi putera escapistă a cărţilor. The Book Thief este o poveste despre imaginaţie, supravieţuire şi puterea de neînfrânt a spiritului uman în faţa celor mai grele încercări şi a celor mai potrivnice vremuri.
+++ A câştigat mai multe competiţii de cartea anului de la diverse organizaţii de renume şi a generat o ecranizare de succes în 2013 +++
[caption id="attachment_5103" align="alignnone" width="254"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 6. Opera sfâşietoare a unui geniu năucitor, de Dave EggersO carte de memorii în care autorul îşi povesteşte viaţa după moartea de cancer a ambilor părinţi. Dave trebuie să aibă grijă de Cristophe (Tophe), fratele mai mic, şi se vede pus într-un rol complicat de frate şi părinte. La doar douăzeci şi ceva de ani, autorul constată că nu mai poate face lucrurile pe care le fac prietenii lui (cum ar fi, de exemplu, să iasă în fiecare sâmbătă în club şi apoi să aducă o fată în vizită). Pentru că responsabilitatea faţă de Toph este mult mai importantă. Cuprins mereu de grijă şi insecuritate faţă de abilităţile sale de părinte, Dave se lasă ghidat de iubirea pentru Toph în toate acţiunile sale. Plină de umor şi fără patetism, cartea atacă teme importante şi spune o poveste adevărată despre adaptare, durere, speranţă şi izbândă.
+++ În 2000, a ocupat locul întâi pe lista The New York Times Bestsellers, finalist Premiul Pulitzer pentru non-ficţiune +++
[caption id="attachment_5105" align="alignnone" width="260"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 7. True History of The Kelly Gang, de Peter CareyUn alt roman istoric în lista noastră, care de data asta are loc în Australia şi ficţionalizează biografia unui alt bărbat puternic şi controversat. Este vorba despre Ned Kelly, cel mai faimos pistolar din Down Under şi banda lui de răufăcători. Un fel de Robin Hood australian, Kelly împreună cu asociaţii săi jefuiesc bănci, ucid reprezentanţi ai ordinii publice şi devin pe cât de vânaţi, pe atât de populari. Cartea este scrisă la persoana întâi, vocea lui Kelly fiind atât de autentică şi directă, încât ai senzaţia că iei parte la un dialog cu temutul personaj.
+++ Premiul Man Booker în 2001 +++
[caption id="attachment_5106" align="alignnone" width="254"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 8. Snow, de Orhan PamukUn jurnalist singuratic, un oraş izolat şi o furtună de zăpadă. La toate se adaugă o serie de incidente suspecte şi alarmante: un val de sinucideri cuprinde tinerele femei din oraş, extremiştii islamici sunt tot mai aproape de victoria în alegeri, iar şeful poliţiei secrete este foarte activ şi mult prea eficient. O scenă sumbră care cere un act disperat şi promite consecinţe fatale. Un roman controversat despre spiritualitate, credinţă şi furie colectivă.
+++ Premiul Nobel pentru literatură în 2006 +++
[caption id="attachment_5107" align="alignnone" width="298"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 9. Extremely Loud And Incredibly Close, de Jonathan Safran FoerTatăl lui Oskar a murit în atacul terorist de la World Trade Center. Oskar este de neconsolat, suferă de insomnie, atacuri de panică şi depresie. Într-o zi, căutând printre lucrurile tatălui său, Oskar găseşte o cheie ciudată, într-un plic pe care scrie un singur cuvânt, Black. Băiatul porneşte într-o aventură menită să dezlege misterul cheii. Scrisă la persoana întâi, din punctul de vedere al lui Oskar, cartea vorbeşte despre puterea salvatoare a prieteniei, despre iubire, familie, traumă şi vindecare.
+++ A câştigat mai multe competiţii de cartea anului de la diverse organizaţii de renume şi a generat o ecranizare de succes în 2012 +++
[caption id="attachment_5109" align="alignnone" width="267"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 10. The Curious Incident of The Dog in The Night-time, de Mike HaddonCristopher John Francis Boone, un băiat de 15 ani, se auto-descrie ca fiind un matematician cu niscaiva dificultăţi comportamentale. Într-o zi, Christopher descoperă cadavrul unui câine, înfipt în ţepuşa unui gard de metal. Stăpânul câinelui raportează incidentul la poliţie, iar suspectul principal este tocmai Chris. Pornit să-şi dovedească nevinovăţia, băiatul se transformă în detectiv. Pe parcursul investigaţiei, Chris este forţat să iasă din propria zonă de confort. Şi aşa ajunge să cunoască tot felul de personaje interesante şi să afle secrete de familie bine ascunse de ani de zile.
+++ A vândut peste 2 milioane de copii +++
[caption id="attachment_5110" align="alignnone" width="257"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] Bonus: Marea, de John BanvilleUn roman contemplativ, scris ca un jurnal ţinut de personajul principal, Max Morden, un fost profesor de istoria artei. Max trăieşte acum într-un sanatoriu pentru vârstnici şi ţine un jurnal în care scrie despre sentimentele şi amintirile care îl bântuie. El revine des la două evenimente de turnură: moartea soţie sale Anne şi o vară specială din copilărie, petrecută alături de familia Grace. Amintirile lui Max se învârt mereu în jurul lui Myles şi Chloe, cei doi gemeni fascinanţi ai familiei Grace şi incidentul care avea să schimbe totul, pentru totdeauna.
+++ Premiul Man Booker în 2005 +++
[caption id="attachment_5111" align="alignnone" width="236"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] În ultimele săptămâni am parcurs o călătorie alambicată, dar foarte interesantă. De la cărţi interzise la literatură motivaţională, de la intrigi încurcate la poveşti lacrimogene, de la monştri şi alte creaturi fantastice la lumi distopice. Oare unde vom poposi data viitoare? Avem deja câteva idei incitante :-). Până atunci, suntem curioşi, cum vi se par propunerile noastre? Există vreun titlu pe care nu aţi fi vrut să-l vedeţi pe listă? Sau din contră, am uitat cumva vreo carte majoră?