Sunt momente în care te simți copleșit: școală sau serviciu, responsabilități, rude, mici nevroze zilnice, discuții în contradictoriu, frici mai mult sau mai puțin justificate, bani...
Ca să uităm de grijile zilnice, uneori apelăm la un pic de terapie prin shopping. Dar este o rezolvare efemeră. Plăcerea se termină la scurt timp după ce am cheltuit banii - iar în urmă rămâne o senzație de gol (inclusiv în portofel). Mai există și varianta, recomandată de altfel, să cheltui banii pe experiențe, nu pe lucruri: mergi la un concert, călătorești, te plimbi printr-un muzeu, sari cu parașuta. Pe de altă parte, nici experiențele nu sunt chiar ieftine…
Deci ce faci când nu vrei nici să-ți cumperi o pereche nouă de jeans, dar nici nu îți permiți să vizitezi Viena? Găsești soluții mărunte, la probleme mari.
Ia-ți doza de fericire din 20 de lucruri care nu costă (aproape) nimic
1. Adaugă scorțișoară
În ceai, cafea sau pe pâinea prăjită cu unt: grăbește metabolismul și miroase atât de bine!
2. Aprinde lumânări
Lumina caldă și difuză aduce calm, lucrurile și oamenii capătă contururi mai plăcute.
3. Poartă șoșete moi
Răsfățul începe din tălpi, o să ai impresia că te plimbi pe norișori pufoși.
4. Udă plantele
E drept, trebuie să le ai mai întâi (sau să ceri de pe la mame, bunici, mătușe - vor fi încântate să-ți ofere un ghiveci, două). Verdele din natură este una dintre cele mai relaxante culori.
5. Decorează cu crengi
Adu magia și misterul pădurii în casă: fă un aranjament simplu într-o vază de sticlă.
6. Adoptă un animal
Un câine entuziast care să dea fericit din coadă ori de câte ori te vede; o pisică moale care să-ți toarcă discret în brațe.
7. Aleargă
Nu e nevoie să participi la maraton. Câțiva km pe săptămână îmbunătățesc tonusul și ajută la producerea serotoninei (hormonul fericirii).
8. Pierde vremea (măcar un pic în fiecare zi)
Cască ochii pe geam, stai pe o bancă în parc, lenevește în diminețile de weekend. Momentele în care nu faci absolut nimic te ajută să te concentrezi mai bine atunci când nu-ți vezi capul de treabă.
9. Fă-ți planuri
De vacanță, de decorat în casă, de schimbare de look - nu contează dacă se împlinesc sau nu, planificarea în sine este o proiecție pozitivă în viitor.
10. Dă-te cu bicicleta
Ce poate fi mai eliberator decât o plimbare pe două roți, cu pletele în vânt și zâmbetul pe chip?
11. Oferă-ți timpul
Fii voluntar, sentimentul că ești util fără să ceri nimic la schimb este incomparabil.
12. Dă lucruri
Donează hainele și obiectele pe care nu le mai folosești, eliberează spațiul și mintea.
13. Fă poze
Nu-ți trebuie un aparat profi. Telefonul este mai mult decât suficient. Fă poze în natură, prietenilor, celor dragi - vei dezvolta un simț al observației mai fin și ți se vor dezvălui noi unghiuri.
14. Mergi la grădina botanică
Dacă ai norocul să stai într-un oraș cu grădină botanică (noi din păcate n-avem), mergi la o plimbare printre plante exotice: culorile, parfumul, liniștea te vor aduce într-o stare de zen.
15. Construiește obiecte cu propriile mâini
Un mic raft pentru cărți, o ramă pentru poza preferată, o lampă simplă: Internetul e plin de mici proiecte DIY care-ți vor oferi satisfacția lucrului făcut de tine.
16. Mergi la cinematecă
Filmele vechi, fără super eroi și explozii la tot pasul, sunt un subiect bun de discuții și filosofii existențiale.
17. Mănâncă o portocală
Nu știm dacă există o aromă mai plăcută simțurilor decât cea coji de portocale. Poate doar scorțișoara :-).
18. Fă baie cu spumă
Nu e doar pentru fete, să se știe. Oricine se poate bucura de o baie fierbinte, în spumă moale și parfumată.
19. Fără Internet după ora 20:00
Ia o pauză de la ultimele aventuri ale prietenilor tăi și enjoy the silence.
20. Citește
Pătrunde zilnic într-un univers nou, complex, captivant, plin de idei diferite, situații speciale, momente teribile, trăiri euforice sau întâmplări neverosimile.
În esență e vorba de un singur lucru: cum poți să-ți oferi câteva momente de bucurie simplă, din care să împarți apoi și cu cei dragi.