Care este cea mai bună metodă de a afla lucruri interesante despre o persoană pe care o admiri? Răspunsul logic ar fi să o întrebi. Dar există cazuri în care nu poți face asta: persoana a trăit cu mult timp înaintea ta, e celebră și nu are timp să îți răspundă la mail sau e foarte greu de abordat. Ca să afli totuși ce te interesează, pune mâna pe o biografie (sau mai multe). Chiar dacă nu ai o persoană anume în minte, biografiile îți oferă acces la mințile unor oameni de la care ai ce să înveți.Dacă nu știi cu ce să începi, te ajutăm noi cu o listă de biografii pe care ai putea să le citești.
Unul dintre cei mai buni tenismeni ai lumii, un atlet îndrăgit, un om talentat - Andre Agassi. În autobiografia sa povestește candid despre toate victoriile și toate înfrângerile din viața sa, atât profesională cât și personală. Agassi nu se sfiește să vorbească despre sportul pe care a ajuns să îl deteste, despre căsnicia nefericită cu Brooke Shields, consumul de droguri și despre fericirea pe care a cunoscut-o odată cu Steffi Graff. Open este într-adevăr o poveste deschisă și o cale de acces în mintea unuia dintre cei mari sportivi ai lumii.
Maya Angelou a scris 7 autobiografii, aceasta fiind prima dintre ele. Povestea copilăriei sale este departe de a fi fericită. Maya a cunoscut sărăcia, discriminarea, durerea, tristețea și abuzul - pe care apoi le-a explorat poetic și practic pentru a deveni o femeie puternică. O lectură care te face să simți ce a simțit și autoarea, care te face să te simți incomod, care te învață despre ce înseamnă să înfrunți viața cu capul sus.
Când ești soția lui Winston Churchill, viața ta este cel puțin palpitantă. Biografia urmărește povestea lui Clementine, trecând prin etape cheie din viața celor doi și prezentându-le din perspectiva doamnei Churchill, care se chinuia cu sănătatea soțului ei în timp ce el se chinuia cu Hitler și câștigarea războiului. Dacă te interesează mai mult lucrurile din perspectiva primului-ministru, îți recomandăm Winston Churchill: The Wilderness Years.
O lectură ușoară și amuzantă despre o fetiță care visa să facă lumea să râdă la TV și care a și reușit. Tina își povestește viața fără să se ascundă după un deget, de la iubirea unilaterală din facultate la cum a ajuns să mănânce de pe jos după ce a devenit mamă. Și în tot acest timp te face să râzi în hohote.
Un portret a doi artiști tineri și înfometați, o poveste despre artă, cultură și politică, un New York plin de contraste între bogăție și sărăcie, o poveste despre prietenie și tinerețe. Patti Smith surprinde esența anilor 60-70 și te poartă într-o călătorie memorabilă prin locuri precum Chelsea Hotel, Coney Island sau Warhol’s Factory.
Nu puteam să nu includem autobiografia câștigătoarei premiului Nobel pentru Pace din 2014. Malala a devenit un simbol internațional al curajului și speranței și a tras un semnal de atenție: există încă locuri în care dreptul la educație este încălcat și emanciparea femeii este înăbușită.Desigur că lista poate continua, dar te lăsăm să descoperi și pe cont propriu biografii numai bune de citit. Până acum ai citit biografii?