Cărți cu care să-ți amăgești dependența de Game of Thrones

Am citit de curând că Martin face tot posibilul să publice The Winds of Winter înainte ca sezonul 6 din A Game of Thrones să înceapă anul viitor în aprilie. Ne bucurăm nespus să avem o dată limită la care să sperăm. Dar până atunci mai sunt 12 luni lungi și negre, printre care și o iarnă, despre care știm cu toții că vine… Și ca să nu murim de nerăbdare între timp, vă propunem o serie de romane istorico-fantastice sau doar istorice; cu care să ne ostoim sufletul însetat de violență, trădare, măcel și alte chestii pe care nu le numim aici.

[caption id="attachment_6333" align="alignnone" width="308"]The Lannisters send their regards The Lannisters send their regards[/caption]

Dar înainte să începem lista, permiteți-ne să vă atragem atenția asupra acestui modest articol scris de umilii voștri servitori, care se intitulează sugestiv: 10 lucruri pe care nu le știai despre A Game of Thrones 

Dar să revenim. Așadar, cărțile la care ne gândeam sunt:

Wolf Hall, de Hilary Mantel, sau Game of Thrones pentru intelectualii pasionați de istorie

În care Henric al VIII-lea schimbă religia unei țări ca să se poată uita sub fustele lui Anne Boleyn, Thomas Cromwell trage toate sforile regatului, niște oameni importanți sunt arși pe rug și toată lumea se luptă pentru poziție și avere. Nu are dragoni și nici Khaleesi, dar are premiul ManBooker 2009. Continuarea, Bring up the Bodies, a câștigat un alt Man Booker în 2012.

[caption id="attachment_6331" align="alignnone" width="400"]Dacă n-aveți chef să citiți ditamai cartea, BBC a făcut un serial Dacă n-aveți chef să citiți ditamai cartea, BBC a făcut un serial[/caption] The White Queen, the Philippa Gregory, sau Game of Thrones pentru generația girlpower

În care o văduvă săracă, dar nobilă, din neamul Lancaster, se mărită cu regele Angliei, membru al familiei York, rivalii de moarte ai Lancasterilor. Cum a fost posibil acest mariaj, vă întrebați? Floare la ureche: văduva e frumoasă, isteață și practică un fel de magie. Urmează o poveste despre marea dragoste dintre Elizabeth Woodville și Edward York și despre toată lupta reginei pentru supraviețuire și putere într-o curte plină de femei (și câțiva bărbați) care o urăsc. Deci are Khaleesi, dar dragoni tot nu are.

[caption id="attachment_6329" align="alignnone" width="400"]Regina albă cu roșu Regina albă cu roșu[/caption] Seria Outlander, de Diana Gabaldon, sau Game of Thrones cu scene de amor fierbinte (care nu este incestuos)

În care o femeie vizitează un fel de Stonehenge, atinge o piatră și este aruncată 200 de ani în timp, ca să aterizeze absolut neceremonios în Scoția anului 1743. Avem pericole la tot pasul, bătălii sângeroase, scene oribile de tortură, lorzi machiavelici și James Alexander Malcolm MacKanzie Fraser sau cel mai sexy scoțian de când s-au inventat scoțienii. Claire, eroina noastră, și Sexy Jamie se îndrăgostesc iremediabil și împreună încearcă să schimbe cursul tragic al istoriei. N-o să credeți, dar în acest melanj amețitor avem și un dragon (deși e vorba de o apariție foarte discretă; nu divulgăm mai mult).

[caption id="attachment_6327" align="alignnone" width="400"]Sexy Jamie ne arată discret un genunchi, lasând restul imaginației Sexy Jamie ne arată discret un genunchi, lasând restul imaginației[/caption] Seria The Lord of the Rings, de J.R.R. Tolkien, sau Game of Thrones platonic și cu mai puțin sânge

În care doi hobbiți pleacă într-o călătorie epică și plină de peripeții ca să salveze binele și să arunce inelul. Mai avem elfi, goblini, un păianjen carnivor fetiță, pitici, Gandalf și Saruman (a nu se confunda cu Sauron, adică răul răilor), vulturi gigantici, copaci gigantici, căpcăuni, Gollum și Tom Bombadil care a fost tăiat din film. Ah, și niște oameni. Este de necrezut că nu avem dragoni! Mă rog, sunt unii, menționați după nume, dar atâta timp cât nu sunt personaje în carte, nu se pune. Și, da, știm de Smaug, dar el apare doar în The Hobbit, deci tot nu se pune.

[caption id="attachment_6326" align="alignnone" width="400"]Awww Awww[/caption] The Name of the Wind, de Patrick Rothfuss, sau Game of Thrones cu mai multă magie, mai mulți dragoni și mai puțină istorie

În care un singur personaj face cât zece din cărțile lui Martin; este vorba despre Kvothe, care este în același timp cel mai mare magician al tuturor timpurilor (aka Melissandre), cel mai de temut hoț al tuturor timpurilor (aka Littlefinger), cel mai teribil vânător de dragoni!!! al tuturor timpurilor (aka niște cavaleri obscuri din istoria Westerosului), cel mai talentat muzician … (aka Marillion) și tot așa. Cartea de altfel este foarte faină, o poveste fantastică extrem de bine scrisă și plină ochi de acțiune, suspans și surprize.

[caption id="attachment_6328" align="alignnone" width="400"]Melissandre toată ziua Melissandre toată ziua[/caption] His Dark Materials Trilogy, de Philip Pullman, sau Game of Thrones pentru copii (știm cât de greșit sună asta și ne-o asumăm) În care o fetiță drăgălașă și daemonul său animal călătoresc până la capătul înghețat al pământului; unde la comanda unei armate de urși polari luptă împotriva vrăjitoarelor cele rele. N-are dragoni, dar are animale vorbitoare, ceea ce e mult mai simpatic. [caption id="attachment_6330" align="alignnone" width="400"]Vai, ce urusuleți drăguți Vai, ce ursuleți drăguți[/caption] Iar dacă niciuna dintre cărțile de mai sus nu se apropie de măiestria criminală a lui Martin, puteți oricând să răsfoiți acest volum ilustrat despre istoria inventată a ținuturilor Westeros și Essos. Cu tot felul de detalii despre dinastii, primii oamenii, dragoni, mituri și legende. La final, fie ca cei Șapte să ne dea puterea să trecem cu bine peste deviațiile de la cărți pe care sezonul 5 din Game of Thrones o să le abată asupra noastră. Suntem curioși ce personaje care trăiesc (încă) în universul lui Martin își vor afla o moarte cruntă în serial. Cine îndrăznește să ofere o sugestie? Pronosticul nostru, și să nu ne blestemați pentru asta, este: Sam Tarly.