It’s that time of the year again. Ultima săptămână din septembrie este cunoscută la nivel mondial drept Banned Books Week, o sărbătoare a libertății de exprimare pe care o avem în prezent. Desigur că lucrurile nu au stat mereu așa și zeci de state autoritare din întreaga lume au crezut că este de cuviință să cenzureze orice carte care putea provoca cititorul și putea stârni o reacție din partea lui. Motive se găseau mereu: ba era cartea obscenă și atenta la puritatea cititorului, ba avea idei satanice, ba era anti-sistem.Cum nu puteam rata asemenea sărbătoare, ne-am gândit să vă prezentăm câteva cărți care au fost interzise de-a lungul timpului.
Povestea unui adolescent care scrie scrisori unui prieten anonim nu pare a fi un subiect demn de cenzurat însă subiectele abordate de Chbosky au făcut ca romanul său să fie interzis în SUA și retras din biblioteci. Personajul principal, Charlie, descrie amănunțit consumul de droguri, explorarea sexualității și introversiunea, transformând cartea într-o lectură controversată.Între timp cartea a fost și ecranizată, cu Emma Watson și Ezra Miller în roluri principale.
Patrick Bateman e sofisticat, inteligent, frumos și șarmant. Lucrează pe Wall Street și se bucură de succes. Patrick este psihopat. Pe măsură ce povestea avansează, ne dăm seama că nimic nu e ceea ce pare și visul american se transformă în coșmar. Cartea a fost interzisă minorilor în Germania și interzisă în Canada până nu demult.
Într-o zi oarecare, Gregor se trezește și descoperă că s-a transformat într-un gândac gigant. Încetul cu încetul, este marginalizat de către cei dragi și de către societate, până când este închis în care lui și uitat de către toți. Toate cărțile lui Kafka au fost interzise în timpul regimului sovietic și a nazismului, fiind interzis chiar și în atunci Cehoslovacia deoarece refuza să scrie în cehă.
Romanul lui Steinbeck prezintă o realitate dureroasă în istoria Americii, când sărăcia cauza migrări în masă. Povestea familiei Joad este una a speranțelor deșarte, a viselor și dorințelor neîmplinite. Deși apreciat de elita literară, publicul larg a protestat vehement împotriva acestui roman deoarece descrierea sărăciei era prea puternică iar statul nu a întârziat să o interzică. Ulterior, Steinbeck a recunoscut că varianta prezentată de el în roman este mult mai blândă decât ce intenționa să scrie.
Roman interzis pentru mai mult de 30 de ani în SUA și Regatul Unic deoarece era considerat pornografic. Povestea scriitorului falit care-și ducea zilele printre prostituate și artiști a fost imposibil de trecut cu vederea iar statele nu s-au sfiit să o declare interzisă.
Romanul lui Hemingway cu acțiunea în timpul Primului Război Mondial nu a fost primit cu căldură de către italieni, care l-au interzis pentru descrierea retragerii armatei în bătălia de la Caporetto. Nici în America sa natală cartea nu a fost primită prea bine, fiind interzisă în Boston pentru conținutul sexual și vulgar. Nici For Whom the Bell Tolls nu a avut o soartă mai fericită, fiind interzis în Spania lui Franco.
Probabil nu te așteptai să o găsești pe Alice aici însă în 1931 a fost interzisă în China de către guvernatorul provinciei Hunan deoarece era de părere că animalele nu ar trebui să vorbească și că ar fi dezastruos să se pună un semn de egal între animal și om.
Romanul lui Pasternak a fost publicat în Italia pentru prima dată, fiind scos din Rusia pe ascuns și a fost interzis acolo până în 1988, din cauza criticii aduse partidului Bolșevic. Povestea epică a lui Yuri Zhivago i-a adus autorului premiul Nobel pentru Literatură, onoare pe care s-a văzut nevoit să o refuze din cauza reacțiilor compatrioților.
În mod ironic, o carte despre un viitor nu foarte îndepărtat în care cărțile sunt arse de către o brigadă specială de pompieri a fost interzisă din cauza temelor abordate (cenzura, represiunea, religia ș.a)
Una dintre cele mai mari cărți ale literaturii americane este contestată constant. The N Word este folosit de 242 de ori pe parcursul cărții, ceea ce a născut controverse semnificative în jurul ei. De cele mai multe ori, este acuzată de reinstituirea stereotipiilor rasiale.
Dacă vrei să sărbătorești Banned Books Week cu stil, citește măcar una dintre cărțile care au fost interzise. Noi asta plănuim. :)