Cărţi pe care s-ar putea să n-ai curajul să le citeşti
Cititorii cei mai cutezători îşi propun, din când în când, câte un exerciţiu de lectură pe culmile cele mai înalte ale literaturii. Poate fi vorba de romane experimentale dificil de urmărit, de drame sfâşietoare, serii fantasy de mii de pagini sau opere citite în original. Astăzi vă propunem câteva cărţi solicitante din punct de vedere emoţional, pentru un exerciţiu mai degrabă de coborâre în abisurile comportamentului uman. Dar atenţie, veţi avea nevoie şi de un stomac rezistent pentru a putea parcurge toate atrocităţile descrise.
Iată 10+1 cărţi ce vă vor întipări în minte, pentru mult timp de acum încolo: scene de tortură, situaţii sufocante, crime odioase şi întâmplări halucinante.
1. Wasp Factory, de Iain Banks Frank Cauldhame are 16 ani, dar este departe de a fi un adolescent oarecare. El ne povesteşte nonşalant despre copilăria sa şi despre cum, atunci când era mai mic, s-a descotorosit de câteva persoane care nu-i plăceau. Cum? Simplu, le-a omorât. Dar asta a fost doar o fază, acum i-a trecut, ne spune el. Trăieşte izolat, împreună cu tatăl său, pe o insulă de pe coasta Scoţiei. Fratele său mai mare este internat într-un azil de nebuni. Când acesta reuşeşte să evadeze Frank trebuie să facă toate pregătirile pentru întoarcerea lui. Un univers izolat şi intim, în care violenţa şi moartea predomină. Nu lipsesc ritualurile de sacrificare şi finalul neaşteptat. 2. Misery, de Stephen King Misery Chastain este personajul principal al unei serii de romane foarte populare, dar pe care autorul lor, Paul Sheldon, s-a plictisit să le mai scrie. Hotărând că e timpul pentru ceva nou îi pune la cale moartea. Însă viaţa nu joacă cinstit. El este implicat într-un accident de maşină din care este salvat de Annie Wilkies, nimeni alta decât cea mai înfocată fana a seriei. Fanatica admiratoare, de meserie asistentă medicală, vrea să îl oblige, cu orice preţ, să-i aducă înapoi personajul preferat. Aşa că apelează la tertipuri psihologice şi la tortură fizică. Captiv într-o casă izolată, dintr-un sat de munte, Paul se va vedea nevoit să lupte din greu pentru a-şi păstra integritatea fizică şi morală. 3. Blood meridian, de McCarthy CormacUn roman de proporţii, ce are la bază fapte reale, şi care analizează sălbăticia şi nimicnicia întâmplărilor din Vestul Sălbatic al anilor 1850. Personajul central este Kid, un băiat de 14 ani din Tennessee, ce pătrunde într-o lume îngrozitoare în care indienii sunt masacraţi iar scalpurile lor sunt vândute contra unor sume impresionante. Ni se arată astfel dimensiunea apocaliptică a actelor de barbarism făcute în numele averii şi civilizaţiei.
4. Naked lunch, de William Burroughs Faceţi cunoştinţă cu Bradley the Buyer, Dr ‘Fingers’ Schafer, Lobotomy Kid, şi cu manipulativul şi sadicul Dr. Benway. Li se alătură naratorul, Bill Lee, un toxicoman. Acesta porneşte într-o călătorie la Sud de New York, spre Tangiers, în căutarea unui refugiu de relaxare prin droguri şi sex. O lume fără sens, fără corectitudine. O lume fascinantă a depravităţii şi brutalităţii. Totul într-o nebuloasă de imagini şi scene care mai de care mai tulburătoare. 5. Johnny got his gun, de Trumbo Dalton La finalul unui ilogic război (ca toate, de altfel), pacea revine pe Pământ şi totul pare a fi în regulă. Doar că nu-i atât de simplu pentru toată lumea. Un tânăr soldat american a plătit un preţ mult prea mare pentru siguranţa naţională. Joe Bonham a fost rănit de explozia unui obuz. Şi-a pierdut braţele, picioarele şi întreaga faţă. Nu este capabil să facă nimic. Dar este viu şi treaz în această închisoare a propriului trup….. 6. Dragonul roşu, de Thomas Harris Un ucigaş în serie a pornit la vânătoare, mutilând şi omorând cu sadism familii întregi, începând de la copii şi terminând cu mama acestora. Îşi spune Dragonul Roşu. Poliţiştii n-au niciun indiciu iar agentul FBI, Will Graham, este chemat să ajute la soluţionarea acestui caz sinistru. În jocul acesta sângeros intră şi Hannibal Lecter, cel mai cunoscut criminal în serie, cel mai sadic şi cel mai viclean dintre toţi. Se joacă cu minţile victimelor, cititorului şi a investigatorilor. Dragonul este mânat de o furie oarbă şi de sete de sânge, Hannibal de un sadism lucid şi de poftă de carne. 7. 2666, de Roberto BalanoUn roman pe o scală impresionantă, ce urmăreşte personaje dintre cele mai diverse, toate atrase spre acelaşi punct de pe hartă: orăşelul Santa Teresa. Întâlnim 3 academicieni în căutarea unui autor german care s-a ascuns de ochii publici, un detectiv îndrăgostit de o femeie mult mai în vârstă, un reporter american şi un filosof rămas văduv. Una dintre secţiunile cărţii se concentrează pe cercetarea unor cazuri de dispariţie. Din acest oraş de la marginea graniţei au dispărut, în ultimii 10 ani, sute de femei. Poliţia este, puţin spus, depăşită. Până aici nimic deosebit. Dar atenţie, descrierile, deşi lirice, sunt foarte detaliate şi redate fără filtru.
8. We need to talk about Kevin, de Lionel Shriver Copii puşi în roluri negative sunt mai înfricoşători decât monştrii închipuiţi. Se spune că e din cauza că ei contravin instinctului de protecţie pe care ar trebui să-l declanşeze adulţilor. Iar instinctele Evei Khatchadourian sunt puse la încercare atunci când fiul ei începe să se comporte ciudat. Niciodată n-a fost dornică de a fi mamă, mai ales cea a unui copil responsabil de moartea mai multor colegi de clasă. Situaţia este şi mai mult complicată de faptul că Franklin, tatăl lui Kevin, nu poate accepta problemele fiului său. Îl vede ca pe un băieţel sănătos şi normal, care are motivele lui să facă ce face, chiar şi atunci când vine vorba de propria lui soră... 9. Coin locker babies, de Ruy Murakami Un torent suprarealist de violenţă, unul dintre romanele cult a lui Ryu Murakami, Con Locker Babies spune povestea ciudată a doi bebeluşi abandonaţi în dulapurile din gara Tokyo, în anul 1972. Contrar oricăror aşteptări, Hashi si Kiku supravieţuiesc condiţiilor nefavorabile din spaţiul închis, urmând ca mare parte a viaţii să şi-o petreacă împreună. La 16 ani fug din casa familiei adoptive şi se refugiază în Toxitown: un district rezervat dependenţilor, prostituatelor şi tuturor ciudaţilor. Drumurile li se separă atunci când Kiku pleacă în căutarea substanţei Datura, pe care vrea să o folosească pentru a distruge oraşul, iar Hashi porneşte pe urmele mamei sale. 10. Glamorama, de Bret Easton EllisManhattan-ul anilor '90. Victor Ward este fotomodelul perfect: frumos, sociabil şi, cel mai important, de succes. El apare în poze făcute în întreaga lume, chiar dacă nu a fost niciodată acolo, împreună cu oamenii respectivi….
Bret Easton Ellis îşi păstrează binecunoscutul stil de a ne spune poveşti sângeroase. Cu foarte mult sarcasm la adresa societăţii moderne, prezintă crime odioase din lumea mondenă şi glamour, iar apoi plusează cu elemente fanteziste. Acţiunea duce, pe nesimţite, spre un final incredibil. Bonus: Cele 120 de zile ale Sodomei , de Marchizul de SadeDacă nu ar fi fost Sade şi al său proverbial sadism nu ştim cum ar arăta acum scenele care ne fac să ne crispăm, dar cu siguranţă că ar fi total diferite. El este pionierul scrierilor scandaloase, scârboase şi de o violenţă înfricoşătoare. Şi tot el este cel care declară, în prefaţa acestei cărţi, că urmează cea mai plină de necurăţii povestire ce se va fi făcut vreodată de când e lumea lume.
Nu ştim voi cum sunteţi, dar nouă deja ni s-au încordat muşchii şi suntem pregătiţi să o luăm la goană. Dar staţi liniştiţi, nu fugim de frică ci ne îndreptăm direct spre raftul din bibliotecă pentru a ne apuca să devorăm toate romanele de mai sus. Ne macină prea tare curiozitatea, vrem să vedem cât putem îndura. Voi pe câte dintre ele aveţi curajul să le parcurgeţi?