Ce ai face dacă nu ți-ar fi frică?
Recenzie Big Magic de Elizabeth Gilbert - acest articol a fost scris de colegul nostru Bogdan Coman, lucru pentru care îi mulțumim :-).
Dă-mi voie să te întreb, ce ai face dacă nu ţi-ar fi frică? Dar ce ai face dacă ai alege să fii curajos? Nu te grăbi să răspunzi. Mai întâi, să tragem o gură de aer proaspăt în piept, să ne facem comozi in fotoliile noastre şi să o lăsăm pe Elizabeth Gilbert să ne dezvăluie răspunsul ei la aceste întrebări în bestseller-ul Big Magic.
Se pare că fiecare dintre noi se naşte cu o anumită doză de frică, dar şi cu un potenţial fantastic de a crea, fiecare după talentul cu care a fost înzestrat. Citind cu atenţie şi meditând la exemplele pe care autoare ni le oferă, lucrul acesta reiese foarte clar. Jack Gilbert, Ann Patchett sau Elizabeth Gilbert – da, autoarea romanului – sunt câteva dintre numele pe care le vom găsi în roman. Ele ne sunt prezentate ca persoane care au răspuns, fără să ezite sau cu timiditate, invitaţiei de a crea. Personal am găsit interesantă povestea lui Jack Gilbert. El renunţă la munca în fabrică, alege să trăiască precum un pustnic, iar la timpul hotărât se întoarce în civilizaţie ca să arate lumii creaţia sa, poezii de o valoare inestimabilă.
Despre Gilbert aflăm chiar din spusele ei că şi-a trăit copilăria mânată de tot felul de frici până în momentul în care a realizat că devine plictisitor atât pentru ea, cât şi pentru cei din jurul ei. Dintr-un copil speriat va ajunge o scriitoare de renume internaţional, fiind autoarea unor memorii foarte populare (Eat, Pray, Love și Comitted) și a unui roman (The Signature of All Things). Astfel, împărtăşind din experienţa personală şi nu numai, ea ne arată cum să alungăm fricile rele (da, există şi frici bune, altfel ai merge pe contrasens, sau ai escalada un munte fără să ai echipament adecvat), dând curs ideilor care ne asaltează, idei care de abia aşteaptă să prindă contur în lumea fizică. În acest chip vom scoate la lumină forţa creatoare, care zace în adâncurile noastre. Sau putem să alegem calea fricii, moment în care ideile vor căuta pe altcineva care să le dea contur (cum s-a întâmplat în cazul lui Ann Patchett).
Eu unul rezonez cu autoarea pentru că aceasta este mentalitatea mea de când mă ştiu. Curios şi plin de energie mi-a plăcut întotdeauna să urmez ideile care mă asaltau. Teama de eşec sau ruşinea au fost noţiuni cu care de puţine ori m-am întâlnit în viaţă. Una dintre cele mai nebuneşti decizii a fost aceea de a mă apuca de ciclism în anul în care urma să susţin examenele de absolvire a liceului si admitere la facultate. S-a dovedit a fi o alegere inspirată, chiar dacă au urmat multe moment grele. Cu siguranţă, Big Magic îţi va schimba mentalitatea pentru totdeauna, şi nu vei regreta.
Totul stă intr-o alegere, vreau sa fiu cu adevărat Magic sau prefer să trăiesc în continuare în umbra palidă a anonimatului. Aşadar, te invit în această călătorie captivantă, iar peste ani să mulţumim creativităţii că ne-a binecuvântat cu o existanţă interesantă, plină de şarm şi pasiune. Esti pregătit?