Cele mai savuroase cărți de bucate recomandate de un cunoscător

Oana Grecea este fondatoarea blogului de succes retetetv.ro - un proiect destinat oamenilor ocupati, care isi doresc sa gaseasca intr-un singur loc inspiratia si informatia corecta pentru masa de familie. Oana este mama, jurnalist (20 de ani de experiența in presa), blogger, un om pasionat de toate lucrurile minunate care se intampla intr-o bucatarie si incantata de miile de combinatii care se pot face din doar cateva ingrediente. retete TV Noi am rugat-o pe Oana sa ne spuna care sunt cartile de bucate care o inspira si iata ce lista bogata si interesanta am primit.

How to Cook Everything Fast, de Mark Bittman

Mark Bittman, editorialist New York Times si scriitor de carti de gatit recomanda retete rapide, insa nu pacaleste pe nimeni. Procesul gatitului implica mai multe sarcini: cumparaturile, pregatirea, gatitul in sine si curatenia de dupa. Autorul imi este foarte drag pentru ca sustine in toate mediile si prin toate activitatile gatitul acasa. Vorbeste despre importanta acestui lucru asupra sanatatii, a familiei, a viitorului. El spune ca ”unele dintre cele mai bune momente in bucatarie sunt cele in care impartasesti cu familia si prietenii pregatirea unei mese”. Recenzia completa a cartii scrisa de Oana, aici.

How to cook everything fast

Mastering the Art of French Cooking, de Julia Child

Cartea Juliei Child este ca un vis pentru mine de cand am vazut filmul “Julie and Julia” si am citit mai multe despre autoare. In America, Julia Child este considerata prima femeie chef, care a ridicat la rang de arta gatitul acasa. Sfaturile ei sunt “aur” pentru oricine in bucatarie.

Mastering the art of French Cooking

Nigella Christmas, de Nigella Lawson

Nigella Lawson m-a fascinat de cand am urmarit pe Paprika cateva dintre emisiunile ei. Fara fite, pusa pe economii, te invata mereu sa gatesti cu ce ai in casa, sa pastrezi cat mai mult timp anumite ingrediente. Cartea de Craciun contine recomandari de mese pentru familie si prieteni, cu retete simple si delicioase. Tineti minte: Nigella nu se sfieste sa guste cu degetul din castronul de ciocolata sau de coca, exact cum facem si noi in realitate in bucatarie. O simt ca pe una de-a noastra.

nigella christmas

Martha Stewart's Cooking School, de Martha Stewart

Martha Stewart, desi putin cunoscuta la noi, este o celebritate in SUA si un adevarat magnat media. Fost top model, Stewart si-a cladit reputatia pe talentul si sfaturile ei tip DIY (Do It Yourself). Are cele mai bune tutoriale de trucuri in bucatarie, casa, gradina sau pentru organizarea unei nunti. Sa inveti sa gatesti de la ea este un privilegiu, iar sfaturile pe care le da nu sunt utile doar incepatorilor (iti arata cum sa toci sau sa pregatesti anumite lucruri), ci si celor cu ceva experienta (niciodata nu esti suficient de pregatit ca sa gatesti o rata, un iepure sau sa coci vreun tort sofisticat).

marthastewart-cookingschool

Food52 Cookbook, de Amanda Hesser

Impreuna cu Merrill Stubbs, Amanda Hesser este una din cele doua fondatoare ale site-ului Food52 (de la cele 52 de saptamani ale anului), dar si fost columnist al rubricii de Dining din New York Times. Amanda si Merrill pledeaza pentru gatitul acasa, pornind de la ideea ca daca vrei sa mananci mai bine, mai sanatos si sa sprijini producatorii locali, trebuia sa gatesti. “How you eat is how you live” este deviza Amandei.

Food52

Lebanese Cookbook, de Hussien Dekmak

Bucataria orientala este ceva ce nu prea ne iese acasa, mai ales din cauza ca nu avem ingredientele necesare sau fiindca nu avem reteta corecta. Cartea cu retete libaneze ne prezinta retetele originale, ramane doar sa plecam la cumparaturi in cautarea condimentelor potrivite.

Lebanese Cookbook

Artisan Cheese Making at Home, de Mary Carlin

Imi plac branzeturile, dar nimeni nu reuseste sa-mi explice cum as putea sa le reproduc acasa, care este secretul si cum te poti apropia de etalonul branzeturilor frantuzesti. Aceasta carte pare sa fie solutia.

artisan cheese making

Bake and Cook with Kids, de Susan Tomnay

Pentru a-i co-interesa pe copii sa-ti fie alaturi in bucatarie este nevoie de inspiratie. Trebuie sa fii un bun pedagog, dar trebuie sa ai si reteta potrivita cu care sa-i ademenesti. Asa ca, dupa ce citesc cartea, nu-mi ramane decat sa-mi iau fata in bucatarie si sa incepem sa coacem ceva.

bake and cook with kids

Week in a Day, de Rachel Ray

Rachael Ray este un alt top chef american (tot de prin New York) care pledeaza pentru gatitul acasa, dar si pentru varianta sa rapida. Vedeta de televiziune, pasionata de filantropie, Rachel este pentru America ceea ce Jamie Oliver reprezinta pentru Anglia. Retetele ei se fac rapid si acesta este principalul atuu al cartii.

Rachael-Ray-Week-in-a-Day

30-minute Cook, Nigel Slater

Sa gatesc sub 30 de minute este ceea ce imi propun si eu cu proiectul meu Reteta TV. Traim intr-o lume aflata in viteza, insa placerea gatitului si faptul ca ne putem rezerva 30 de minute pentru asta nu trebuie ignorate. De aceea recomand o astfel de carte.

30min cook

Vegetarian Student Cookbook

Sa gatesc fara carne (asta inteleg eu in esenta prin a gati vegetarian) este un must pe care mi-l propun ca obiectiv pentru urmatorii ani. Trebuie insa sa o iau usor, iar pentru preparate gustoase am nevoie de inspiratie. Cartea de fata este un start bun pentru retete vegetariene.

vegetarian student

Iar la final, va invitam la un concurs delicios, unde puteti castiga una dintre cartile recomandate de Oana, si anume: How to Cook Everything Fast. Toate detaliile sunt aici. Multumim frumos, Oana, si spor la Bucatareala ;-).