Cele mai savuroase cărți de bucate recomandate de un cunoscător
How to Cook Everything Fast, de Mark Bittman
Mark Bittman, editorialist New York Times si scriitor de carti de gatit recomanda retete rapide, insa nu pacaleste pe nimeni. Procesul gatitului implica mai multe sarcini: cumparaturile, pregatirea, gatitul in sine si curatenia de dupa. Autorul imi este foarte drag pentru ca sustine in toate mediile si prin toate activitatile gatitul acasa. Vorbeste despre importanta acestui lucru asupra sanatatii, a familiei, a viitorului. El spune ca ”unele dintre cele mai bune momente in bucatarie sunt cele in care impartasesti cu familia si prietenii pregatirea unei mese”. Recenzia completa a cartii scrisa de Oana, aici.
Mastering the Art of French Cooking, de Julia Child
Cartea Juliei Child este ca un vis pentru mine de cand am vazut filmul “Julie and Julia” si am citit mai multe despre autoare. In America, Julia Child este considerata prima femeie chef, care a ridicat la rang de arta gatitul acasa. Sfaturile ei sunt “aur” pentru oricine in bucatarie.
Nigella Christmas, de Nigella Lawson
Nigella Lawson m-a fascinat de cand am urmarit pe Paprika cateva dintre emisiunile ei. Fara fite, pusa pe economii, te invata mereu sa gatesti cu ce ai in casa, sa pastrezi cat mai mult timp anumite ingrediente. Cartea de Craciun contine recomandari de mese pentru familie si prieteni, cu retete simple si delicioase. Tineti minte: Nigella nu se sfieste sa guste cu degetul din castronul de ciocolata sau de coca, exact cum facem si noi in realitate in bucatarie. O simt ca pe una de-a noastra.
Martha Stewart's Cooking School, de Martha Stewart
Martha Stewart, desi putin cunoscuta la noi, este o celebritate in SUA si un adevarat magnat media. Fost top model, Stewart si-a cladit reputatia pe talentul si sfaturile ei tip DIY (Do It Yourself). Are cele mai bune tutoriale de trucuri in bucatarie, casa, gradina sau pentru organizarea unei nunti. Sa inveti sa gatesti de la ea este un privilegiu, iar sfaturile pe care le da nu sunt utile doar incepatorilor (iti arata cum sa toci sau sa pregatesti anumite lucruri), ci si celor cu ceva experienta (niciodata nu esti suficient de pregatit ca sa gatesti o rata, un iepure sau sa coci vreun tort sofisticat).
Food52 Cookbook, de Amanda Hesser
Impreuna cu Merrill Stubbs, Amanda Hesser este una din cele doua fondatoare ale site-ului Food52 (de la cele 52 de saptamani ale anului), dar si fost columnist al rubricii de Dining din New York Times. Amanda si Merrill pledeaza pentru gatitul acasa, pornind de la ideea ca daca vrei sa mananci mai bine, mai sanatos si sa sprijini producatorii locali, trebuia sa gatesti. “How you eat is how you live” este deviza Amandei.
Lebanese Cookbook, de Hussien Dekmak
Bucataria orientala este ceva ce nu prea ne iese acasa, mai ales din cauza ca nu avem ingredientele necesare sau fiindca nu avem reteta corecta. Cartea cu retete libaneze ne prezinta retetele originale, ramane doar sa plecam la cumparaturi in cautarea condimentelor potrivite.
Artisan Cheese Making at Home, de Mary Carlin
Imi plac branzeturile, dar nimeni nu reuseste sa-mi explice cum as putea sa le reproduc acasa, care este secretul si cum te poti apropia de etalonul branzeturilor frantuzesti. Aceasta carte pare sa fie solutia.
Bake and Cook with Kids, de Susan Tomnay
Pentru a-i co-interesa pe copii sa-ti fie alaturi in bucatarie este nevoie de inspiratie. Trebuie sa fii un bun pedagog, dar trebuie sa ai si reteta potrivita cu care sa-i ademenesti. Asa ca, dupa ce citesc cartea, nu-mi ramane decat sa-mi iau fata in bucatarie si sa incepem sa coacem ceva.
Rachael Ray este un alt top chef american (tot de prin New York) care pledeaza pentru gatitul acasa, dar si pentru varianta sa rapida. Vedeta de televiziune, pasionata de filantropie, Rachel este pentru America ceea ce Jamie Oliver reprezinta pentru Anglia. Retetele ei se fac rapid si acesta este principalul atuu al cartii.
Sa gatesc sub 30 de minute este ceea ce imi propun si eu cu proiectul meu Reteta TV. Traim intr-o lume aflata in viteza, insa placerea gatitului si faptul ca ne putem rezerva 30 de minute pentru asta nu trebuie ignorate. De aceea recomand o astfel de carte.
Sa gatesc fara carne (asta inteleg eu in esenta prin a gati vegetarian) este un must pe care mi-l propun ca obiectiv pentru urmatorii ani. Trebuie insa sa o iau usor, iar pentru preparate gustoase am nevoie de inspiratie. Cartea de fata este un start bun pentru retete vegetariene.
Iar la final, va invitam la un concurs delicios, unde puteti castiga una dintre cartile recomandate de Oana, si anume: How to Cook Everything Fast. Toate detaliile sunt aici. Multumim frumos, Oana, si spor la Bucatareala ;-).