Să ne înțelegem, cititul în general te face mai deștept. Acest articol este dedicat acelor cărți care te ajută să găsești soluții practice la probleme zilnice - personale sau profesionale - și astfel să devii mai bun at this thing we call life. Sunt titluri de non-ficțiune pe care le citești pe nerăsuflate, fiindcă sunt foarte bine scrise, amuzante, pline de anecdote memorabile, sfaturi utile și idei originale.
Despre cum să-ți începi propria afacere fără să transpiri sânge, să-ți sacrifici orele de somn, să-ți lași copii să moară de foame și în general să ajungi la nebuni. Autorii îți propun un program clar care să te ajute să te lansezi fără să fii nevoit să părăsești siguranță unei slujbe înainte să știi că propria afacere are șanse serioase de succes. O carte pentru oricine vrea să se apuce de antreprenoriat, dar nu este dispus să riște totul pentru asta.
O carte care te va face să râzi în timp ce-ți dai seama cât de orbi suntem de fapt la ceea ce ne înconjoară. Gilbert combină concepte din psihologie, neurologie, filosofie și economie ca să ne arate că ingredientele pentru fericire sunt la îndemâna noastră. Trebuie doar să ne scoatem ochelarii de cal.
Dacă te interesează dezvoltarea comunității în care trăiești, dacă ești sătul să vezi cum nimic nu se schimbă, dar vrei să te implici activ ca să construiești o lumea mai bună - asta e cartea pentru tine. În Originals, Grant te învață cum să recunoști o idee bună, cum să te faci auzit peste zgomotul cotidian, cum să aduni oameni cu idei similare într-o coaliție puternică, cum să alegi momentul potrivit în care să dai drumul la treabă și mai ales cum să-ți controlezi temerile și îndoielile. Mai ales în contextul autohton actual, această care e folositoare oricărui tânăr cu visuri temerare de schimbare a lumii!
Doar când ai curajul să îndrăznești, te expui la eșec. Brene Brown îți arată că un deznodământ nefericit este de fapt o nouă șansă. O sumă de dezamăgiri poate fi transformată într-o bază solidă ca să începi să-ți rescrii propria poveste.
Și la final o carte fascinantă de știință populară despre cum funcționează computerul nostru de bord. Pentru veșnicii curioși, Pinker are răspunsuri documentate științific la întrebări care ne definesc umanitatea: de ce râdem, de ce ni se estompează amintirile, de ce unii oameni cred în fantome și ce anume ne determină să ne îndrăgostim! E un volum care îmbină teoria evoluției cu psihologia și deși pe alocuri prezintă teorii complexe, stilul lui Pinker te îndeamnă să parcurgi ușor și pasajele mai tehnice. How the Mind Works e o carte care te va ajuta să iei decizii mai bune și totodată să pricepi ce anume îi motivează pe cei din jurul tău.
Nu-i așa că doar citind descrierile și parcă te simți mai abil :-)?