Cititori din toate zările, uniți-vă!

Luna aprilie se aproapie de final, însă se pare că proiectele frumoase sunt abia la început. De data aceasta inițiativa vine de la prietenii noștri de la FFFF (Fundația Friends For Friends) , sub forma unei competiții care își propune să promoveze scriitura de calitate și poveștile care au puterea să schimbe lumea.

Cu un mecanism de concurs simplu, Superscrierea cititorilor extinde conceptul Premiilor Superscrieri – competiție adresată autorilor – oferindu-le, de această dată, ocazia cititorilor de a înscrie texte în competiție. Astfel, cititorii pot înscrie pe site-ul concursului orice non-ficțiune românească pe care o consideră valoroasă, urmând ca votul publicului să stabilească shortlist-ul competiției, pentru ca mai apoi juriul să aleagă câștigătorii.

Juriul Cititorilor este format din 15 profesioniști din diverse domenii, care pun preț realitatea prezentată prin povești bine scrise (bloggeri, oameni de comunicare din corporații, artiști și psihologi): Alex Ciucă, Alex Gâlmeanu, Amalia Fodor, Andreea Burlacu, Bogdana Butnar, Bogdan Theodor Olteanu, Cristi China, Corina Vasile, Elena Cîrîc, Mădălina Uceanu, Maria Besnea, Monica Jitariuc, Sintia Radu, Tudor Chirilă și Vlad Stroescu. Premiile se oferă atât autorului textului câștigător (300 de euro), cât și cititorului care l-a propus în concurs (peste 20 de cărți și produse oferite se sponsori, printre care se numără, cu bucurie, și librăria Okian). Încurajați de o listă lungă de susținători, cei care participă la Superscrierea Cititorilor au șansa să încurajeze autorii care pot schimba perspectiva asupra felului în care sunt relatate evenimentele în România. Totuși, cel mai important câștig al competiției rămâne, pe de o parte, promovarea genului de scriitură care naște câștigători de Pulitzer și, pe de altă parte, crearea unei apropieri de o zonă rămasă deseori într-un con de umbră: aceea a cititorilor. Detaliile privind înscrierile (care se fac până la 9 mai), regulamentul concursului, precum și toate informațiile legate de Fundația Friends For Friends și de proiectele pe care aceasta le are în desfășurare, sunt disponibile pe site-ul Fundației. Noi le ținem pumnii tuturor participanților și abia așteptăm să vedem lista textelor încrise în competiție și „să citim, deci, ceea ce merită citit”, după cum însuși Sorin Trâncă, Președintele FFFF, spune. :)