Cleopatra, a life
Vă povesteam în unul din articolele trecute despre o carte care a câștigat premiul Pulitzer Tot atunci, vă spuneam că ne-am dori să avem părerea unui cititor al blogului Okian asupra acestei cărți.
Laura a răspuns provocării noastre, a primit gratuit un volum din Cleopatra, a life și acum ne-a trimis o recenzie și o părere personală asupra acestei cărți:
______________________________________________________________________________
Am început cartea lui Stacy Schiff având anumite aşteptări de la ea, mai ales ştiind că este autoare cu un premiu Pulitzer în palmares, şi nu m-a dezamăgit deloc. Cartea nu este nici pe departe o biografie simplă a celei mai cunoscute femei din antichitate, ci o lecţie de istorie bine pregătită, perfect documentată şi excelent argumentată.
Înainte de a citi cartea nu ştiam despre Cleopatra decât că a fost împărăteasa Egiptului şi iubita lui Cezar şi a lui Marc Antoniu şi că s-a sinucis lăsându-se muşcată de o viperă. Şi poate ceva despre un covor, dar nu eram în totalitate sigură ce şi cum. Filmele hollywoodiene şi piesele de teatru care au avut-o pe regină ca personaj principal s-au axat mai mult pe frumuseţea ei şi pe viaţa ei amoroasă şi mai puţin pe Cleopatra ca politician abil şi viclean care a ţinut soarta Egiptului în mâini timp de douăzeci de ani.
Mergând înainte şi înapoi în timp, divagând pentru a reda cu detalii contextul politic, analizând diferite surse şi coroborându-le cu propriile supoziţii bazate pe fapte cunoscute, Schiff crează un portret mai realistic al reginei şi o frescă aproape completă a Egiptului antic. Nu citim numai despre Cleopatra, ci şi despre viaţa şi caracterul oamenilor de rând, despre frumuseţea oraşelor antice, despre tradiţiile şi cultele lor şi, nu în ultimul rând, despre pofta nemăsurată de sânge a acestor oameni atât de energici şi de neobosiţi.
În cartea ei, Schiff nu încearcă neapărat să o demitizeze pe Cleopatra, chiar dacă ne spune că aceasta nu se trăgea din zei şi nu era nici măcar egipteancă, şi nici să o dezbrace de acea aură de mister care a înconjurat-o timp de două mii de ani, ci mai degrabă să o pună într-o lumină nouă, în care să o vedem ca pe o femeie extrem de educată şi cultivată, care vorbea câteva limbi străine, care stăpânea magistral arta oratoriei, care avea o putere de seducţie extraordinară ce nu ţinea deloc de aspectul fizic, care ştia să facă politică mai bine decât oricare alt bărbat şi care a reuşit să îi depăşească în gândire şi în viclenie pe doi dintre cei mai puternici bărbaţi din Imperiul Roman. Cartea ei o transformă pe Cleopatra din seducătoarea fără scrupule cunoscută nouă din piesa lui Shakespeare în simbolul politicianului absolut care reuşeşte orice îşi propune, în ciuda piedicilor umane şi sociale.
Recomand această carte tuturor celor interesaţi de faţa adevărată a istoriei, care vor să citească o analiză obiectivă şi amănunţită a celei mai tulburi perioade din istoria Egiptului antic. Şi dacă nici asta nu e suficient, atunci aflaţi că se face film după cartea lui Schiff, cu Angelina Jolie în rolul principal!