Dacă semeni cu noi și mulți alți cititori, la fiecare început de an îți propui să citești mai mult. Hai să recunoaștem, de multe ori nu se întâmplă asta și motivele sunt multe: ești prea ocupat cu viața (#adulting), dedici mai mult timp unui alt hobby sau pur și simplu nu ai chef să citești. Pentru că ne-am decis să facem ceva în privința asta și
chiar să citim mai mult am compilat câteva
sfaturi utile pe care ți le punem la dispoziție. Cine știe, poate aici găsești
secretul pentru a citi cât mai mult în 2018.
Tips & Tricks ca să citești mai mult anul acesta și de acum înainte
1. Setează-ți un număr realist
Sună bine să-ți impui să citești 50 de cărți anul ăsta, de acord. Dar de cele mai multe ori, un număr mare poate fi destul de descurajant pentru că poți simți că e greu de atins. Mai bine să te gândești că vei citi 20 de cărți și să depășești acest număr :)
P.S. Dacă pentru tine 50 de cărți înseamnă foarte puțin, good job! Înseamnă că este un număr realist pentru tine și îl poți depăși cu ușurință.
2. Setează un număr de minute în care să citești zilnic
Dacă ai un program destul de încărcat,
sfatul nostru este să îți pui deoparte câteva minute zilnic pentru lectură. Poți alege să citești 20 de minute dar să te asiguri că în acele 20 de minute tot ceea ce faci este să citești. Tu alegi și în ce perioadă a zilei poți face asta: dacă ai dimineața mai lejeră, acordă-ți atunci timp pentru a citi. Dacă știi că seara sau după masa ai mai multe ferestre libere, citește atunci. Este un principiu simplu și sănătos, care te va ajuta să citești mai mult.
O altă opțiune este să setezi un anumit număr de pagini de citit zilnic, mai ales dacă programul tău nu este atât de încărcat și nu trebuie să îți împarți timpul.
3. Ia o carte cu tine peste tot
Se prea poate să nu îți placă să îți impui un anumit număr de minute pentru lectură, caz în care, cel mai simplu este să ai mereu o carte la purtător. Astfel, poți citi în autobuz sau alte mijloace de transport, când aștepți să intri la o programare de orice fel, când aștepți pe cineva care întârzie, în pauza de masa și tot așa.
4. Nu-ți fie frică să abandonezi o carte care nu îți place
Există momente în care trebuie pur și simplu să lași o carte deoparte și să uiți de ea. Nu îți place, e greu de citit, nu te-a captivat, nu te-a prins povestea, personajele sunt neinteresante și nu ai deloc chef de ea. Ei bine, nu insista! Nu are rost să-ți pierzi timpul cu cărți care nu îți plac. Treci la următoarea. Promitem că nu o să se supere nimeni pe tine (și nu ar trebui nici tu să te superi)
5. Citește cartea înainte să apară filmul
O provocare simpatică ar fi să citești toate cărțile care stau la baza filmelor pe care vrei să le vezi. Există riscul să te dezamăgească filmul apoi, dar măcar te vei bucura de carte. Vei citi mai mult și vei putea fi acel know-it-all care enervează pe toată lumea la vizionarea filmului pentru că subliniază constant că în
carte era altfel.
6. Formează sau alătură-te unui club de lectură
Apartenența la un
club de lectură te poate responsabiliza și motiva să citești mai mult decât de obicei. Dacă ai prieteni cititori, puteți întemeia voi un club. Dacă nu, poate găsești unul în orașul tău. Nu în ultimul rând, poți alege un club de lectură online (găsești pe Goodreads sau Instagram) Există și vedete pasionate de lectură care au club online, precum
Emma Watson, Oprah sau Reese Whiterspoon.
Cam astea ar fi recomandările, nouă ni se pare chiar utile. Dacă mai știi tips & tricks, lasă-ne un comentariu :) Hai să strângem cât mai multe idei bune!
Over and out, bookworms!