George R.R. Martin recomandă...
Eram convinși că înainte de primul episod din GoT#6 vom fi început primul capitol din The Winds of Winter. N-a fost să fie. Mulți s-au supărat pe Master George fiindcă ne-a tras o clapă epică. Mai ales că erau o grămadă de indicii, de la Martin inclusiv, cum că vom avea cartea la început de aprilie. Anul 2016. După ce și-a pus cenușă-n cap pe blog, GRRM ne-a spus răspicat că nu știe când Winter va vedea lumina tiparului. Așa că ne-am pus speranța-n cui, cel puțin pentru anul în curs.
Prin urmare, am compilat o listă de 10 cărți pe care Martin le-a recomandat de-a lungul timpului și care au filoane comune cu lumea ASOIAF - fie că sunt titluri de fantasy, horror sau ficțiune istorică.
The Name of the Wind, de Patrick Rothfuss
Un bildungsroman al cărui personaj principal este Kvothe, cel care dintr-un copil precoce se va trasforma în cel mai temut magician (sau un Harry Potter pentru oameni mari): plin de vrăj, intrigi, seducție și creaturi ale Întunericului. Boo!
The Lies of Locke Lamora, de Scott Lynch
Povestea lui Locke Lamora, cel mai iscusit hoț și spadasin, care împreună cu colegii din banda Gentlemen Bastards se trezește prins în lupta pentru putere din orașul Camorr (un fel de King's Landing).
The Earthsea Quartet, de Ursula K. Le Guin
Ged devine ucenic vrăjitor și descoperă că talentele sale pentru magie sunt nemăsurate. Mai avem și o prințesă pe care Ged o salvează din ghearele Întunericului. Și așa lupta dintre Bine și Rău devine tot mai aprigă.
Outlander, de Diana Gabaldon
Mai mult ficțiune istorică decât fantasy. Claire Randall călătorește în timp din Scoția anilor ‘50 în cea a sfârșitului de secol XVIII - o perioadă foarte violentă. Highlanderii încearcă să scape de jugul englezesc și pentru asta pun la cale o rebeliune sângeroasă. Claire este aruncată în mijlocul acestui… ahem… iureș de săbii și totodată se îndrăgostește iremediabil de Jamie, unul dintre tineri lairzi scoțieni.
The Blade Itself, de Joe Abercrombie
O carte masculină plină de personaje macho, antieroi, trișori, torționari, luptători și un posibil magician despre care se bănuiește că ar fi un șarlatan. Toate aceste personaje converg într-o lume similară cu Nordul familiei Stark.
The White Company, de Sir Arthur Conan Doyle
Părintele lui Sherlock Holmes ne surprinde cu un roman cavaleresc. Povestea are loc în timpul Războiului de 100 de Ani (epoca Medievală). Un tânăr nobil englez este trimis de tatăl său într-o călătorie inițiatică, pe parcursul căreia se alătură unui grup de luptători mercenari. Împreună trec prin tot soiul de aventuri care țin cititorul cu sufletul la gură.
The Accursed Kings, de Maurice Druon
Martin susține că aceasta este seria care a inspirat ASOIAF și îl ridică în slăvi de Druon pentru saga palpitantă pe care a creat-o în jurul dinastiilor Valois și Capetian (monarhi francezi). Din acest labirint întunecat și medieval de intrigi, crime și scandal își trage și GoT seva. Îl cităm pe Martin:
“The Accursed Kings has it all. Iron kings and strangled queens, battles and betrayals, lies and lust, deception, family rivalries, the curse of the Templars, babies switched at birth, she-wolves, sin, and swords, the doom of a great dynasty … and all of it (well, most of it) straight from the pages of history. And believe me, the Starks and the Lannisters have nothing on the Capets and Plantagenets.”
The Once and Future King, de T.H. White
Un clasic al genului fantasy, seria The Once and Future King este o reinterpretare captivantă a mitului Regelui Arthur și al său Camelot - plină ochi de temele comune legendei: cavaleri, regine, magicieni și bătălii.
Ivanhoe, de Sir Walter Scott
Idealul cavalerului romantic, Ivanhoe se alătură armatei lui Richard Inimă de Leu după ce este surghiunit de tatăl său. Reîntors din luptă, singura dorință a lui Ivanhoe este să câștige mâna mult iubitei sale Lady Rowena.
The Call of Cthulhu and Other Weird Stories, de H.P. Lovecraft
Mai mult horror decât fantasy, poveștile lui Lovecraft te cufundă într-o lume a bizarului și grotescului. Au fost inspirație pentru foarte mulți, nu doar pentru Martin, printre care și Nic Pizzolatto, autorul seriei TV True Detective.
Mda, cred că avem suficienți cavaleri, magicieni, bătălii, regine, prințese și intrigi să facă mai ușoară așteptarea următorului volum din ASOIAF.