I was born to be fooled by randomness
Vă povesteam în unul din articolele trecute despre un autor foarte apreciat în străinătate cu milioane de cărți vândute în întreaga lume. Tot atunci, vă spuneam că ne-am dori să avem părerea unui cititor al blogului Okian asupra unui titlu scris de Nassib Taleb.
Gloria a răspuns provocării noastre, a primit gratuit un volum din Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets și acum ne-a trimis o recenzie și o părere personală asupra acestei cărți:
________________________________________________________________________________________
Cât de în serios iei tu tot ce ți se întâmplă?
Crezi că daca observi mai atent totul, vei deține mai ușor și pentru mai mult timp controlul? Poți face investiții doar analizând fapte din trecut, fiind susținut de date statistice, ori sfătuit de consilieri de investiție?
În ambele cazuri răspunsul este nu. Pe lângă observație și informații științificare, care nu sunt niciodatăin destulătoare, Taleb reușește să desființeze importanța abundenței și frecvenței informațiilor la care ne supunem.
Prea multă informație poate fi mult mai dăunătoare decât lipsa ei. Frecvența cu care sunt urmărite de exemplu, informațiile despre fluctuațiile piețelor financiare nu ajută dacă se abuzează de ea, pentru ca intervin emoțiile. Iar emoțiile nu pot diferenția semnalele de zgomot.
Importanța emoționalului
Câți dintre noi sunt conștienți de emoții? Nimeni, de fapt, pentru că nu au nici o legătură cu domeniul raționalului.E uman să simțim emoții, nu să ne lăsăm guvernați de ele, dar să fim conștienți că le avem și că nu putem fugi de ele. Ele ne ajută să luăm decizii.
One cannot make a decision without emotion. Emotions do the job- lubricants of reason. We feel emotions, than find explanations.
E normal să avem stări de nervozitate, susține Taleb, însă dacă conștientizăm ceea ce ne-a cauzat starea de nervozitate vom ști să anihilăm starea într-un mod propice. Putem să învățăm să ne vedem dușmanii ca pe un condiment în viață.
I have enough enemies to add some spice in my life.
Avem de a face cu o carte complexă, scrisă de un autor și mai complex. Nassim Taleb este un om care și-a dat mare parte din câștiguri pe cărți. Genul care preferă să aibă cărți care să-l înconjoare ca și mobilă. Are o curiozitate avidă în mai toate științele, găsind corelații între ele care au puterea de a uimi. Toate cunoștiințele dobândite pe parcurs din filosofie, psihologie, logică matematică, probabilistica, poezie și întâmplări din viața cotidiană se regăsesc între rândurile cărții Fooled by randomness.
Taleb e omul care înțelege diferențele dintre rațional și emoțional, suficient de inteligent încât să fie conștient de puterea norocului, de faptul că poate fi luat prin surpindere. I am just intelligent enough to understand that I have the predisposition to be fooled by randomness, and to accept the fact that I am rather emotional.
Pe scurt:
• Distribuția lui Taleb: există o probabilitate mare de câștiguri mici și exista o probabilitate mică de pierderi imense
• Survivorship Bias: ne inspirăm de la cei ce au succes și uităm să învățăm de la cei ce au eșuat
De reținut:
• Instinctul se poate dovedi a fi bun, chiar dacă nu se poate explica
• Ferește-te de Black Swans, de acele evenimente rare, care au un impact mare
• Informațiile prost intelese, altfel redate și reinterpretate sunt mult mai dăunătoare decat informația simplă. Există o mare diferență între: absence of evidence și evidence of absence.
• Încearcă să nu mai vezi tipare, acolo unde e doar zgomot.
Ne luăm mult prea în serios. Nu ne folosim de matematică pentru a medita. Izolăm o singură cauza, când în joc sunt mai mulți parametrii, pe care nici nu-i sesizăm. Acestea sunt câteva din greșelile evidențiate de Taleb.
Această carte ne poate pregăti spre a fi conștienți că putem fi supuși unor circumstanțe imprevizibile ori incontrolabile. Ne cultivă o dispoziție mintală care poate accepta rolul norocului și predispoziția noastră de a confunda șansa cu motivul.
I was born to be fooled by randomness.