Ioana Pârvulescu, Andrei Pleșu, Dan C. Mihăilescu au fost prezenți la Brașov pentru a sărbători 5 ani alături de librăria Okian
Brașov, 15 noiembrie 2012, în Sala Festivă a Colegiului Național “Andrei Șaguna” a avut loc o întâlnire prilejuită de lansarea a două antologii realizate de criticul literar Dan C. Mihăilescu „Cele mai frumoase scrisori” și „Despre lume, artă și neamul românesc” la care a participat Ioana Pârvulescu și Andrei Pleșu.
Evenimentul s-a desfășurat cu ocazia aniversării a 5 ani de când a fost lansată Librăria Okian din Brașov și a avut ca temă de discuție cele două antologii scrise de criticul literar Dan C. Mihăilescu.
Atmosfera de la liceul Șaguna a demonstrat încă o dată ce înseamnă energia unui public aflat în așteptarea unei întâlnirii cu cele trei personalități majore ale culturii române de astăzi. Primul indicator al acestei stări a fost emoția celor doi directori ai colegiului - Dorel Agache și Mariana Ionescu. Era limpede că se aflau în fața unui moment special în peisajul activităților colegiului. De altfel, la final doamna Ionescu a spus: "Oamenii aceștia par să vină dintr-o altă lume".
Intrarea celor trei personalități a fost făcută cu aplauze intense din partea participanților iar în cazul lui Andrei Pleșu chiar cu ovații. Dialogul între cei trei a avut ritm, a creat momente de bucurie și rafinament intelectual. Finalul a însemnat intrarea în dialog cu sala și bineînțeles secțiunea de autografe.
Dincolo de acest aspect rămâne să remarcăm că ne-am aflat în fața unui eveniment deosebit într-un spațiu încărcat de istorie și de tradiție culturală (Colegiul National "Andrei Saguna"), un moment inedit prin faptul că Andrei Pleșu s-a aflat pentru întâia dată într-o întâlnire publică la Brașov și acesta este cu adevarat cel mai mare câștig al întâlnirii de joi, 15 noiembrie 2012.
Despre Librăria Okian și prilejul acestui eveniment
Librăria din Brașov s-a născut la 01 octombrie 2007 ca o librărie obișnuită, dar care, treptat, prin prezența câtorva oameni cu deschidere culturală, capata o dimensiune în primul rând de această natură. Astfel încât, după cinci ani de zile librăria a adus în spațiul ei peste 500 de invitați unici care au participat la evenimente constând în seminarii și conferinte, lansări de carte, expoziții de artă plastică și de fotografie, cursuri de desen și creativitate pentru copii, cursuri de tango și alte evenimente care au creat o amprentă unică în peisajul librăriilor brașovene.
Pentru ilustrare vom trece în revistă și câteva nume importante ale celor care au trecut pragul librăriei: Andrei Pleșu, Dan C. Mihăilescu, Ioana Pârvulescu, Mircea Dumitru, Andrei Bodiu, Caius Dobrescu, Alexandru Mușina, Gabriela Adamesteanu, Mihail Neamtu, Constantin Necula, Octavian Soviany, Ioan Grosan, Dinu Flamind, Claudiu Komartin, Costi Rogozanu, Vasile Ernu, Calin Andrei Mihăilescu, Sorin Apan, Dumitru Radu Popa și alții.
Mărturii fotografice găsiți aici.