Lăsați copiii să citească

Sau șapte sfaturi simple despre cum să încurajați tinerele vlăstare să lase monitorul și să apuce cartea.

Nu credem că e nevoie să cităm statistici când susținem că cititul, la orice vârstă, dar mai ales de mic, are nenumărate avantaje. kids reading Printre cele mai importante beneficii ale cititului:

- vocabular mai bogat

- capacitatea mai bună de comunicare (oral și scris)

- dezvoltarea empatiei și o capacitatea mai bune de relaționare cu ceilalți

- dezvoltarea procesului de gândire și o logică mai bună

- performanță academică

Nu susținem că cei mici trebuie să-și petreacă tot timpul liber cu nasul într-o carte. Știm cât de importantă este joaca pentru dezvoltarea copilului. Credem însă că măcar 10 minute de citit pe zi (mai multe pentru copiii mai mari) sunt esențiale.

Câteva soluții pentru încurajarea timpurie a lecturii:

1. Citiți-i de mic

La început cărți pentru bebeluși, despre sunetele pe care le scot animalele, spre exemplu (vaca face muuu, pisica face miau). Apoi, de la 2-3 ani încolo cărți cu istorioare scurte, de câteva pagini. Mai târziu povești clasice pentru copii. Așa veți deschide apetitul pentru cuvântul scris, pentru personaje fabuloase și aventuri nemaipomenite.

ghici 2. Mergeți împreună la librărie

Tratați cărțile ca pe orice altă jucărie sau cadou și astfel vor deveni un obiect al dorinței pentru cel mic. Lăsați-l să-și aleagă singur cartea (în anumite limite). Și ca să vă asigurați că o și citește odată cumpărată, puteți crea în jurul ei o mică aură de mister: discutați împreună despre subiect și personaje, emiteți teorii și supoziții despre cum se va desfășura povestea.

habarnam 3. Cumpărați jocuri și jucării care au legătură cu cărțile

Există multe jocuri care au plecat de la cărți faimoase pentru copii. Împreună, jocul și cartea vor face pereche bună și vor atrage interesul copiilor.

hobbit card game 4. Mergeți la cinema

Mai toate filmele pentru copii sunt fie inspirate din cărți, fie inspiră cărți la rândul lor. După ce ieșiți de la film, vedeți sfatul cu numărul doi. Adică mergeți în librărie ca să căutați cartea cu pricina, care are și mai multe aventuri interesante cu aceleași personaje îndrăgite.

Andresen

5. Începeți un club de lectură pentru plușuri

Transformați lectura zilnică într-o joacă. După ce ani în șir i-ați citit celui mic, acum, că e ceva mai mare și poate și singur, e rândul său să facă același efort pentru colecția de plușuri. Fiindcă și ursuleții, pisicuțele și iepurașii apreciază poveștile, nu-i așa?

Oz 6. Înregistrați progresul celui mic

E important pentru copii să li se recunoască meritele. Vă sugerăm să dechideți un cont pe Goodreads unde să treceți toate cărțile citite. Astfel încât cel mic să poată vedea ce listă interesantă a parcurs și cât de multe cărți a citit. Dacă nu vă place mediul online, puteți ține o listă pe frigider în care cel mic își trece singur rezultatele.

Alice 7. Umpleți-i camera de cărți

La început se uită la poze, apoi citește câte o propoziție, trece la paragrafe și într-un final la cărți întregi. Cărțile sunt decor, sunt jucării, sunt sursă de cunoaștere.

apolodor

Ce altceva ați mai adăuga în lista de mai sus? Așteptăm ideile voastre în comentarii.