Listă de lecturi pentru Vacanța Mare!
Vorbind despre copilărie, perioada acea inocentă în care singura mare grijă pe care o aveam era legată de vacanța mare și cantitatea de corcodușe pe care o puteam fura din curtea vecinului bunicii de la țară, micile probleme legate de extemporale, colegi nesuferiți, mașinuțe scumpe la care puteam doar visa, roboți de plastic sau păpuși cu păr bălai par acum atât de departe, încât ne întrebăm dacă chiar au existat vreodată, sau dacă sunt născociri ale propriei imaginații.
Oricât de ciudat ar părea acum, în era tabletelor, telefoanelor hiper inteligente, a PlayStation-ului sau Wii-ului, nu îmi pot imagina o copilărie definită de altceva decât de cărți. Sigur, excursiile la munte cu colegii de clasă și domnul învățător, vacanțele petrecute în livada cu vișini și cireși a bunicii, mersul la râu, unde am învățat să înotăm sunt amintiri care ne fac să zâmbim o viață întreagă, dar cărțile pe care le citim la vârste fragede ne oferă un dar mult mai prețios: pe de-o parte, ne obișnuiesc cu aventura, cu călătorii în spații și universuri la care nu am avea în mod normal acces, pe de altă parte ne învață să fim curajoși – adică eroul meu preferat poate face asta și eu nu?!, și nu în ultimul rând ne învață să empatizăm mai ușor. Atât cu personajele, cât și cu oamenii din jurul nostru. Pasiunea pentru lectură nu e ceva cu care ne naștem. Ea se cultivă pe parcursul întregii vieți, dar bazele acestei pasiuni sunt clădite în copilărie, prin intermediul lecturilor parcurse.
Înainte de a vă prezenta scurta noastră listă de lecturi pe care le considerăm utile, plăcute și necesare, numai bune de parcurs în vacanța mare, dorim să vă mulțumim pentru toate sugestiile și propunerile interesante care au contribuit într-o mare măsură la conceperea acestei liste:
1. Legendele Olimpului (în adaptarea lui Mitru Alexandru)
Pare o propunere ușor istorică, dar bazele unei culturi generale solide se pun în copilărie. Povești despre eroi viteji, monștri cu 1000 de ochi, sirene viclene, sfincși șireți, minotauri cruzi, zeițe răzbunătoare și zei neînduplecați, captează atenția oricărui copil, transpunându-l pe loc pe meleaguri elene, roditoare și însorite.
2. Basme
Cât mai multe, cât mai variate și specifice unor țări cât mai îndepărtate. De la clasicele basme ale fraților Grimm, până la poveștile triste și pe alocuri nu chiar de copii ale lui Hans Christian Andersen, trecând prin vasta colecție de Povești Nemuritoare sau cele culese de Petre Ispirescu , altele scrise de Ion Creangă, copilăria nu este copilărie dacă nu îi cunoști pe Prâslea cel Voinic cu ale sale mere de aur, Baba Cloanța, Hansel și Gretel, Muzicanții din Bremen, Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, Făt Frumos din Lacrimă, Harap Alb, Cei trei purceluși, Mica Sirenă, Motanul Încălțat, Muc cel Mic sau Ali Baba și cei 40 de hoți.
3. Poveste fără sfârșit (The Neverending Story)
Michael Ende ne face cunoștință cu un băiețel pe nume Bastian Balthazar Bux, un copil liniștit, ușor timid, care nu și-a imaginat vreodată că ar putea deveni un erou. Admirându-l pe Atreiu, protagonistul cărții pe care Bastian o citește în podul școlii, acesta din urmă se lasă furat de poveste și ajunge fără să își dea seama pe tărâmul Fantasiei, un regat de basm a cărui soartă va depinde doar de Bastian.
Nu vă precizăm un titlu anume, fiindcă oricare carte ați alege-o, o veți parcurge cu certitudine și pe următoarea. Dahl vă introduce într-un univers ciudat, foarte amuzant pe alocuri, fiecare poveste având un tâlc și o morală din care copii învață câte ceva. Recomandările noastre: Matilda, Charlie și fabrica de ciocolata, Fantastic Mr. Fox, Vrăjitoarele, Uriașul cel Prietenos etc.
5. Cronicile din Narnia, de C. S. Lewis
Destinul tărâmului Narnia face subiectul cronicilor din Narnia, poarta dintre această lume fabuloasă și cea în car trăim fiind un șifonier imens. Narnia ne fascinează pentru că este populată de animale care pot vorbi, pentru că magia este la ordinea zilei, pentru că binele pare să învingă răul. Narnia este acel loc în care ne dorim cu toții să locuim atunci când suntem mici.
6. Hobitul și Trilogia Stăpânul Inelelor
Poate că J. R. R. Tolkien nu s-a gândit că ale sale opere vor figura pe lista lecturilor recomandate copiilor și tinerilor, cert este că trebuie să parcurgeți și altfel decât cinematografic harta Pământului de Mijloc. Trebuie să îi cunoașteți îndeaproape e hobiți, elfi, gnomi, orci, goblini, nazguli și alte vietăți specifice universului lui Tolkien. Promitem că vă veți îndrăgosti de aceste cărți!
7. Harry Potter
Conflictul dintre maleficul vrăjitor Cap-de-Mort și tânărul Harry Potter este subiectul unei serii de cărți – 7 la număr - extrem de populare în întreaga lume. J. K. Rowling narează cu umor și fantezie aventurile lui Harry și ale prietenilor săi, toți trei elevi la Hogwarts, Școala de Magie, Farmece și Vrăjitorii, o școală pentru tinerii vrăjitori și magicieni.
8. Micul Vampir, de Angela Sommer-Bodenburg
Rudiger și Anton, respectiv prietenia strânsă și foarte bizară dintre un băiețel de vreo 12 ani și un băiat-vampir de vreo 112 ani! Seria Aventurile Micului Vampir ne familiarizează cu rudele lui Rudiger, cu mare iubire adolescentină a acestuia, cu obiceiurile vampirilor, toate acestea din perspectiva unui om! Scrise cu mult umor negru, cărțile acestea reprezintă o lectură lejeră nu doar pentru copii!
...și nu în ultimul rând clasicele
Există totodată o serie de lecturi clasice, prea mult spus obligatorii, dar insistent recomandate, care reprezintă fundamentele copilăriei, ajutând la formarea personalității fiecăruia. Iliada, Odiseea, Eneida, Winnetou, Aventurile lui Tom Sawyer și Huckleberry Finn, Colț Alb, Contele de Monte Cristo, universul lui Jules Verne, povestea lui Robinson Crusoe, aventurile Cireșarilor, ale lui Cippolino, HabarNam sau Alice în Țara Minunilor, povestea băieților de pe Strada Pal, Cărțile Junglei, coliba unchiului Tom, Cuoare, Cei trei mușchetari, Fram, ursul polar, Pinocchio, Tarzan, Vrăjitorul din Ozz, Toate pânzele sus, Emil și detectivii, Mary Poppins, Oliver Twist, Micul Prinț (cu mențiunea că trebuie recitit o dată la 10 ani pentru o percepție complet diferită!) și multe, multe, foarte multe alte povești frumoase așteaptă zilnic să fie citite de copii, adolescenți și adulți deopotrivă!
De ce o un top al cărților de copii, acum, în miez de vară? Ei bine, pentru că și adulții au uneori nevoie să se simtă copii. Piticii au la dispoziție o vară întreagă și descopere lumi fabuloase, să trăiască aventuri extraordinare alături de Frodo, Ulise sau Hercule, iar cei marii la rândul lor, își pot petrece serile de week-end răsfoind nostalgic paginile unui volum Roald Dahl. Mai mult decât simple lecturi de vacanță, așa numitele cărți ale copilăriei sunt lecturi recomandate, care au darul de a ne deschide apetitul pentru lectură, parcurse la vârste fragede având darul de a ne contura personalitatea.
Așadar, vă dorim ...ce altceva decât lectură plăcută!
Librar Okian