Manager contra curentului
"Din sutele de cărți despre cum să îmbunătățești performanța companiei, iată, în sfârșit, una bazată pe vaste dovezi empirice, o carte care se concentrează asupra unor pași specifici prin care managerii pot îmbunătăți compania chiar azi. Într-o lume în care arta conducerii este avantajul care face diferența, Manager contra curentului, devine o lectură obligatorie.” - Jeffrey Pfeffer, profesor la Standford Business School și autor al cărții The Human Equation: Building Profits by Putting People First
Nu am citit foarte multe cărți de management însă mi s-a spus că aceasta ar fi printre primele cu care ar trebui să încep. Cartea se bazează pe o cercetare amănunțită în aproximativ 400 de companii, pe interviuri aprofundate cu mai mult de 80.000 de manageri și cu date de opinie culese de la peste 105.000 de angajați. O operațiune cel puțin ambițioasă ce s-a materializat într-o carte ce analizează comportamentul managerilor și sistemele ce ajută la dezvoltarea personală a angajaților.
Managerii au rol catalizator, ei trebuie să descătușeze energia potențială a oamenilor din subordinea lor, să motiveze și să sprijine dezvoltarea fiecărui angajat în parte. Despre cum trebuie făcute aceste acțiuni, autorii au conceput patru pași, extrași din experiența managerilor intervievați:
1. Alegi o persoană în funcție de talentul ei... nu doar pentru experiența, inteligența sau hotărârea ei.
2. Când stabilești așteptările, ai grijă să definești rezultatele pe care le așteaptă... nu pașii care trebuie urmați.
3. Când motivezi o persoană, te concentrezi pe punctele lui forte... nu pe cele slabe.
4. Când sprijini dezvoltarea cuiva, îl ajuți să găsească locul potrivit... nu neapărat să urce pe următoarea treaptă a carierei.
Pe lângă acești pași, cartea oferă informații practice la problemele cu care ar putea să se întâlnească un manager zi de zi: cum să înlocuiești un angajat și să păstrezi relația intactă cu el, cum să transformi o carență dăunătoare într-un non-talent inofensiv, cum știi dacă rezultatele sunt cele corecte cum reușești să cultivi performanța de excepție într-un mod consecvent?
”Alți manageri de elită folosesc tehnici de feedback complet, profiluri psihologice ș.a. Indiferent de stilul lor sau de intrumentele alese, ei, cu toții încearcă același lucru: să țină oglinda pentru ca angajatul să aibă ocazia să descopere încă ceva din ceea ce este, din felul în care lucrează, din amprenta pe care o lasă asupra lumii.”Chiar dacă nu ești încă pe o poziție de management, cartea este o unealtă perfectă pentru a înțelege procesele decizionale la nivel de întreprindere, te va ajuta să îți identifici poziția și să îți conturezi un traseu al carierei.
”Fiecare dintre noi avem un filtru, un mod caracteristic de a reacționa la mediul înconjurător. [...] Filtrul tău este unic. El selectează fiecare stimul și creează o lume pe care doar tu o poți vedea. Acest filtru e responsabil pentru faptul că aceiași stimuli produc în tine reacții profund diferite față de cele ale oamenilor de lângă tine.”O abordare diferită față de ceea ce vedem în România, cel puțin în companiile mici și mijlocii. Totuși, o sursă bună de inspirație și o alternativă la sistemele clasice venită chiar de la managerii care au obținut performanță.