No Hansel in this story ...
Basmele prind viață și înlocuiesc în cea mai mare parte asprimea tragediilor vieții. Relatată asemenea unei plimbări printr-un vis fără sfărșit în care nu știi ce se întâmplă până când nu te trezești, „Gretel and the Dark” este povestea terifiantă de supraviețuire a unei tinere într-un lagăr de concentrare în timpul celui de-al doilea război mondial.
Mă bucur să văd din ce în ce mai mulți autori care scriu romane excepționale la prima lor încercare și Eliza Granville, autoarea acestui roman, nu face excepție. Modul în care ea țese povestea vieții Krystei, care se imaginează a fi Lilie, lasă impresia cititorului că ar umbla printr-o pădure întunecată, în care lumina e aproape inexistentă, iar personaje de basm vin să înlocuiască adevărații ticăloși ai lumii reale.
Modul în care autorul utilizează secretele magiei întunecate ale poveștilor Fraților Grimm pentru a sublinia cruzimea naziștilor sau doar pentru a transforma rutina zilnică în ceva extraordinar, este cu adevărat genial, deoarece toată răutatea care însoțește aceste povești reprezintă reflexia în oglindă a celor mai crude personaje.
De-a lungul cărții nu știi dacă ar trebui să îți pară rău sau să te bucuri că indisciplina Krystei este în cele din urmă corectată prin măsuri drastice, deoarece ea este întruchiparea unei păpuși în mărime naturală, care este pornită în a face exact opusul a ceea ce îi este spus.
Ororile din lagărul de concentrare unde ajunge după ce devine un copil orfan sunt descrise prin frânturi de poveste pe care cititorul are libertatea de a le finaliza în mintea lui sau a ei cu detalii poate chiar mai îngrozitoare.
Desfășurarea acțiunii urmărește povestea unei Cenușărese aflate în unghiul opus, împletită cu povestea lui Hansel și Gretel, în care Krysta și Daniel joacă rolurile principale. Idila dintre Lilie și Benjamin este folosită de fată pentru a-l menține în viață pe Daniel de-a lungul goanei lor de Prințul Întunericului și lagărul de concentrare de la Ravensbruck , dar istorisirea nu se abate de la elementele care fac realitatea atât de greu de suportat, ci doar le pune într-o lumină nouă, una romantică, în care iubirea, speranța, dorința de răzbunare și pofta trupească par să se întregească și să se echilibreze.
Mă aflu, cu adevărat, în imposibilitatea de a alege doar un element din această carte care mi-a captat atenția, deoarece tot ceea ce se întâmplă joacă un rol definitoriu pentru roman ca ansamblu.
Personajele sunt foarte bine conturate și se lasă descoperite capitol cu capitol , fără a te face să le iubești sau să le urăști, povestea reală și cea fictivă alternând și construind un frumos labirint care te ține captiv în ceea ce citești. Faptul că acțiunea se bazează atât de mult pe poveștile sumbre ale celor doi frați celebri dă scrierii o notă originală, care nu lasă mult spațiu pentru lacune de intrigă sau detalii care s-ar putea spune că lipsesc.
O recomand cu căldură pentru visul/coșmarul pe care îl prezintă și pentru faptul că te provoacă să întorci pagina! :)
[recenzie scrisă de Virgina Costeschi pentru Okian]