Personaje cu care nu aș vrea să mă întâlnesc noaptea pe stradă

Nu știu de voi, dar eu nu îmi închipui o carte doar cu personaje care văd lumea-n roz. Nici nu cred că mi-ar plăcea să citesc una așa, pentru că, să fiu sinceră, mi s-ar părea cam plictisitoare.   Îmi plac mai degrabă cărțile cu antagoniști pe măsura protagoniștilor. Și mai mult îmi plac cărțile în care însuși protagonistul este dark and twisty. De ce? Pentru că sunt lucrurile mai interesante. Mi se pare mai fain să dai peste un personaj care e atât de rău, dar care are și o latură care te face să crezi că poate, doar poate, e mai mult sub pielea lui. Sau care e doar rău, dar fermecător. Gândindu-mă la astfel de personaje, mi-am dat seama că deși îmi plac, nu aș vrea să mă întâlnesc cu ele pe stradă noaptea. Mai bine să lăsăm astfel de rendez-vous-uri între paginile cărților.

1. Hannibal Lecter

Un personaj fascinant din seria lui Thomas Harris, cunoscut și sub numele de Hannibal the Cannibal, un criminal în serie, greu de încadrat într-un profil psihologic, care savurează din când în când câte o masă cu aromă de … om. Mai trebuie să explic de ce nu aș vrea să mă întâlnesc cu el?

2. Ramsay Snow/Bolton

[caption id="attachment_8978" align="aligncenter" width="265"] Winter is here[/caption] Cred că poate fi numit cel mai detestat personaj din seria ASOIAF. E sadic, violent, ambițios și lipsit de scrupule și are o ”pasiune” pentru a-și jupui victimele. Să nu mai menționăm și alte îndeletniciri… E genul de personaj pe care iubești să îl urăști și cu care în mod cert, nu ai vrea vreodată să te întâlnești. Că tot veni vorba de seria lui Martin, nici lui Ser Gregor Clegane  sau Night's King nu aș vrea să le trec calea.

3. Amy Dunne

[caption id="attachment_8977" align="aligncenter" width="400"] Amy being Amy[/caption] Am stat puțin pe gânduri înainte să o aleg pe Amy (Gone Girl)  deoarece mi se părea că și Libby Day (Dark Places) ar merita să fie trecută pe listă. În final însă, am decis că ”Amazing” Amy este cea mai periculoasă dintre protagonistele lui Gillian Flynn: este manipulativă, lipsită de scrupule și empatie, narcisistă și nu se dă în lături de la nimic pentru a obține ce-și dorește. Clar nu vreau să dau de ea pe o alee întunecată.

4. Jean-Baptiste Grenouille

[caption id="attachment_8976" align="aligncenter" width="400"] Eau de crazy[/caption] Protagonistul romanului lui  Patrick Süskind are un dar nemaipomenit: un simț al mirosului extrem de ascuțit. Ce alege să facă cu acest dar este partea problematică: în căutarea sa a mirosului perfect, se transformă în criminal. În plus, odată ce descoperă în ce măsură poate influența oamenii din jur cu ajutorul mirosului, nu se sfiește să-și folosească talentul. Un personaj al cărui nas ar fi rău să ajungă pe undeva pe lângă noi.

5. Lestat de Lioncourt

[caption id="attachment_8988" align="aligncenter" width="400"]Lestat_from_The_Vampire_Chronicles You look yummy[/caption] L-aș putea numi unul dintre cei mai faini vampiri din literatură. Nu strălucește, are caninii în dotare și nici nu se încurcă cu fete neîndemânatice. (ai prins aluzia, nu?) Dar fiind vampir, nu este chiar un personaj pe care ai vrea să-l vezi noaptea pe stradă. Nu de alta, dar e foarte posibil să îi fie puțin foame... Din fericire însă, oricât de vii ar părea unele personaje pe pagină, ele vor rămâne doar acolo. Tu cu cine nu ai vrea să te întâlnești noaptea pe stradă?