Peleșul, Branul sau Castelul Cantacuzino sunt deja repere arhicunoscute pe harta turistică a României. Mai sunt însă și alte bijuterii arhitectonice, pitite pe la sat (dar nu numai), care au o prezență mai discretă, însă la fel de memorabilă.
Și pentru că Okian însemnă carte, evident că admirând aceste clădiri fabuloase, nu ne-am putut abține și ne-am imaginat și cât de bine s-ar potrivi cu romanele noastre preferate.
Șapte castele de poveste din România
Castelul Sükösd-Bethlen, Racoș (jud. Brașov), 1624
Romanul potrivit: seria Outlander de Diana Gabaldon
Eroina din Outlander este transportată în timp din Anglia anilor 50 în Scoția secolului al XVIII-lea, în perioada Rebeliunii Iacobite. Multe aventuri periculoase și momente romantice se perindă prin și pe lângă tot felul de castele și fortărețe.
Castelul Pekri Radak, sat Ozd (jud. Mureș), 1682
Romanul potrivit: The Little Stranger de Sarah Waters
Familia Ayres trăiește într-o impresionantă casă din perioada Georgiană, care din păcate a văzut și timpuri mai bune. Clădirea impunătoare, dar cotropită de paragină, este martora unor evenimente cel puțin sinistre.
Castelul Sturdza, sat Miclăușeni (jud. Iași), 1904
Romanul potrivit: Jonathan Strange and Mr. Norrell de Susanna Clarke
Mr. Norrell este un vrăjitor care de-a lungul vieții a strâns, în librăria din conacul său englezesc de inspirație gotică, sute de texte și tratate magice - pe care le păzește cu prețul vieții. Până când existența lui placidă este deranjată de un ucenic excentric, a cărui magie se bazează pe instict, nu pe teorie.
Castelul Karoly, Carei (jud. Satu Mare), 1482
Romanul potrivit: The Pillars of the Earth de Ken Follett
În romanului lui Follet se construiește o catedrală, nu un castel, e adevărat. Dar personajele din the Pillars of the Earth intră mereu în contact cu tot felul de lorzi și prelați care trăiesc în citadele medievale, asemănătoare cu cea de mai jos.
Castelul Țepes, București, 1906
Romanul potrivit: The Historian de Elizabeth Kostova
Castelul Țepeș din București se vrea o copie a celui de la Poenari (reședința istorică a lui Vlad). Deci ni se pare rezonabil să plasăm aici o parte din acțiunea romanului The Historian, care își propune să deslușească originile întunecate ale lui Dracula.
Palatul Brukenthal, Avrig (jud. Sibiu), 1756
Romanul potrivit: Emma de Jane Austen
Aerul romantic și grădina englezească ale Palatului Brukenthal sunt locația perfectă pentru povestea încurcată de dragoste, plasată de Austen în peisajul câmpenesc al Angliei.
Castelul Roşu, sat. Lilieci (jud. Bacău), 1820
Romanul potrivit: My Cousin Rachel de Daphne du Maurier
O poveste plină de tensiune care se defășoară în conacul englezesc al lui Phillip Ashley. Când văduva vărului său Ambrose sosește din Italia, Phillip se luptă cu sentimente contradictorii: pe de o parte suspiciunea că verișoara Rachel l-ar fi otrăvit pe Ambrose, pe de alta atracția tot mai puternică pe care tânărul Phillip o simte pentru misterioasa văduvă.
Mda, clar... E cazul să organizăm un roadtrip!