Seria Outlander, un amalgam captivant de history, romance & adventure
Seria Outlander (Călătoarea) de Diana Gabaldon a debutat în 1991. Dar ca și altă serie fantasy faimoasă (A Song of Ice and Fire de George RR Martin) a început să se bucure de un succes fulminant abia după apariția serialului cu același nume. Seria Outlander, ca și ASOIAF, aveau și înaintea serialelor fani dedicați și o comunitate puternică, care au criticat dar au și aplaudat ecranizările. E captivant să vezi cum personaje din cărți, care au existat doar în închipuirea cititorilor, pătrund acum și în spațiul colectiv vizual.
Diana Gabaldon a declarat că actorii care joacă personajele principale în Seria Outlander (Caitriona Balfe în rolul lui Claire Randall și Sam Heughan în rolul lui Jamie Fraser) au fost perfect aleși și au o chimie la fel de captivantă pe micul ecran ca și în carte.
Cert este că această chimie din cărți este unul din punctele forte ale Seriei Outlander, care o fac atât de populară printre cititori. Se mai adaugă bine înțeles contextul istoric extrem de bine detaliat. Gabaldon construiește cu minuțiozitate Scoția secolului al XVIII-lea și redă perfect tensiunea politică și socială care a definit acele vremuri turbulente.
Seria Outlander nu este doar o romanță siropoasă dintre o englezoiacă rafinată din secolul XX și un lord scoțian carismatic de pe la 1740. Premisa seriei pleacă de la o călătorie accidentală în timp. Aflată în luna de miere cu soțul său englez, la puțin timp după terminarea celui de Al Doilea Război Mondial, Claire este catapultată cu două secole în urmă după ce trece din greșeală printr-un portal de tipul Stonehenge. Șocul emoțional și cultural este imens. Și deși Claire se adaptează suspect de ușor (ar fi mult prea plictisitor altfel pentru noi cititorii), povestea de dragoste dintre cei doi, pasională și credibilă, ține firul narativ fără să-l acapareze.
Personajele secundare (unele dintre ele istorice) sunt bine conturate. Iar aventurile prin care trec cu toții te țin citind până târziu în noapte. Și aventurile nu sunt puține (iar unele dintre ele sunt destul de greu de digerat, dar esențiale pentru dezvoltarea poveștii). Avem război, intrigă politică, rebeliune, vrăjitorie, tortură, momente clasice de capă și spadă și tot felul de turbulențe personale.
Seria Outlander nu se teme de subiecte dificile și delicate și nu își menajează cititorii. Nu fuge însă nici de umor, sarcasm și ironie, pe care le poți găsi din plin. Și nu se rușinează defel nici de momentele intime, care fac deliciul multora dintre cititoare. Este un amalgam reușit de ficțiune istorică, aventuri, romance, fantasy, discurs feminist și antidiscriminator, folclor scoțian. Dacă vă plac genul acesta de amestecuri de genuri literare, vă recomandăm un scurt articol despre Șapte romane care pun elementul fantasy în context istoric.
Seria Outlander conține opt cărți pe care le găsiți în libraria online Okian (Outlander, Dragonfly in Amber, Voyager, Drums of Autumn, The Fiery Cross, A Breath of Snow and Ashes, An Echo in the Bone, Written in My Own Heart's Blood) și un spin-off (The Lord John Series). Dacă le-ați citit deja, vă așteptăm părerile mai jos în Comentarii.