Cred că Gillian Flynn este unul dintre autorii mei preferați de thrillere. După ce am citit
Gone Girl, romanul făcut faimos de ecranizarea sa, cu Rosamund Pike și Ben Affleck în rolurile principale, am devorat pe rând, tot ce a scris. Din păcate, lista de lectură a fost cam scurtă, ea fiind autoarea a 3 romane și o povestire. Aștept cu interes noi cărți însă până una alta, îmi iau doza de Gillian Flynn așa cum pot. :)
Sharp Objects a fost transformat într-o serie produsă de HBO, cu
Amy Adams în rol principal. Ce mi s-a părut un punct forte al acestui serial a fost faptul că adaptarea pentru TV a fost scrisă tot de
Gillian Flynn și nu lăsată în mâinile altcuiva. Așadar, serialul păstrează atmosfera cărții, senzația pe alocuri sufocantă și personajele prind frumos viață pe ecran. În mod evident, cartea este muuult mai faină și dacă ai văzut deja serialul și vrei mai mult, pune mâna și citește! Dacă nu ai văzut deja serialul, amână-l puțin și citește întâi cartea. :)
De ce să citești Sharp Objects (chiar dacă nu ești fan Gillian Flynn sau thrillere)
# Descoperi personaje care sunt departe de a fi perfecte
De fapt, personajele nu numai că nu sunt perfecte. Nu sunt nici măcar ușor de îndrăgit. Au personalități ciudate, probleme mentale, obiceiuri dăunătoare, furii ascunse, emoții îngropate. Femeile din Sharp Objects sunt departe de a fi personaje feminine delicate, mai degrabă sunt exemple de femei care ascund probleme grave. Zic femeile din carte pentru că personajele principale sunt toate femei și fac parte din aceeași familie: Adora, mama rece și distantă, Camille, fiica cea mare care se întoarce în orașul natal pentru a scrie despre disparițiile unor fete și care suferă de alcoolism și multe altele și Amma, fata cea mică, care este un exemplu de duplicitate, jucând rolul unei păpuși naive în casă și a unei adolescente rebele în afara ei. Sigur, și Amma are probleme mentale adânci. La suprafață, femeile sunt frumoase însă în interior se ascund părți extrem de urâte.
# Se vorbește despre probleme mentale serioase
De cele mai multe ori, problemele mentale sunt ascunse sub un preș. Nimeni nu vrea să discute despre ele sau mulți pretind că nu există. În general, acestea sunt folosite mai degrabă ca scuze pentru un comportament și sunt adunate general sub umbrela nebuniei. În Sharp Objects, Gillian Flynn ”se joacă”cu o varietate de probleme: ipohondrie, automutilare, sindromul Munchausen, sociopatie ș.a. În mod cert, nu este o lectură lejeră dar este interesant să descoperi astfel de personaje.
# Twist and turns, baby!
Ca orice thriller care se respectă, romanul este plin de întorsături de situație și de revelații care te lasă cu gura căscată. Este scris în mai multe planuri temporale, însă sunt ușor de urmărit. Aflăm cum a murit sora mai mare a Camillei, Marian, cu ce se ocupă Amma când mama sa nu se uită și de ce Adora se comportă așa. Când citești Sharp Objects te simți ca într-un carusel iar asta face lectura cu atât mai fascinantă.
# Stai cu sufletul la gură
Odată ce povestea începe să se desfășoare și începi să afli mai multe detalii despre personaje și istoriile lor, aștepți cu nerăbdare clipa în care totul este explicat și povestea capătă sens. Ce-i drept, deznodământul este destul de întunecat și posibil să nu te aștepți deloc la el, dar până la urmă, toată cartea este dark. Dacă știi că nu prea te înțelegi cu lecturile de acest tip, poate nu este pentru tine.
Dacă ai citit până aici, cred că ai înțeles că Sharp Objects nu este o lectură ușoară. Scoate în față probleme serioase, te face să confrunți realitatea întunecată a acestor personaje și poți avea senzația că te sufoci. Însă este un thriller care merită să fie citit și care te poate scoate din zona de comfort. Recomand să citești cartea mai ales dacă ți-a plăcut serialul și dacă nu ești cititor înfocat de
thrillere, poate să citești într-un loc cozy și frumos, în care să te simți bine când te întorci la realitatea ta.
Când termini cu Sharp Objects, îți recomand să citești și
restul romanelor scrise de
Gillian Flynn.