Când iubești cărțile pe care le-ai citit ( sau pe care urmează să le citești) vrei să ai grijă de ele și să le păstrezi cu atenție. Cu siguranță ai văzut pe Instagram sau în alte locuri biblioteci extrem de frumoase și te-ai gândit că ar fi bine să arate și biblioteca ta așa. Ce este important de subliniat încă de la început, este faptul că deși poți să te inspiri din design-ul altor biblioteci, nu trebuie să îl copiezi cu totul ci să iei ce-ți place mai mult și
să adaugi câteva note personale. :)
Am compilat câteva idei care te pot ajuta să faci primii pași spre o bibliotecă perfectă (pentru tine).
# Colecția de cărți
Un prim pas mai mult decât evident. Fără cărți nu poți avea biblioteca. :) Alege titlurile preferate, din genurile pe care le citești în general dar nu uita de
clasici. Orice bibliotecă trebuie să conțină titlurile de căpătâi ale literaturii.
Dacă ții neapărat, poți alege din start să achiziționezi doar cărți hardback sau paperback sau doar cărți în ediții deosebite. Există și varianta de a încerca să alegi doar edițiile în anumite culori ca să respecți o schemă cromatică.
# Schema de culori
După cum ziceam, poți alege să cumperi doar cărți în ediții care respectă o anumită schemă, însă poți la fel de ușor
să lucrezi cu ce ai și să așezi cărțile pur și simplu în funcție de culoare. Probabil ai văzut acele rafturi care îmbină frumos nuanțele astfel încât impactul vizual să fie puternic.
# Adaugă dimensiune
Un mod simplu de a adăuga personalitate rafturilor este de a le înfrumuseța și cu alte obiecte, nu numai cărți. Alege câteva locuri în care să așezi lumânări, tablouri sau print-uri, mici decorațiuni de tot felul,
Funko Pops sau alte accesorii bookish. Dacă spațiul îți permite, poți chiar să adaugi câteva plante. Totodată, poți plasa obiecte decorative pe cărți așezate orizontal.
# Joacă-te cu aranjatul cărților
Nu trebuie să pui toate cărțile vertical, cu cotorul la vedere. Poți la fel de ușor să te joci cu ele și să așezi câteva vertical, apoi să construiești un mic turn din cărți așezate orizontal. O idee ar fi să așezi cărțile hardback vertical iar pe cele paperback orizontal. Poți chiar să scoți în evidență unele cărți cu coperta frumoasă, așezându-le vertical, cu coperta spre exterior, sprijinite cu spatele de raft.
Am văzut și biblioteci în care cărțile erau așezate vertical, însă aveau cotorul spre interior. Posibilitățile sunt infinite iar fiecare poate ”decora” o bibliotecă după bunul plac și după cum îi permite spațiul.
Noi am vorbit în linii mari, restul depinde de fiecare și de gusturi. Ce tips&tricks știi tu pentru organizarea bibliotecii? Share your wisdom în comentarii! Așteptăm cu interes.