#Staff picks - Andreea Sbarcea, specialist e-commerce
Azi la #staff picks este rândul Andreei Sbarcea, specialist e-commerce, cu ajutorul căreia facem o incursiune pe înțelesul tuturor în domenii altfel complexe și intimidante. Alegerile Andreei vă vor purta prin concepte, analize și teorii complicate, dar atât de bine explicate, încât la finalul lecturii veți rămâne cu satisfacția de a le fi înțeles și interiorizat.
[caption id="attachment_5521" align="alignnone" width="300"] Andreea, cu capul în stele :-)[/caption]Peisajul cosmic, de Leonard Susskind
Leonard Susskind mi-a făcut cunoştinţă cu fizica modernă, moment în care și cele mai monotone ore de fizică au fost interesante, călătoriile cu transportul în comun s-au transformat în experimente pentru aplicarea legilor fizicii, aerul inhalat a devenit antimaterie, iar un măr a căpătat potenţial explozibil.
Susskind prezintă teoria corzilor într-o manieră ușor de urmărit, chiar și pentru cei mai începători. Puținele neînțelegeri se vor putea rezolva relativ ușor, recitind rapid ultimele câteva pagini. Teoria corzilor, care se presupune a fi explicaţia ultimă a fizicii, nu conduce la o singură soluţie pentru explicarea legilor naturii, ci la o bogăţie inimaginabilă de variante.
Astfel vom afla despre găurile negre; despre protonii care se pot dezintegra în orice moment în corpul nostru, având acelaşi efect cu expunerea la radioactivitate; sau despre nucleele implicate în investigația medicală de tip RMN care nu sunt cele de uraniu sau plutoniu, ci aparțin pacientului, fiind ușor stimulate de câmpul magnetic al maşinii.
Who Owns The Future, de Jaron Lanier
Who Owns The Future este o întâlnire cu Jaron Lanier – pionier al realităţii virtuale, vizionar, expert în tehnologie (iar lista continuă). Pentru început, Lanier explică de ce informaţia gratuită şi giganţii industriali nu fac decât să contribuie şi mai mult la erodarea clasei de mijloc, prin concentrarea puterii dinspre cei mulţi spre cei puţini. Când deja ţi-a trezit curiozitatea, autorul continuă să explice la fel de pasionat despre cum informaţia tehnologică ar putea schimba viitorul. În prima jumătate a cărții, analiza lui Lanier va aduce o perspectivă distopică asupra viitorului, urmând ca în a doua jumătate să ofere soluţii pentru a preveni catastrofa. Maşinăria sublimă, de Stephen și Thomas Amidon
Maşinăria sublimă este o biografie a inimii care ne face cunoștință cu cei mai celebri medici și cardiologi - de la Hipocrate la practicieni curajoşi care au experimentat pe propriul corp pentru a contribui la dezvoltarea medicinei – cum a fost Werner Forssmann care şi-a introdus un cateter prin vene până în inimă.
Totodată vom afla şi cum a fost percepută inima de-a lungul timpului în religie și literatură, sau cum au luat naştere unele mituri precum cel al Sfântului Valentin. Mai mult, vom fi martori la demistificarea inimii şi reticenţa oamenilor la acest proces, lucru care a rezultat în opere precum Frankenstein sau Inima destăinuitoare de Edgar Allan Poe.
Și iată cum, aparent fără efort, alegerile Andreei v-au dezvălui lucruri noi despre legile care guvernează universul, modul în care tehnologia informației va influența viitorul omenirii sau despre funcțiile inimii ca organ anatomic, metaforă literară sau simbol religios.