Strania călătorie a domnului Daldry
În Strania călătorie a domnului Daldry, Mark Levy ne transpune în Londra anilor ’50, într-o istorie plină de mister și descoperiri neașteptate. Alice, o tânără care trăiește într-o zonă liniștită a Londrei își petrecere zilele lucrând cu mirosurile , fiind la începutul carierei de parfumier, iar în timpul liber se distrează cu grupul ei de prieteni.
În ajunul Crăciunului, Alice pleacă cu prietenii la bâlciul din Brighton. Totuși, în acea seară misterioasă, o ghicitoare îi va prezice un drum lung, pe parcursul căruia va afla secrete din trecut și va întâlni bărbatul care va conta cel mai mult în viața ei. Spusele ghicitoarei o neliniștesc, iar viața ei se transformă într-o lungă așteptare.
Vecinul ei, domnul Daldry, un personaj la fel de ciudat și excentric îi propune acesteia ajutorul său. Fără un motiv anume, acesta o îndeamnă pe Alice să-și împlinească destinul și să plece în lume pentru a găsi cele 6 persoane care le vor schimba viața. După o a doua vizită la ghicitoarea din Brighton, cei doi hotărăsc să plece la Istambul, locul în care se pare că se intersectează trecutul și viitorul lui Alice.
Intrând în posesia unei moșteniri generoase după decesul tatălui său, Daldry organizează călătoria spre Istanbul în cele mai mici detalii. Alice este încântată de gestul vecinului său bizar, iar viața ei pare să se transforme într-o adevărată aventură. Ea lasă în urmă frigul din Londra pentru a îmbrățișa soarele și priveliștea Bosforului, se debarasează de rutina zilnică, lipsită de creativitate și sens pentru a începe o nouă viață.
Un roman plin de culori, mirosuri și senzații, în care Levy poartă cititorul într-o călătorie de neuitat, cu ilustrații ale poveștii vii și care te țin în suspans până la sfârșit.
În ciuda simplității sale aparente, romanul atinge subiecte sensibile precum pierderea celor dragi, lupta pentru supraviețuire, traumele cauzate de război și singurătatea. Călătoria personajelor ilustrează o provocare a sorții, în care fiecare cititor se poate regăsi.
Autorul ne îndeamnă să ieșim din zona de confort, căci uneori e nevoie să trecem peste mări și țări pentru a putea aprecia cele mai importante decizii și persoane din viață.
Recenzie scrisă de Patricia Condrova