Top 10 carti cu vampiri pentru fanii supranaturalului

Am avut o perioadă (cam prin liceu, așa) când îmi plăcea să citesc carti cu vampiri. Eram la curent cu noutatile, cu titlurile ”veterane” și mai urmăream și câteva seriale cu vampiri. Țin minte și acum cât m-am enervat când am descoperit seria Twilight și am dat de vampiri care strălucesc la soare și nu au colți. Cred că e clar că acea serie nu se va regăsi în acest top 10 carti cu vampiri, dar am zis să subliniez. :) Nu mă mai lungesc și trecem direct la subiect.

Top 10 carti cu vampiri

[caption id="attachment_10250" align="aligncenter" width="500"]top 10 carti cu vampiri yeah, you are.[/caption]

1. Interview with the Vampire, Anne Rice

Nu-mi vine să spun decât atât: avem vampiri cu colți, avem Lestat, avem Louis și avem New Orleans.  Anne Rice a conturat vampiri care captivează și la zeci de ani după publicarea cărților și nu poate lipsi din nici un top 10 carti cu vampiri. It's a cult classic, guys.

2. Queen of the Damned, Anne Rice

De ce Queen of the Damned? Pentru că explorează istoria și mitologia  vampirilor ajungând până în Egiptul Antic. Rice introduce câțiva vampiri extrem de bătrâni și de interesanți precum Akasha, Enkil sau Maharet. Gata, nu mai trișez și nu mai pun nimic din seria Vampire Chronicles.

3. Dracula, Bram Stoker

Bram Stoker este responsabil pentru introducerea vampirilor în literatură și pentru transformarea lui Vlad Țepeș în Dracula. Nu putea lipsi, așadar, din acest top. Din punctul meu de vedere, Dracula este o carte care trebuie să fie citită (chiar dacă nu ești fan vampiri).

4. The Historian, Elizabeth Kostowa

The Historian este construit în jurul lui Dracula. Eroina află că tatăl ei a investigat originile lui Dracula în anii 70 și că forțele răului sunt active, chiar dacă din umbră. O aventură cu vampiri de neratat.

5. Salem's Lot, Stephen King

Talentul lui King pentru povești întunecate și pline de elemente gotice, supranaturale și horror nu poate fi contestat. Salem's Lot nu face excepție și trebuie citită pentru a-l descoperi pe  Master Vampire Kurt Barlow, un vampir antic cu super puteri.

6. I Am Legend, Richard Matheson

O poveste postapocaliptică în care vampirii sunt peste tot iar rasa umana a fost extirpată- aproape în totalitate de o boală în urma cărora toți prezintă comportamente vampiristice.  A rămas doar Neville, care supraviețuiește folosind metode clasice: usturoi, cruci și oglinzi iar apoi folosește fel de fel de metode pentru a-i ucide.  Nu mai spun nimic, să nu vă stric plăcerea de a citi cartea lui Matheson.

7. Fevre Dream, George R.R. Martin

Toată lumea îl asociază pe Martin cu seria ASOIAF însă din mintea lui genială s-a născut și Fevre Dream, o poveste care ne poartă pe Mississippi în secolul al XIX-lea, când Abner își îndeplinește visul de a naviga pe marele râu dar nu știe alături de cine...

8. The Moth Diaries, Rachel Klein

La un internat exclusivist, o adolescentă înregistrează într-un jurnal prietenia dintre colega ei de cameră și o fată misterioasă cu pielea extrem de palidă și astfel descoperă fel și fel de secrete...

9. Fangland, John Marks

Vizibil influențat de Dracula, romanul prezintă povestea Evangelinei Harker, care lucrează pentru o emisiune TV și este trimisă în Transilvania, pe urmele lui Ion Torgu, de unde nu mai revine în New York și este găsită luni mai târziu într-o mănăstire, cu amnezie. Dar cine a trimis e-mailuri și colete în numele ei? Citește să afli. :)

10. Anno Dracula, Kim Newman

Kim Newman imaginează o lume în care vampirii sunt aristocrați, politicieni, lideri de opinie etc. și explorează motivul pentru care Contele Dracula a părăsit Transilvania și a ajuns în Anglia: s-a căsătorit cu regina Victoria și a pus bazele unei dinastii de Nosferatu. This is it, bookworms, cam acesta e top 10 carti cu vampiri. Ce sugestii mai ai pentru această listă? P.S. Pentru cei care nu sunt iubitori de literatură cu colți, găsiți aici cărți pe toate gusturile.