TOP TEN TUESDAY
Pe principiul "books about books", v-am pregătit pentru această săptămână un nou set de recomandări livrești, punctul comun al celor 10 titluri fiind însăși cărțile. De la povești fantastice care zugrăvesc lumi populate de ființe ciudate, la romane a căror acțiune este plasată în contextul dureros al unui Război Mondial, de la personaje pasionate de lectură până la un album care însumează nu mai puțin de 1001 de titluri care trebuie parcurse în această viață, „eroinele” topului din această săptămână sunt fără îndoială cărțile.
Cărți care ne marchează, cărți pe care le citim în copilărie iar apoi, la o vârstă adultă le parcurgem cu aceeași plăcere, cărți de care nu ne putem despărți, cărți care ne apropie, care simbolizează legături sau cu care ne identificăm. Săptămâna aceasta așadar, citim cărți despre cărți!
1. The Book Thief de Markus Zusak
Editura: Random House Children's Publishers UK
În Germania nazistă a anului 1939, întreaga țară își ține respirația. Moartea nu a fost niciodată mai ocupată, răpind zilnic zeci de suflete. Veghind la mormântul fratelui său, viața lui Liesel se schimbă pentru totdeauna atunci când ea găsește în zăpadă un obiect abandonat. "The Gravedigger's Handbook" (Manualul Groparului) este o carte care pentru Liesel va reprezenta primul ei act de furt.
2. Stuff I've Been Reading de Nick Hornby
Editura: Penguin Books
Nick Hornby, unul din cei mai bine vânduți romancieri, ne dă un sfat prețios: „Citiți ceea ce vă place, nu ceea ce vă plictisește”. Iar în această nouă colecție care reunește textele sale scrise pentru revista Believer, Nick Hornby ne spune cum anume putem să îi aplicăm sfatul. Pentru că autorul este inteligent, devotat, dar mai ales genul acela de cititor circumspect, cu care am vrea să ne identificăm cu toții. Iar experiența sa de cititor ne va ajuta să cumpărăm, lecturăm sau să lăsăm de-o parte cărțile pe care le cumpărăm din librării.
3. Omul obsedat de cărți de Allison Hoover Bartlett
Editura: Nemira
Pradă unei iubiri obsesive, ani de zile John Gilkey a furat o mulțime de cărți rare din librării și din anticariate. Acțiunile sale au atras atenția unui alt împătimit al cărții, începând astfel un palpitant joc de-a șoarecele și pisica. Allison Hoover Bartlett ne oferă o incursiune în lumea cărților și a celor care ar face orice ca să facă rost de ele.
4. Fahrenheit 451 de Ray Bradbury
Editura: HarperCollins Publishers Ltd
Acțiunea romanului profetic obsedant este stabilită într-un viitor nu prea îndepărtat, în care cărțile sunt arse de către un grup de lucru special alcătuit din pompieri. Guy Montag este chiar el un pompier. Treaba lui este să ardă cărțile interzise, care se presupune că ar fi sursele de nefericire ale omenirii. Și totuși, Montag este nefericit; există discordie în căsnicia lui. O fi așa pentru că în casa lui sunt ascunse cărți?
5. Inkheart de Cornelia Funke
Editura: Chicken House Ltd
Meggie iubește cărțile. Dragostea aceasta este moștenită de la tatăl său pe nume Mo, un legător de cărți, care, nu i-a mai citit lui Meggie povești cu voce tare, de la dispariția misterioasă a soției sale. Tatăl și fiica își duc existența liniștită, netulburată, până într-o noapte, când un străin le bate la ușă. Acesta se prezintă în fața celor doi cu un avertisment care îl va forța pe Mo să dezvăluie un secret extraordinar, care va schimba viața sa și a lui Meggie pentru totdeauna.
6. Never-Ending Story de Michael Ende
Editura: Penguin Books
Aventura micului Bastian Balthazar Bux începe în momentul în care fură de la un magazin de antichități o carte numită "Poveste fără sfârșit". Captivat de acțiunea de pe tărâmul fantastic din poveste numit Fantázia, Bastian este prezentat în primă fază ca o parte a povestirii în ramă, însă pe măsură ce avansează în lectură, realizăm că locuitorii Fantaziei își pun speranțele în Bastian, singurul care poate salva tărâmul de la distrugere.
7. Cititorul (Ediția 2011) de Bernhard Schlink
Editura: Polirom
Cititorul spune tulburătoarea poveste a unei iubiri neobișnuite, dintre un adolescent și o femeie cu douăzeci de ani mai în vârstă. Tânărul Michael o întâlnește pe Hanna, cu care începe o stranie poveste de dragoste, presărată cu momente de pasiune și lectură, tânărul elev introducându-și iubita în tainele cărților, prin orele neîntrerupte de lectură cotidinană pe care i le oferă. Povestea lor se întrerupe, reluându-se neașteptat după câțiva ani, când tânărul, elev acum, își regăsește iubita de pe vremuri, judecată pentru actele comise pe vremea când era supraveghetoare într-un lagăr SS din apropierea Cracoviei.
8. If on a Winter's Night a Traveller de Italo Calvino
Editura: Vintage
Capodopera lui Calvino se deschide cu o scenă liniștitor de banală. Ni se prezintă un cititor care merge într-o librărie pentru a-și cumpăra o carte: nu orice carte: cea mai recentă apariție semnată de Calvino, chiar cartea pe care o țineți acum în mână. Sau? Sunteți voi acel cititor? O fi vorba chiar de această carte? Feriți-vă. Orice supoziție este periculoasă în acest fascinant du-te-vino livresc.
9. 1001 Books You Must Read Before You Die
Cassell Illustrated
Editura: Octopus Publishing Group
Complet revizuită și actualizată pentru a include cele mai recente apariții, aceasta selecție de titluri este în sine o carte de referință, îndrăzneață, care prezintă o varietate de lecturi, romanele și scriitorii care au încântat imaginația cititorilor din întreaga lume. Cartea ideală pentru toți pasionații de lectură!
10. The End of Your Life Book Club de Will Schwalbe
Editura: Hodder & Stoughton Ltd
Mary Anne Schwalbe așteaptă cu resemnare tratamentul său de chimioterapie atunci când Will o întreabă relaxat ce anume citește. Genul acesta de conversație dintre cei doi devine o tradiție: încep să citească aceleași cărți, pentru a avea subiecte comune de discuție în camera rece de spital. Alegerile lor variază de la lecturi clasice (Howards End) la altele populare (The Girl with the Dragon Tattoo), de la fantastic (The Hobbit) la spiritual (Jon Kabat-Zinn). Iar noi, suntem martorii pasiunii lor pentru lectură și dragostea unuia față de celălalt.
Fie că optați pentru lectură mai lejeră, cu o încărcătură emoțională pozitivă, sau din contră, pentru o poveste amplă și complexă, lista noastră de recomandări este concepută în așa natură încât să vă facă timpul liber mai atractiv, să vă ofere o evadare din cotidian, creând totodată contextul trăirii unor aventuri spectaculoase. Nu ne rămâne decât să vă urăm lectură plăcută :)
Librar Okian