Top Ten Tuesday - 10 + 1 Cadouri literare pentru ea

Doamnele sunt mereu niște pretențioase (vorbim din experiență), așa că să găsești cadoul potrivit e de multe ori o provocare. Sperăm noi una amuzantă, în niciun caz obositoare. Și ca să vă ajutăm în căutările febrile specifice sezonului, venim cu câteva propuneri beletristice, dar nu numai.

May every joy be yoursthis Holiday

Iată așadar 10 + 1 idei de cadouri pentru pasionatele de lectură, iubitoarele de frumos în general și amatoarele de lucruri fine în particular.

1. The Luminaries, de Eleanor Catton

Câștigător al Premiul Man Booker în 2013, The Luminaries are toate ingredientele unei povești captivante: atmosferă de epocă, exotism, intrigă și mister, iubire și întorsături de situație. Walter Moody a plecat să-şi caute norocul în Noua Zeelandă, unde goana febrilă după aur a acaparat mii de oameni. Ce nu ştie încă este că destinul lui nu stă în filonul de aur, ci în capacitatea şi clarviziunea care îl vor ajuta să dezlege crima şi situaţiile misterioase care macină comunitatea căutătorilor de aur dintr-un mic orăşel de la malul oceanului. Un roman despre lăcomie, inocenţă pierdută şi dragostea care salvează tot, The Luminaries te va purta prin lumi exotice, alături de personaje excentrice şi tot felul de situaţii neprevăzute. Extra bonus: designul coperții este de o frumusețe fină, care va da bine chiar și sub cel mai elegant brad.

The Luminaries, de Eleanor Catton

2. The Sleeper and The Spindle, de Neil Gaiman, cu ilustrații de Chris Riddell

O interpretare modernă după Frumoasa din Pădurea Adormită, așa cum numai Neil Gaiman putea să scrie: un pic excentric, o idee dark, cu totul magic. Un volum cartonat, cu ilustrații măiastre, elegante și complexe, care te invită să visezi cu ochii deschiși la tărâmuri fermecate, zâne diafane și eroine încântătoare.

the sleeper and the spindle

3. Cană Oscar Wilde: The Best

Pentru că doamnele sunt mereu în căutarea perfecțiunii, o cană cu un mesaj adecvat, care să le proclame zilnic aspirațiile în pauza de cafea.

oscar wilde mug

4. The Way to Paradise, de Mario Vargas Llosa

Llosa scrie un roman complex format din două povești care se întrepătrund pentru a crea un tot unitar cu sens și semnificație. Este vorba despre biografiile fictive ale pictorului Paul Gauguin și a bunicii acestuia, Flora Tristan, activistă pentru drepturile femeilor. Două personalități puternice, care luptă să-și creeze propriul destin, încercând să contrazică imposibilitatea unei astfel de încercări, la fel de iluzorie precum Paradisul însuși. Un roman despre sinceritatea și amoralitatea demersului artistic, despre nebunie, curaj, pasiune și puritatea idealurilor utopice.

the way to paradise

5. Agendă Mediterranean Cats

Cea mai simpatică agendă, cu cele mai fine feline, într-o ilustrație de inspirație grecească. E mult mai plăcut să-ți faci listele de activități zilnice, când pe copertă se lăfăie câteva mâțe albastre, pe fond auriu - o combinație fatală.

Agenda cu pisici

6. Jane Eyre, de Charlotte Bronte

O poveste clasică de dragoste, pasiune, secrete și reprimare victoriană, într-o ediție de colecție de la Penguin English Library. Numai bună de admirat în bibliotecă. Nici romanul în sine nu e de lepădat. După o copilărie nefericită şi o adolescenţă petrecută într-un pension dickensian, tânăra Jane se angajează ca guvernantă în familia dlui Rochester. O primă întâlnire dramatică, demnă de un roman gotic și Jane şi Rochester se simt tot mai atraşi unul de celălalt, iar relaţia dintre cei doi este încărcată de tensiune electrică. Însă fericirea lor e ameninţată de un secret teribil.

jane-eyre

7. Calendar Keep Calm and Carry On

Pierdut în negura reinterpretărilor, la origine sloganul Keep Calm and Carry on a fost folosit pentru un poster menit să susțină moralul britanicilor pe timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Calendarul conține câte un citat inspirațional pentru fiecare zi din an, numai bun să aducă energie pozitivă și gânduri constructive.

calendar Keep Calm and Carry on

8. Committed, de Elizabeth Gilbert

Memoriile lui Gilbert, scrise cu același umor auto-ironic, continuă acum cu povestea de dragoste care a răvășit-o pe autoare la finalului best-seller-ului Eat, Pray, Love. De fapt, mai degrabă un tratat accesibil despre instituția căsătoriei, Gilbert adună dovezi istorice, anecdote plastice și interviuri relevante, în încercarea de a explica de ce anume aleg oameni să se căsătorească. Scriitoarea încearcă să răspundă astfel la cele mai diverse întrebări legate de: compatibilitate, îndrăgostire, fidelitate, tradiții și presiune socială, responsabilități și riscul divorțului.

committed, elizabeth gilbert

9. Puzzle 1000 de piese Peacock

Perfect pentru serile lungi de iarnă, iar la final rezultatul este spectaculos, cel puțin. De pus în ramă :-).

Puzzle 1000 piese paun

10. The Element: How Finding Your Passion Changes Everything, de Ken Robinson și Lou Arnica

Elementul este acel punct de grație în care talentul natural se intersectează cu pasiunea personală. Și cum încercarea de a tinde către acest ideal te ajută să-ți faci o viață împlinită, creativă și mereu interesantă. Mulți dintre noi ne simțim de parcă ne-am irosi abilitățile. Identificarea unei pasiuni productive va pune capăt acestei situații. Scrisă alert, cu umor, plină de povești motivante din lumea reală, cartea demonstrează cum vârsta sau pregătirea profesională nu sunt niciodată o barieră în încercarea de a atinge maximum de potențial personal.

the element

Bonus: joc Twister

Un joc antrentat care va provoca accese necontrolate de râs și tot felul de situații caraghioase. În funcție de cum pică pe culori, jucătorii trebuie să se contorsioneze, să se răsucească și să facă tot felul de manevre, astfel încât să-și mențină echilibrul.

twister

Ne-am bucura să știm că ideile de mai sus vă vor fi de folos; și vă urăm spor la împachetat cadouri, iar eforturile să vă fie răsplătite pe măsură!