Top Ten Tuesday - 10 + 1 cadouri literare pentru el

Din observațiile noastre empirice am tras o concluzie foarte științifică. Și anume că băieții care citesc sunt mai amuzanți, mai simpatici, mai de nădejde și în general de preferat celor care nu se ocupă cu lectura. Și ce altă modalitate mai bună să-i încurajăm în acest obicei sănătos și dezirabil, decât oferindu-le un cadou cu veleități beletristice. CuddlyChristmas Iată așadar 10 + 1 idei de cadouri pentru cititori avizi, curioși și plini de entuziasm. 1. On the Road, de Jack Kerouac Cartea cult a generaţiei beat (anii ‘40 - ‘50) , On The Road este printre altele şi un roman cheie. În spatele personajelor principale se ascund mai multe figuri din viaţa reală, artişti care au condus mişcarea counter-culture a vremii respective: poetul Allen Ginsberg, scriitorul William S. Burroughs şi Kerouac însuşi. Romanul a fost inspirat de călătoriile celor trei de-a lungul vastului teritoriu american - călătorii constant punctate de câteva teme principale: muzica jazz, drogurile, poezia şi ceva sex. Click pe copertă pentru detalii 2. 2666, de Roberto Bolano Un roman complex, publicat după moartea lui Bolano, care atacă teme dificile și caută răspunsuri la întrebări incomode: de la crimele sinistre din Ciudad Juarez, la frontul de est din timpul celui de al Doilea Război Mondial, la distrugerea relațiilor personale și profesionale. 2666 este un roman apocaliptic care pune în discuție degenerarea societății secolului XX printr-o serie de personaje, locații diverse, perioade de timp diferite și un stil experimental de poveste în poveste. 2666   3. Flowers for Algernon, de Daniel Keyes Scrisă la persoana întâi, în maniera epistolară, personajul principal este un protagonist neașteptat. Charlie are un IQ minuscul, pe care încearcă să-l ridice participând la cursuri pentru adulți cu probleme intelectuale. Acolo întâlnește doi oameni de știință care îi propun să participe la un experiment prin care cota sa de inteligență va urca către nivelul de geniu. Charlie este de acord, intervenția are succes și încetul cu încetul, constată că ajunge la un IQ incredibil de 185 de puncte. Scris din perspectiva lui Charlie, care povestește evenimentele în ordine cronologică, la început textul este plin de greșeli de exprimare, pentru ca pe parcurs să devină tot mai literar, pe măsură ce personajul se dezvoltă. Experimentul la care a fost supus Charlie are însă o lacună importantă care amenință să reîntoarcă rezultatul. flowers for algernon   4. Catch-22, de Joseph Heller

Cum să faci ca să rămâi întreg la minte, trăind ani la rândul în absurdul total reprezentat de război? Titlul cărţii se referă la un articol de lege marţială, care spune că dacă un soldat este bolnav mintal, el  poate fi lăsat la vatră. Soldatul respectiv trebuie să meargă şi să depună el însuşi o cerere oficială prin care se declară nebun. Capacitatea de a face acest lucru dovedind însă fix inversul, şi anume că de fapt este perfect sănătos. Deci nu poate fi trimis acasă.

Narat la persoana I de către Căpitanul John Yossarian, romanul prezintă întâmplările prin care acesta şi camarazii lui trec de-a lungul a mai multor ani către sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Dacă la începutul cărţii tonul este mai degrabă anecdotic, pe măsură ce capitolele trec, mina devine tot mai sumbră şi grotescul războiul este complet dezvelit.

catch22

6. The New York Trilogy, de Paul Auster

O singură poveste, trei romane interconectate, The New York Trilogy este varianta post-modernă a poveştilor despre crime şi detectivi - un fel de meta-mister, o interpretare auto-ironică a genului. Cel puţin aparent, vei naviga printre indicii, coincidenţe şi o investigaţie plină de suspans în căutarea personajului dispărut. În fapt, îţi vei descoperi propria umanitate.

The New York Trilogy, Paul Auster

7. How Google Works, de Jonathan Rosenberg și Eric Schmidt

Schmidt și Rosenberg erau deja doi profesioniști asezonați din lumea IT. Cu toate astea, după ce au pus bazele Google și au început să crească încet dar sigur afacerea, au constatat cât de mult mai au de fapt de învățat. Cartea conține povestea Google, de la începuturi până în prezent, o istorie scrisă elocvent, cu umor, presărată cu anecdote, întâmplări interesante și sfaturi extrem de utile pentru orice start-up.

how google works

8. True History of the Kelly Gang. de Peter Carey

Un roman istoric care are loc în Australia şi ficţionalizează biografia unui bărbat puternic şi controversat: Ned Kelly, cel mai faimos pistolar din Down Under şi banda lui de răufăcători. Un fel de Robin Hood australian, Kelly împreună cu asociaţii săi jefuiesc bănci, ucid reprezentanţi ai ordinii publice şi devin pe cât de vânaţi, pe atât de populari. Cartea este scrisă la persoana întâi, vocea lui Kelly fiind atât de autentică şi directă, încât ai senzaţia că iei parte la un dialog cu temutul personaj. A primit premiul Man Booker în 2011.

true history of the kelly gang

9. Cana A Friend, Ambraham Lincoln

Cu un citat pacifist, dar viclean, din înțelepciunea celui de al șaisprezecelea Președinte al Americii, responsabil pentru abolirea sclaviei și desegregarea Sudului. Zice așa: The best way to destroy an enemy is to make him a friend.

cana citat Lincoln

10. Moleskine Large Plain Notebook

O agendă sobră, elegantă și foarte simplă, care sigur va fi apreciată pentru design-ul clasic tipic Moleskine. Este una dintre cele mai bine vândute agende din colecție.

Moleskine-Classic-Black-Large-Plain-Notebook-Journal-1

Bonus: The Hobbit Board Game

Pentru toți fanii J.R.R. Tolkien, un joc tematic, cu design reușit care îi va prinde instant în mrejele sale. Jocul redă povestea din The Hobbit, jucătorii intrând astfel în pielea personajelor, pe parcursul călătoriei lor prin Middle-earth. Pentru a câstiga, jucătorii trebuie sa aducă toți piticii în Ținutul Vulturilor, iar jucătorul cu cele mai multe puncte va fi câștigătorul unic.

The Hobbit joc

Sperăm să vă fie utile propunerile noastre și vă urăm Sărbători fericite, inspirate și pline de magie, dulciuri, cadouri și mai ales oameni dragi.