Top Ten Tuesday - 10 + 1 idei pentru o biblioteca mai frumoasă

O să ne spuneți, și pe bună dreptate, că o bibliotecă doldora de cărți este deja o bibliotecă minunată, o frumusețe naturală care nu mai are nevoie de niciun artificiu. Ne-am gândit însă că un pic de extra efort pentru aparențe nu e neapărat un lucru rău. Mai mult, am constatat pe propria piele că anumite titluri în ediții speciale sau de colecție scot foarte bine în evidența silueta… rafturilor :-).

Iată așadar 10 + 1 idei pentru o bibliotecă așa mândră, că la soare te puteai uita, da’ la dânsa ba.

shelfie with quote

1. Căni literare

Le poți folosi să bei un ceai sau o cafea. Dar tot la fel, le poți pune pe raft, ca suport pentru creioane sau alte ustensile de tip birotică.

Cana Pride and Prejudice

cana Pride and Prejudice

2. Calendare amuzante, colorate

Sunt foarte simpatice: au câte o poză frumoasă sau haioasă pentru fiecare zi din an (sau un citat inspirațional) și vor aduce un pic de extra fun în bibliotecă. Cel de fața îți propune să faci din cotidian, oricât de banal ar părea, o mică sărbătoare.

The Calendar of Awesome

calendar-of-awesome

3. Miniaturi delicate

Nu numai că te vei distra construindu-le, dar apoi le poți pune la loc de onoare, ca să le admire și musafirii. Noi vă propunem această sculptură magnetică: se poate asambla în sute de moduri pentru o nouă minune artistică în fiecare săptămână. O singură problemă întrevedem: cam migălos să le tot ștergi de praf. Baba la frumusețe însă…

Magnetic sculpture

magnetic sculpture

4. Jurnale personale

Să ții un jurnal e muncă grea. Trebuie să fii sincer, disciplinat, elocvent, deschis către auto-cunoaștere și mai trebuie să scrii frumos (sau cel puțin lizibil) - pe calculator e atât de impersonal. Dacă agenda (sau caietul) în care îți treci gândurile și faptele zilnice e atrăgătoare, șansele să te ții de treabă cresc și ele considerabil. Plus că, odată completate, jurnalele vor arăta atât de bine aliniate cuminți în raft - niște soldați loiali ai memoriei. Dacă aveți nevoie de mai multe motive să începeți un jurnal, aici un articol convingător, via Brainpickings.

Moleskine Large Plain Notebook Moleskine

5. Decoruri extra-planetare

Suntem fani Star Trek și ne pasionează orice ține de NASA, spațiu, comete și meteoriți. Motiv pentru care ne place mult ideea de a decora rafturile cu roci minerale, amoniți sau bucăți de chihlimbar (știm că sunt de pe Terra, dar sunt atât de vechi, încât au ceva lunar în ele). Pe lângă toate pietrele astea, ar mai merge și tot felul de jucării intergalactice: rachete, astronauți, planete.

Sistem solar fosforescent sistem solar

6. Puzzle-uri de pus în ramă

Dupe ce te chinui bucuri de zeci de ori să îl faci, trebuie să pui fructul muncii tale în ramă și rama să o sprjini discret și aparent din întâmplare de vreun raft. “Oau, ce-i asta? Ce frumos arată!” Va exclama un vizitator entuziasmat. “Aș, o nimica toată...” Vei răspunde tu, cu modestie.

Puzzle 1000 de piese, The Old Town, Cracow, Poland Puzzle

7. Albume de artă

Meh, toată lumea are albume de artă, nimic nou sub soare - o să ziceți. Dar cine are un volum cu cea mai frumoasă copertă ever! Și care îți arată comori atât de prețioase, încât nici muzeele nu îndrăznesc să le scoată la iveală. Cum cine, voi, bineînțeles!

The Secret Museum

secret museum

8. Cărți cu coperți super extra

Să deții un volum de colecție este o declarație în sine: posesorul este un bon-vivant, un arbitru al eleganței, un fin estet. Lasând ironia inutilă la o parte, coperta din piele a volumului de față ne încântă pentru că reflectă atât de bine frumusețea macabră a scriiturii lui Poe.

Complete Tales and Poems of Edgar Allan Poe

complete and collecte Poe

9. Ediții speciale de colecționat

Și dacă tot suntem la capitolul cărți cu vino-ncoa, o să continuăm cu volumele din seria Penguin Essentials. O colecție de titluri post-moderne, la super prețuri, între coperți paperback deosebite.

Lecturi esențiale - design aparte

Penguin essentials 10. Fotografiile tale

Fotografia este unul dintre cele mai accesibile medii artistice, ca privitor și creator. O reproducere după o pictură sau o sculptură celebră îti oferă varianta 2D a unui act artistic 3D (chiar și pictura are o textură care prin fotografiere se pierde). Fotografia prin natura ei este 2D, motiv pentru care - cu excepția dimensiunii - redarea într-un album respectă mai îndeaproape viziunea artistică. Mai mult, e tot mai ușor să faci chiar tu poze. Printează-le pe cele mai bune și pune-le pe raft. Iar ca inspirație, vezi acest album exhaustiv.

The Photo Book

the photo books

Bonus: posterul The Big Okian Reading Challenge 2015

Dacă nu ați aflat deja, să știți că vă provocăm să citiți mai multă carte în engleză anul acesta. Toate detaliile despre acțiune aici. Și, ca să nu aveți absolut nicio scuză, am făcut și un poster ajutător (de găsit tot în link-ul de mai sus). Nu e nici pe departe cel mai frumos poster din lume, ba din contră. Dar va arăta de milioane lipit cu scotch ieftin pe un raft și completat cu pixul.

Cam astea ar fi ideile noastre, dacă aveți completări, folosiți cu încredere secțiunea de comentarii. Noi suntem mereu în căutare de idei decorative (o pasiune care începe să se îndrepte periculos către obsesie). P.S.: Știți ce-ar mai da bine printre rafturi? O apariție felină.