Top Ten Tuesday - 10 + 1 lucruri pe care nu le știați despre Shakespeare
Adevărul este că habar n-avem când mai exact a văzut Shakespeare lumina zilei. Există dovezi că a fost botezat pe 26 aprilie, așa că s-a presupus că, cel mai probabil, s-ar fi născut pe 23 aprilie. Doar că în 1564 calendarul în vigoare era cel Iulian. Noi funcționăm după calendarul Gregorian, iar asta ar însemna că ziua de naștere corectă ar fi 5 mai. O să ignorăm cu grație toate aceste incertitudini. Motiv pentru care topul din această marți îi este dedicat marelui Shakespeare, care săptămâna asta ar fi împlinit 451 de primăveri.
Prin urmare, vă prezentăm 10 + 1 fapte inedite despre William Shakespeare. 1. În mod surprinzător, Bardul nu era prea sigur ce nume de scenă să adopte. Nu există nicio dovadă cum că s-ar fi semnat vreodată ca “William Shakespeare”. Avem însă tot felul de variante apropiate (Shaxpere) sau chiar bizare (Shaxberd). 2. Conform Dicţionarului Oxford, bătrânul Will a inventat între 500 și 3000 de cuvinte şi expresii care sunt utilizate şi în prezent. Câteva exemple absolut neașteptate: assassination, eyeball, obscene, the beast with two backs (dacă nu știți la ce se referă aceasta din urmă, vă invităm să căutați pe Google, n-o să fiți dezamăgiți, poate doar șocați). 3. Unora Shakespeare li se pare plicticos și greoi. Dar cu puțin efort de interpretare pe text se dezvăluie versuri pline de acțiune, erotism, echivoc licențios și uneori chiar mai mult. Doar un exemplu, din Venus și Adonis:Graze on my lips, and if those hills be dry
Stray lower, where the pleasant fountains lie.
4. Oricine e la fel de înamorat de Shakespeare in Love cum suntem noi (în ciuda lui Gwyneth Paltrow care e cam enervantă) știe ca Young Will nu doar scria piesele de teatru, ci le și interpreta. Există dovezi clare că a jucat pe scenă mai multe roluri printre care şi cel al fantomei din Hamlet. 5. Shakespeare a avut parte de niscaiva scandal pe parcursul vieții sale. În primul rând, pentru că s-a căsătorit cu Anne Hathaway, o femeie mult mai în vârstă decât el, și cel mai probabil deja însărcinată. Pe lângă asta, se zvonea că ar fi fost Catolic, în ciuda interdicţiei de practicare a acestei religii. 6. Pe parcursul vieții, Shakespeare nu şi-a publicat niciodată piesele de teatru, acestea circulau sub formă de manuscris intitulat quarto. Dramaturgia a fost pusă în volum abia după moartea sa, de către doi actori pe nume John Hemminges şi Henry Condell. Colecţia se intitulează The First Folio. Unul dintre puţinele exemplare care a supraviețuit a fost licitat în 2006 pentru suma de 5 milioane de dolari! 7. Shakespeare a scris cel puțin 37 de piese de teatru: 17 comedii, 10 drame istorice și 10 tragedii. Spunem cel puțin, pentru că mai există o piesă de teatru misterioasă despre care nu se știe nimic în afară de nume - Cardenio - și faptul că a existat. 8. Spre deosebire de alți scriitori ai vremii, Shakespeare nu a murit flămând și uitat de lume într-o cămăruță murdară și înghețată. Asta pentru că, pe de-o parte, a câștigat faimă și bani frumoși din piesele de teatru și din sonetele publicate pe parcursul vieții sale. Dar, mai mult, avea și înclinatie pentru afaceri, fiind un speculant priceput. 9. O parte dintre sateliții planetei Uranus sunt botezați după personaje din opera lui Shakespeare: Titania, Oberon, Ariel. 10. Shakespeare a fost tradus în 80 de limbi, printre care și klingoniana. 11. Shakespeare a fost un dandy și un cuceritor. Era foarte preocupat de aparențe, dovadă stau portretele în care poartă haine mai scumpe decât condiția sa socială de artist. Iar cercelul șic din ureche confirmă că era un personaj excentric și boem. Garantăm că avea un succes răsunător la fete… și băieți. Dacă pân-acum n-ați prea avut răbdare cu Shakespeare, sperăm ca acest articol să vă inspire și să-i mai acordați o șanșă. Vă propunem să recitiți cu alți ochi Romeo și Julieta - în ciuda faptul că e ditamai tragedia, are cel puțin o glumiță porcoasă, via Mercuțio. Vă provocăm s-o găsiți și vă promitem că în timp ce-o căutăți o să vă îndrăgostiți de personaje, scriitură și poate chiar de Will însuși. Aici opera completă în engleză, pentru interesați.