Top Ten Tuesday - 10 + 1 Motive să pleci la drum
Orașele pestrițe, mâncarea savuroasă, atmosfera exotică te amețesc, te încântă și-ți dau avânt… Pentru că puține lucruri se compară cu emoția unei călătorii și bucuria de a cunoaște un loc nou, de preferință tropical, istoric sau cosmopolit - un spațiu aparte unde posibilitățile sunt nelimitate. Senzații similare le-au simțit pe pielea lor exploratori, jurnaliști și scriitori. Pentru a captura farmecul trecător al acestor momente inedite ei le-au așezat frumos în pagina, în rânduri scrise cu migală.
Așadar, iată 10 cărți cu și despre călătorie (plus o surpriză de final), care să vă inspire s-o luați din loc.
1. Hindoo Holiday, de J. R. Ackerley Aceste jurnale din anii 1920 aparțin tânărului J. R. Ackerley, plecat în India pentru a servi drept asistent maharajah-ului unei mici regiuni. Documentată aici găsiți viața de zi cu zi a acestui conducător, împreună cu detalii despre obiceiurile sale excentrice, care l-au amuzat și intrigat pe autor. Haz veți face și de orânduielile curții palatului și de discuțiile aparent fără noimă pe care le poartă cei doi. [caption id="attachment_7035" align="alignnone" width="251"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 2. Me, Myself and Prague, de Rachael WeissRachael Weiss se mută de una singură la Praga, în căutarea împlinirii sufletești. Aici speră să scrie următorul mare roman australian și să găsească iubirea. Dar poveștile despre acomodarea imediată la orașele europene, despre prieteniile care se leagă fără probleme și iubirea care înflorește de la sine sunt doar povești. Așa că Rachel este complet nepregătită pentru: o limbă necunoascută, oameni plictisiți și obiecte sanitare care nu funcționează așa cum trebuie.
[caption id="attachment_7037" align="alignnone" width="261"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]3. Travels with Charlie, de John Steinbeck
Aflat la o vârstă respectabilă, John Steinbeck simțea că a pierdut legatură cu esența Americii. Așa că și-a urmat instinctul și a pornit la drum. N-a plecat singur, ci însoțit de Charley, câinele său. Împreună au străbătut păduri și zone deșertice, au parcurs drumuri de țară și autostrăzi întinse, în căutarea adevărului, de multe ori amuzant, despre America și americani.
[caption id="attachment_7033" align="alignnone" width="260"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 4. Wild: A Journey from Lost to Found, de Cheryl StrayedLa 26 de ani, Cheryl Strayed a pierdut totul. Mama i-a murit, soțul a părăsit-o și viața ei părea a fi în ruine. Nimic n-a mai rămas de salvat, nimeni n-o mai așteaptă acasă, așa că ia decizia de a pleca în cea mai lungă și mai dificilă drumeție din SUA: din deșertul Mojave și până la Washington. Parcurge traseul de una singură, în încercarea de a se regăsi și de a-și reconstrui viața ce părea distrusă.
[caption id="attachment_7040" align="alignnone" width="260"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 5. Old Patagonian Express, de Paul TherouxCine nu iubește trenurile, mersul lor lin și egal, care invită la lectură? Compania perfectă poate fi chiar acest jurnal de călătorie prin Statele Unite și America de Sud. Un voiaj realizat aproape în exclusivitate pe calea ferată, din Boston-ul înghețat până în orașe topite de căldură, sate colorate și locuri istorice aflate în vârf de munte. O relatare plină de detalii savuroase despre ce înseamnă să ajungi până la capătul lumii.
[caption id="attachment_7034" align="alignnone" width="260"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 6. Vagabonzii Dharma, de Jack KerouacKerouac nu și-a încheiat cursa în On the Road, ci a continuat cu Vagabonzii Dharma. Aceștia sunt câțiva prieteni aflați în căutarea Dharmei, adică a adevărului suprem. Ray Smith și amicii săi, Japhy și Morley, pleacă spre vârfurile Sierrei în căutarea singurătății și a vieții Zen. Aici, pe drumuri abrupte și printre stânci tăioase, speră să atingă viziunea transcendentală. Un roman puternic autobiografic, marcat de căutările spirituale ale lui Kerouac.
[caption id="attachment_7042" align="alignnone" width="240"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 7. Oh, the Places You'll Go!, de Dr. Seuss Nu contează câți ani ai, lumea colorată născocită de Dr. Seuss și posibilitățile nemărginite pe care le imaginează te vor binedispune. Pentru că, indiferent de ce se întâmplă, tu trebuie să continui să mergi mai departe; nici nu-ți poți închipui în ce locuri minunate ai putea să ajungi. Nu uita să incluzi în bagaj, întotdeauna, și un zâmbet. [caption id="attachment_7036" align="alignnone" width="292"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 8. Travels in the Land of Serpents and Pearls, de Marco PoloVoiajorul prin excelență, Marco Polo, a făcut cunoscut europenilor, pentru prima dată, continentul asiatic. A impresionat prin descrierile obiceiurilor din India, prin poveștile aproape fantastice, precum cea a regelui care a murit de 84 de ori, și prin explicații detaliate despre procedurile de extragere a diamantelor din peșteri pline cu șerpi. Aceste povești i-au inspirat pe mulți alți exploratori, inclusiv pe Cristofor Columb.
[caption id="attachment_7038" align="alignnone" width="275"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 9. Journey to the Centre of the Earth, de Jules VerneO expediție fantastică și fără vârstă, acum într-o ediție de colecție.
Profesorul Lidenbrock deschide, aproape la întâmplare, o carte foarte veche, iar viața lui se schimbă pentru totdeauna. O foaie de hârtie cu însemnări importante cade dintre paginile volumului și îl determină să plece, alături de nepotul său, Axel, într-o excursie terifiantă spre centrul Pământului.
[caption id="attachment_7039" align="alignnone" width="289"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 10. 50 Wonders of the World, de Hugh Thomson Cele mai frumoase, impresionante și intrigante lucruri și locuri de pe Terra se găsesc aici. De la misteriosul Stonehenge și până la Opera din Sydney, de la statuile din Insula Paștelui la turnul Eiffel. Tot ce ar merita văzut de-adevăratelea măcar o dată în viață. Începe de pe acum să îți faci lista cu locuri de vizitat, folosindu-te de cele peste 100 de poze și hărți. Să fie în Europa, Asia sau America? [caption id="attachment_7043" align="alignnone" width="298"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] Bonus: Kit-ul tău de călătorieCând pleci de acasă mai ai nevoie, pe lângă cele câteva cărți bune, și de un jurnal în care să-ți notezi experiențele, de un recipient care să te ajute să te menții mereu hidratat și nu în ultimul rând de una bucată tote bag în care să le pui pe toate. Noi ți le propunem pe acestea:
Sperăm că v-am sporit atât pofta de lectură, cât și cea de aventură și ca veți porni, chiar acum, într-o scurtă promenadă sau într-o mare escapadă literară. Însă nu înainte de a ne spune ce vă inspiră pe voi să plecați la drum?