Top Ten Tuesday - 10+1 Cărți pe care orice meloman trebuie să le citească

Dacă închidem ochii și încercăm să ne aducem aminte o perioadă anume din viața noastră, șansele sunt mari să ne amintim și o melodie de fundal, un refren care ne-a marcat într-un mod aparte. Asta pentru că muzica are o putere specială de a evoca trecutul, de a-l face să reverbereze în prezent.

De aceea, astăzi ne-am lansat provocarea de a compune, dintr-un foc, un top 10 al cărților care au ca punct comun muzica. Iată-l mai jos.

1. High Fidelity, de Nick Hornby

Hornby a propus aici, pentru prima dată, o formulă care a mers direct la sufletul fanilor pop, aceea de a lega strâns narațiunea de referințe muzicale. Rezultatul este un roman despre muzică și viață și despre cum cea dintâi face și desface orice relație, orice prietenie și orice stare de spirit. Cel puțin din punctul de vedere al lui Rob, pentru care alt lucru mai important nu există.

[caption id="attachment_7073" align="alignnone" width="238"]Click pe copertă pentru detalii Click pe copertă pentru detalii[/caption] 2. Telegraph Avenue, de Michael Chabon

Este vară în Oakland, California, iar Archy și Nat abia reușesc să țină pe linia de plutire afacerea Brokeland Records - un magazin de discuri. Din senin, se anunță lansarea unui mega-magazin, în imediata lor apropiere, pe strada Telegraph Avenue. Micuța afacere, deja vulnerabilă, n-ar putea avea decât de suferit așa că cei doi se hotărăsc să lanseze o defensivă, pentru a apăra ceea ce poate fi considerat de unii drept punctul central al comunității.

[caption id="attachment_7064" align="alignnone" width="260"]Click pe copertă pentru detalii Click pe copertă pentru detalii[/caption] 3. Nocturnes, de Kazuo Ishiguro

O călătorie amețitoare prin Italia, Londra și SUA, prin povești ale căror protagoniști sunt visătorii și boemii și ale lor nopți pierdute din dragoste sau din pasiune pentru muzică, într-un efort susținut de a menține vie magia. O serie de povești scurte, amuzante și tulburătoare, scrise cu binecunoscuta măiestrie a lui Ishiguro.

[caption id="attachment_7070" align="alignnone" width="249"]Click pe copertă pentru detalii Click pe copertă pentru detalii[/caption]

4. Frumoșii învinși, de Leonard Cohen

Frumoșii învinși este unul dintre cele mai faimoase romane ale anilor '60, cu mult înainte ca Leonard Cohen să-și fi început cariera pe scenă. Dens în simboluri și referințe, încărcat de sexualitate și misticism, romanul are drept protagoniști amanții  care compun un triunghi amoros. Destinele lor sunt încărcate de dramatism, suferință și stranietate, într-un pur spirit al acelor ani plini de tumult social și cultural.

[caption id="attachment_7071" align="alignnone" width="233"]Click pe copertă pentru detalii Click pe copertă pentru detalii[/caption] 5. Spuma zilelor, de Boris Vian

Poate că unii dintre voi știu deja că Boris Vian a fost, înainte de toate, interpret de jazz și apoi scriitor. De aceea și Spuma zilelor, romanul care l-a făcut celebru, prezintă o deosebită sensibilitate muzicală. Elementele fantastice abundă, iar în mjlocul lor se află Chloe, o creatură la fel de frumoasă precum compoziția interpretată de Duke Ellington. Tot aici găsiți și pianococktail-ul, un pian care produce cocktail-uri cu parfum de armonie.

[caption id="attachment_7069" align="alignnone" width="210"]Click pe copertă pentru detalii Click pe copertă pentru detalii[/caption] 6. And the Ass Saw the Angel, de Nick Cave

Nick Cave nu este, nici el, un simplu cântăreț ci un spirit creativ în toată regula. În acest roman, aduce în față un personaj neobișnuit: Euchrid Eucrow, fiul unei mame bețive și al unui tată obsedat de violență. Aceștia locuiesc în coșmaresca vale a fanaticilor religioși Ukulore. Atunci când locuitorii orașului își aleg o nouă figură mesianică, viața lui Euchrid se schimbă definitiv.

[caption id="attachment_7065" align="alignnone" width="220"]Click pe copertă pentru detalii Click pe copertă pentru detalii[/caption] 7. The Phantom of the Opera, de Gaston Leroux

Liniile melodice specifice filmelor horror sunt menite să ne inducă fiori reci pe șira spinării.  Dar în Fantoma de la Operă, o clasică poveste horror, muzica devine o formă de emoție si comunicare. Erik, fantoma, este diform și înfricoșător. Și-a construit un colțișor doar al său în catacombele clădirii, ascuns de ochii tuturor, dar putându-se bucura de cea mai mare pasiune a sa. Tot aici o vede pe Christine Daaé și iubirea-i gata.

[caption id="attachment_7067" align="alignnone" width="250"]Click pe copertă pentru detalii Click pe copertă pentru detalii[/caption] 8.  Inside Out: A Personal History of Pink Floyd, de Nick Mason

Una dintre cele mai mari trupe rock din toate timpurile își dezvăluie istoria și secretele, de la începuturile din lumea underground a Londrei și până la marea scenă LIVE8.

Găsiți aici poze unice din turneele trupei și detalii personale despre perioada lor de glorie, atunci când albumul The Dark Side of the Moon devenea bestseller-ul tuturor timpurilor iar Another Brick in the Wall sloganul tuturor liceenilor.

[caption id="attachment_7074" align="alignnone" width="257"]Click pe copertă pentru detalii Click pe copertă pentru detalii[/caption] 9. Clubul Putregaiurilor, de Jonathan Coe

Birmingham, anii '70. În dezordinea politică și culturală, patru prieteni fac față provocărilor adolescenței.  Îl avem pe amicul amuzant care s-ar putea să râdă chiar și pe seama celor mai buni prieteni, pe artistul înamorat de chitara sa, pe radicalul de stânga și pe poetul visător, îndrăgostit de cea mai frumoasă fată din școală. Prin lumea aflată în implozie, ei navighează împreună, ghidați, de multe ori, de acorduri de chitară și pian.

[caption id="attachment_7068" align="alignnone" width="236"]Click pe copertă pentru detalii Click pe copertă pentru detalii[/caption] 10. Doctor Faustus, de Thomas Mann

Compozitorul Adrian Leverkühn este un geniu singuratic a cărui operă este inovatoare și, totodată, la limita imposibilului. În schimbul talentului, Leverkühn și-a vândut sufletul diavolului și s-a lăsat pradă nebuniei. Odată cu acest pact, el renunță și la capacitatea de a mai iubi. O meditație profundă asupra sacrificiilor și responsabilităților pe care arta pură la cere.

[caption id="attachment_7066" align="alignnone" width="181"]Click pe copertă pentru detalii Click pe copertă pentru detalii[/caption] Bonus: My Dearest Father, de Wolfgang Amadeus Mozart Intime, personale și fascinante -  o serie de scrisori schimbate între Mozart și tatăl său. [caption id="attachment_7072" align="alignnone" width="275"]Click pe copertă pentru detalii Click pe copertă pentru detalii[/caption] Acordurile preferate ne fac mai eficienți și mai rapizi, ne ajută să ne concentrăm și să ne relaxăm. Uneori, emoția pură, subtil evocată, are un impact răvășitor asupra noastră, dublată de bucuria de a regăsi menționată melodia preferată în paginile unei cărți. Pe voi ce referință muzicală, găsită întâmplător într-o carte, v-a marcat?