Top Ten Tuesday - Ani de școală și poveste

Prima zi de școală este un moment emoționant pentru toți cei implicați: părinții și bunicii cu lacrimi în ochi, profesorii ușor gâtuiți de emoția unui nou început și, mai ales, pentru copiii ușor înfrigurați de dimineața răcoroasă și de regretul vacanței care s-a terminat. Dar, indiferent de cât de puțin atractivă le poate părea acum perspectiva a 12 ani de stat în bancă, vor afla destul de repede că aceștia sunt anii cei mai frumoși.

Iar la final vor privi întotdeauna cu bucurie spre această perioadă, așa cum facem și noi acum cu acest top 10+1 romane a căror acțiune se petrece în rândul elevilor puși pe șotii, a profesorilor trăsniți și al aventurilor pe măsură.

1. Harry Potter, de J.K. Rowling

Hogwarts este o școală ca nicio alta, ea n-are nevoie de prea multă prezentare. Este unică, magică și plină de lucruri nemaivăzute. Câți copii nu-și doresc ca, atunci când împlinesc 11 ani, să primească scrisoarea de acceptare? Cu toții vor găsi aici prieteni de încredere, creaturi de poveste, cursuri interesante, locuri de joacă mortale și adrenalină cât cuprinde.

[caption id="attachment_7329" align="alignnone" width="240"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]

2. Secret History, de Donna Tartt

Sub influența unui profesor carismatic, un grup de studenți excentrici și elitiști descoperă un nou stil de a trăi, departe de nimicurile și zgomotul unei existențe tipice. Complet imersați în experiment, constată cum limitele moralității sunt împinse până într-un punct extrem, care le va altera viețile pentru totdeauna. The Secret History este un roman de o forță nebănuită, care subjugă și seduce cititorul, plin elegața scriiturii și originalitatea poveștii.

[caption id="attachment_7330" align="alignnone" width="234"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]

3. Looking for Alaska, de John Green

Miles s-a săturat de viața plicticoasă de acasă. Vrea schimbare, vrea să se transforme și mai ales vrea să trăiască intens. Și exact asta îl așteaptă când se mută la școala Culver Creek. Aici o întâlnește pe Alaska: frumoasă, amuzantă, super deșteaptă, puțin nebună și complet fascinantă. Ce va mai rămâne din Miles, după ce Alaska îi fură mințile și inima?

[caption id="attachment_7331" align="alignnone" width="234"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]

4. Ender’s Game, de Orson Scott Card

Lumea trăieşte sub permanenta ameninţare a extratereştrilor. Invaziile anterioare au putut fi oprite, dar ăsta nu-i un motiv de linişte atât timp cât duşmanul nu este exterminat. Sistemul este în căutarea frenetică a unui salvator. Acesta pare a fi tânărul şi promiţătorul Ender. Îl recomandă capacităţile sale de a da piept cu duşmanul şi de a face faţă cu isteţime tuturor probelor la care este supus. Este înrolat în școala militară cunoscută ca Battle School pentru a deveni conducătorul flotei și salvatorul omenirii.

[caption id="attachment_7332" align="alignnone" width="225"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]

5. I'd Tell You I Love You, But Then I'd Have to Kill You (Gallagher Girls), de Ally Carter

Spioana Cammie Morgan este elevă a unui prestigios liceu de fete. Ea sparge coduri CIA, vorbeşte 14 limbi străine, este o bună cunoscătoare a artelor marţiale şi un bun strateg al operaţiunilor secrete. O serie plină de acţiune, în care Cammie înfruntă pericolele unui spion în toată regula, dar şi problemele vieţii de adolescent. Intrigi de liceu, iubire şi crime într-o atmosferă școlară incitantă.

[caption id="attachment_7333" align="alignnone" width="236"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]

6. Never Let Me Go, de Kazuo Ishiguro

Kathy, Ruth și Tommy au fost elevi și colegi la Hailsham, un internat exclusivist și retras undeva departe de ochii lumii. Aici au fost ghidați de reguli stricte și misterioase, precum aceea de a fi mereu sănătoși, și de presiunea profesorilor de a crea cele mai speciale opere de artă. După ani de zile cei trei prieteni se întâlnesc din nou și, pentru prima dată, lucrurile încep să devină clare - de ce se cerea atât de mult de la ei și cum darul pe care îl au le va schimba pentru totdeauna viețile.

[caption id="attachment_7334" align="alignnone" width="224"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]

7. Malory Towers, de Enid Blyton

Darrell Rivers își începe studiile la internatul Malory Towers, iar noi îi urmărim aventurile încă de la început. Deși e hotărâtă să facă impresie bună și să aibă doar rezultate strălucite se împrietenește cu Alicia cea care mereu face câte o poznă, care învață prea puțin și cauzează prea multe probleme personalului. Alte prietene îi vor deveni Sally cea echilibrată, Mary-Lou cea timidă sau Belinda artista. O poveste old school, cu năzbâtii și mici drame cu rol formator.

[caption id="attachment_7335" align="alignnone" width="204"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]

8. An Ember in the Ashes, Sabaa Tahir

Laia trăiește, împreună cu familia, într-o lume în care supunerea față de conducere este obligatorie iar nerespectarea se pedepsește cu moartea. Se feresc pe cât posibil, până când fratele mai mare este arestat pentru trădare. Laia îl poate salva, dar doar cu ajutorul rebelilor, care au nevoie, la rândul lor, de un spion în cadrul academiei militare a Imperiului. Iar Laia este candidatul perfect. Reușește să fie acceptată, iar aici îl întâlnește pe Elias. Cei doi învățăcei își vor da seama curând că ei sunt cei care vor schimba cursul istoriei.

[caption id="attachment_7336" align="alignnone" width="247"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]

9. Magisterium: Iron Trial, de Holly Black si Cassandra Clare

Callum Hunt trebuie să facă tot ce îi stă în putință pentru a nu intra la școala de magie. Este periculoasă, cu metode de predare sinistre folosite în lumea subpământeană Magisterium. Pentru că a atins deja vârsta potrivită Callum este obligat să treacă testul de intrare pe care este hotărât să îl pice. Însă nu-i reușește. Este ales ca ucenic de Master Rufus, un mag de renume. Call se vede rupt pe nepregătite de viața sa normală, de familie și prieteni și târât în lumea subterană despre a cărei pericole a fost avertizat de atâtea ori. O poveste plină de aventuri și răsturnări de situație.

[caption id="attachment_7337" align="alignnone" width="232"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]

10. Bloodlines, de Richelle Mead

Sydney face parte din grupul alchimiștilor, cei care protejează secretul existenței vampirilor și viețile oamenilor. Abilitățile ei o fac candidatul perfect pentru a fi gardianul lui Jill Dragomir, sora reginei Moroilor. Atât pentru protecția acesteia cât și pentru a se evita un război în rândul creaturilor întunecate, Sydney și Jill își găsesc ca loc de ascunzătoare internatul Amberwood Prep, o instituție cât se poate de non-magică. Conflictele abia acum încep.

[caption id="attachment_7338" align="alignnone" width="235"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]

Bonus: Campus Trilogy, de David Lodge

Un trio de romane pline de umor ce au loc în cadrul Universității Rummidge, axate fiind, de data aceasta, pe viețile profesorilor. Philip Swallow și Morris Zapp, venit tocmai din SUA, fac schimb de locuri de muncă și provoacă numai probleme. Zece ani mai târziu participă la circuitul conferințelor internaționale, unde nu se lasă mai prejos. Mai este și Dr. Robyn Penrose care renunță la citit și decide să învețe ceva mai practic industria, nu fără rezultate comice. O lume a celor care ne par uneori inaccesibili, dar care se dovedesc a fi cât se poate de umani.

[caption id="attachment_7339" align="alignnone" width="233"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]

Prieteni, aventuri, profesori care par să ne chinuie, materii pe care am da orice să nu le avem în orar și domenii în care am descoperit că strălucim, cam așa au arătat zilele de școală pentru noi. Și suntem siguri că și pe voi vă încearcă acum acea dulce-acrișoară nostalgie.