TOP TEN TUESDAY. Best of 2014 - so far!

TOP+TEN Sezonul estival vine anual la pachet cu multe zile de concediu. Pe care alegem să le petrecem în diverse locații, în funcție de preferințele personale, extrasul de cont sau de inspirație. Fie că ne decidem în ultimul moment pentru un city break la Praga, un circuit a la carte în peninsula scandinavă sau o croazieră pe Mediterană, nu avem cum să scăpăm de corvoada bagajelor. Liste peste liste, pregătiri și cumpărături preced orice excursie care se respectă. Până și un simplu week-end la o cabană din Apuseni ne poate da dureri de cap. Nu v-am pregătit un check-list cu obiectele fără de care nu v-ați simți de milioane în concediu, am făcut în schimb o altfel de listă, utilă, spunem noi, în orice călătorie, sfârșit de săptămână liniștit sau chiar și o după-masă mai puțin aglomerată. Cele zece recomandări de lectură „Best of 2014 - so far” despre care vă vorbim astăzi nu au termen de valabilitate, așa că le puteți „devora” chiar acum sau păstra pentru concediul viitor! FICȚIUNE 1. Goldfinch de Donna Tartt Editura: Little, Brown Book Group Primul roman al Donnei Tartt din ultimii 11 ani, Goldfinch a fost distins cu Premiul Pulitzer pentru ficțiune în anul 2014 și spune povestea tânărului Theo Decker, fiul unei mame devotate și al unui tată neglijent, în mare parte absent din peisajului familial. Supraviețuitor al unui accident îngrozitor, Theo se vede singur și chinuit în mijlocul unui New York agitat, fiind încercat de un dor nepotolit de mamă. Luat în grijă de familia înstărită a unui prieten, Theo este atras în lumea interlopă, într-un cerc din ce în ce mai periculos, care se strânge în jurul său.

goldfinch

2. Ia uite cine s-a întors de Timur Vermes Editura: Rao În romanul Ia uite cine s-a întors, Timur Vermes ne face cunoștință cu un personaj despre care nu ne-am fi așteptat să mai citit: un Adolf Hitler ușor amnezic, care, trezindu-se amețit pe un maidan în Berlin, constată că toți cei din jurul său reacționează foarte ciudat. Asta pentru că Hitler nu își amintește de nimic. Este singur-singurel, fără habar de încheierea războiului sau de transformările uriașe pe care le-a suferit Berlinul. Nimeni nu crede că Hitler chiar este Hitler, toți îl consideră un imitator ieftin, asta până când personajul nostru face cunoștință cu televiziunea și devine un succes viral prin intermediul Youtube-ului. ia uite 3. If I Stay de Gayle Forman (Film Tie-In Edition) Editura: Random House Children's Publishers UK Indiferent dacă ați văzut sau nu ecranizarea romanului, povestea captivantă a Miei vă va ține ocupați un week-end întreg. În vârstă de șaptesprezece ani, Mia este înconjurată de o familie minunată, prieteni dragi și un iubit superb. Cu toate acestea, deciziile pe care tânăra trebuie să le ia cu privire la un viitor sigur, guvernat de muzică și dragoste, un viitor plin de speranță, par a fi dificile. Însă, indiferent de planurile pe care ni le face, viața se poate schimba într-o clipă, aparenta ordine pe care o știm transformându-se în haos.

if i stay

4. The One Plus One de Jojo Moyes Editura: Penguin Books Fiind o mamă singură, cu două locuri de muncă și doi copii, Jess Thomas face ce știe ea mai bine să facă, zi de zi. Dar e greu să fii pe cont propriu. Iar familia haotică de care este înconjurată nu facilitează deloc treburile. Ciudata sa fiică Tanzie, un mic geniu al numerelor, are nevoie de sprijin serios pentru a ajunge cineva. Iar Nicky, fiul vitreg al lui Jess, nu poate lupta singur împotriva bătăușilor care îl hărțuiesc la școală. Uneori, Jess se simte ca și cum toate corăbiile i s-ar scufunda. Asta până când un străin frumos intră în viața ei.

the one plus one

5. Girl with All the Gifts de M. R. Carey Editura: Little, Brown Book Group Nu orice cadou este și o binecuvântare. În fiecare dimineață, Melanie așteaptă cuminte în celula ei să fie colectată pentru a fi dusă în clasă. Când în sfârșit au apărut, sergentul Parks își ținea arma îndreptată spre ea, în timp ce doi dintre oamenii o legau cu o curea într-un scaun cu rotile. Era sigură că lor nu le plăcea de ea. De aceea a încercat să glumească, însă ei nu au schițat niciun zâmbet. Melanie este o fată foarte specială, cu o poveste și mai specială. Girl with All the Gifts de M. R. Este fără îndoială thriller-ul cel mai palpitant pe care îl veți citi vara aceasta!

the girl

  NON-FICȚIUNE 1. Think Like a Freak: How to Think Smarter About Almost Everything de Steven D. Levitt and Stephen J. Dubner Editura: Penguin Books Autorii bestseller-urilor internaționale Freakonomics și Superfreakonomics ne propun un altfel de ghid, menit să ne învețe să gândim diferit. Să gândim ca niște ciudați. Acum, Levitt și Dubner au reunit tot ceea ce au învățat pe parcursul anilor, transformând această informație într-un set de instrumente ușor de citit și practice, care ne oferă de fapt cheia unei gândiri diferite - adică ciudate. think 2. Wreck This Journal Everywhere de Keri Smith Editura: Penguin Books Un altfel de jurnal, complet diferit de caietul simplu, cu pagini albe pe care îl știți din adolescență, așteaptă să fie folosit în această vară. Luați-l peste tot cu voi, la mare, la munte, în curtea bunicii, în capitală sau în parc. Zeci de noi activități, precum și unele dintre cele mai populare instrucțiuni inspirate din versiunea originală a acestui jurnal, vă provoacă să fiți creativi, umplând paginile cu obiecte și desene, înregistrând ceea ce vedeți, desenând și mâzgălind fiecare pagină! wreck 3. Portocaliul este noul negru de Piper Kerman Editura: Publica Dacă nu ați auzit încă de serialul omonim, foarte bine. Veți avea ocazia de a cunoaște povestea lui Piper într-un mod mult mai personal, citind această carte. O poveste scrisă cu mult umor, pasiune și afecțiune, Portocaliul este noul negru este de fapt o frescă a unei lumi despre care nu știm mai nimic: cea a închisorii. “E o poveste reală despre cum ne urmăresc greșelile și despre cum învățăm să ne adaptăm în situații extreme. O metaforă despre viață, scrisă foarte accesibil, foarte tineresc și foarte dinamic”. (Cristina Băzăvan, jurnalist) portocaliul 4. Thrive: The Third Metric to Redefining Success and Creating a Happier Life de Arianna Huffington Editura: BIBLE READING FELLOWSHIP Arianna Huffington, co-fondator și redactor-șef al Huffington Post și una dintre cele mai influente femei din lume, a lansat un “apel pasionant la arme”, în încercarea de a redefini succesul zilelor noastre. În această carte profund personală, Arianna vorbește deschis despre propriile sale provocări legate de gestionarea timpului și prioritizarea cerințelor unei cariere, susținută în paralel cu creșterea a doi copii. thrive 5. Flash Boys de Michael Lewis Editura: Penguin Books Dacă ați crezut că Wall Street-ul este doar apanajul masculilor alfa, care stau toată ziua în picioare, tranzacționând la bursă și urlând unul la altul, mai gândiți-vă. Această lume este demult apusă. Acum, oriunde în lume, banii sunt comercializați prin intermediul codurilor generate de computere, în interiorul unor cutii negre, aflate în clădiri foarte bine păzită. Aceasta este o piață în care comercianții și-ar vinde și bunicile lor pentru o microsecundă. În Flash Boys, Michael Lewis vorbește de fapt despre nebunia care a pus stăpânire pe piețele financiare de azi.

flash

  Povești pline de umor, satire absurde, drame dureroase, povești de succes sau chiar rețete pentru reușită, sfaturi și portrete ale societății contemporane, mai pre scurt, un amalgam de scriituri în diverse stiluri, abordând cele mai variate subiecte, se află vara aceasta la un singur click distanță de voi. Trebuie doar să alegeți titlul care vă atrage cel mai tare. Vă dorim o săptămână plină de lecturi frumoase!   Librar Okian