Top Ten Tuesday - Cărți care îți vor cataliza creativitatea
Din păcate școala românească pune prea puțin accent pe materiile creative: muzică, desen, dans sau alte forme de exprimare estetică. Se insistă pe științele exacte și pe învățarea pe de rost, pe standardizare și uniformizare. Gândirea creativă însă începe să ocupe tot mai mult loc în curricula internațională. Deoarece devine evident că o astfel de pregătire îi ajută pe elevi să se dezvolte mult mai bine atât intelectual, cât și social și psihologic.
O deschidere către domeniul creativ nu înseamnă că sistemul de educație își propune să ne transforme pe toți în artiști, ci în creatori. În persoane capabile să gândească lateral. În oameni cu mintea deschisă, empatici și atenți la frumusețea discretă a vieții de zi cu zi, indiferent de meseria pe care ne-o alegem într-un final. Nu zice nimeni că un contabil este mai puțin priceput la cifre dacă în timpul liber are o pasiune pentru fotografie și merge la concerte de vioară. Dar este cu siguranță mai împlinit.
Așadar, ca să vă inspirăm în această direcție, vă propune un top al cărților cu un puternic filon artistic. 1. Ways of Seeing, de John BergerVăzul este anterior vorbitului. Copilul începe prin a privi lumea și abia apoi o pune în cuvinte. Dar mai există o modalitate în care privirea precede exprimarea. Și se referă la modul în care ne poziționăm față de lumea care ne înconjoară. Explicăm această lume prin cuvinte, dar nu putem anihila ceea ce se află în fața ochilor noștri. Relația dintre ceea ce vedem și ceea ce știm se află într-o continuă tensiune. Ways of Seeing este una dintre cele mai importante cărți de interpretare a imaginii artistice. Mai ales datorită faptului că Berger demistifică demersul critic. Și astfel aduce arta mult mai aproape de privitorul “profan”.
[caption id="attachment_7205" align="alignnone" width="242"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]Acesta este primul dicționar ilustrat dedicat exclusiv artelor. Este o unealtă importantă de cultură generală, dar și o sursă de informații captivante și revelatoare. Cartea cuprinde peste 500 de artiști din toate domeniile, începând cu Evul Mediu. Fiecare artist are câte o pagină dedicată, cu o poză reprezentativă și un text explicativ.
[caption id="attachment_7208" align="alignnone" width="303"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]3. The Portrait of the Artist as A Young Man, de James Joyce
Un roman cu puternice tuşe autobiografice (inspirat de copilăria şi adolescenţa lui Joyce), care abordează teme controversate precum descoperirea sexualităţii, respingerea dogmelor religioase şi căutarea adevăratului eu creativ, un demers revelator care ar trebui să fie misiunea oricărui artist în devenire.
[caption id="attachment_7211" align="alignnone" width="217"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]4. Lives of the Artists (Vol I), de Giorgio Vasari
Un periplu prin arta medievală și renascentistă din Italia, cu accent pe Leonardo da Vinci și Michelangelo Buonarroti; și pe lupta celui din urmă cu Papa Iulius II pentru frescele din Capela Sixtină.
[caption id="attachment_7203" align="alignnone" width="256"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]5. Istoria frumuseții, de Umberto Eco
Ilustrată cu sute de capodopere ale tuturor timpurilor, acest volum impunător nu este doar o istorie a artei. Imaginile, cât și ampla antologie de texte de la Pitagora până în zilele noastre, ne ajută să reconstruim diferitele idei despre Frumusețe care s-au manifestat și care au fost discutate începând cu Grecia Antică. Interesant cum de-a lungul mai multor epoci sau chiar și în cadrul aceleiași culturi, diferitele concepte de Frumos au intrat în conflict unele cu altele.
[caption id="attachment_7212" align="alignnone" width="292"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]6. Against Interpretation and Other Essays, de Susan Sontag
Sontag este printre primii critici care nu doar că dă atenție tuturor formelor de artă (“înaltă” și “trivială” - vezi fotografie și film); ci mai mult, le acordă aceeași importanță. Premisele lui Sontag te provoacă să privești altfel demersul artistic și să înțelegi mai bine care-i sunt scopurile și orginile.
[caption id="attachment_7214" align="alignnone" width="260"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]O carte de referință în domeniu, conține 500 de imagini realizate de cei mai buni fotografi din lume, pe teme diverse: modă, sport, evenimente istorice, natură și peisaj, reportaj, portret. Printre artiștii prezentați se numără Henri Cartier-Bresson, William Henry Fox Talbot, David Bailey sau Diane Arbus.
[caption id="attachment_7209" align="alignnone" width="303"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]8. Dawn to Dark Photographs, de la The National Geographic
Cele mai bune fotografii de peisaj și fotojurnalism marchează trecerea unei singure zile din existența umanității. Un volum impresionant care te face atent la minunile din cotidianul nostru, începând cu prima geană de lumină și sfârșindu-se la amurg. Cartea este împărțită pe capitole și fiecare tratează cu poezie și cutezanță câte un moment al zilei.
[caption id="attachment_7210" align="alignnone" width="400"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]Un volum care celebrează 60 de ani de istorie și viziune fotografică Magnum, pe parcursul a 400 de fotografii esențiale, de la cei mai importanți artiști ai secolului XX.
[caption id="attachment_7207" align="alignnone" width="323"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]10. Room Full of Mirrors, de Charles R. Cross
Biografia lui Jimi Hendrix, chitaristul iconic al tumultoșilor ani ‘60, care continuă să fascineze prin carismă, talent și un destin tragic. Viața lui Hendrix reflectă valorile revoluției sexuale și libertinajului care definesc epoca hippie. Și pe lângă influența sa asupra generații de muzicieni, cel puțin la fel de captivant este și abandonul unei existențe în afara convențiilor unei societăți conservatoare.
[caption id="attachment_7206" align="alignnone" width="260"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]Bonus: On Art and Life, de John Ruskin
De-a lungul istoriei, au existat cărți care au schimbat lumea. Aceasta, deși în puține pagini, este una dintre ele. Pentru că reușește să transforme felul în care ne percepem pe noi înșine, dar și pe ceilalți. În acest volum Ruskin își manifestă disprețul față de obiectele realizate în serie (o nouă modă în epoca Victoriană) și susține virtuțile creației originale și individuale. Este o carte importantă pentru oricine are un interes pentru design; și deși au trecut mai bine de o sută de ani de la prima ediție, rămâne în continuare relevantă cu privire la concepțiile noastre despre frumos.
[caption id="attachment_7204" align="alignnone" width="245"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] Ca să-l parafrazăm pe Picasso, cu toții ne naștem artiști, dar societatea și școala au grijă să ne scoată acești gărgăuni din cap. Noi vă propunem să vă redescoperiți latura creativă și să vă lăsați luați un pic de val. S-ar putea să ajungeți pe un țărm binecuvântat.