Top Ten Tuesday - cărți de referință pentru părinți cool
Să fii părinte este una dintre cele mai grele meserii din lume. Iar în ultima vreme, odată cu dezvoltarea exponențială a Internetului, tot mai multă lume caută un manual de utilizare. Prin urmare, suntem martorii dezvoltării tot mai vertiginoase a filosofiilor de parenting și a unor noi concepte de creștere a copiilor, propuse de psihologi, pediatri și specialiști din fel și fel de domenii.
Proaspeții părinți sunt, parcă mai mult ca niciodată, pregătiți să învețe tot ce se poate despre dezvoltarea fizică și emoțională a celui mic. Și par hotărâți să conducă o revoluție împotriva metodelor arhaice de disciplină. Și asta pentru că palma și cureaua nu își mai au locul într-o societate dezvoltată; iar pedepsele de orice natură s-au dovedit că nu prea funcționează. Răspunsurile cele mai coerente le pot da doar specialiștii. Prin urmare, consultați cu încredere lista de mai jos, ce cuprinde 10 + 1 titluri ce abordează probleme precum dieta gravidei, somnul bebelușului sau tehnici de rezolvare a crizelor specifice vârstei. 1. Day-by-Day Pregnancy Book, de Dr. Maggie Blott Specialistul: Dr.Maggie Blott este consultant în obstetrică și lector de onoare al Institutului pentru Sănătatea Femeii al Spitalului Universitar din Londra. Cartea: O lucrare foarte detaliată despre tot ceea ce trebuie să știi despre sarcină. De la ecografii 3D la scheme ce explică procesele și transformările prin care tu și bebelușul treceți în fiecare zi. Informațiile sunt preluate de la oameni de știință specializați în dezvoltarea fătului, în problemele hormonale ale gravidelor și în neonatologie. Cartea mai cuprinde și o serie de sfaturi practice privind dieta și activitatea fizică indicate femeilor însărcinate. 2. Your Baby Is Speaking to You, de Kevin NugentSpecialistul: Dr.Kevin Nugent este doctor și profesor universitar la Universitatea Massachusetts și la Scoala Medicală Harvard. Este expert recunoscut în comunicarea copil-părinte; a pus bazele sistemului NBO, de studiere comportamentală a nou-născuților.
Cartea: Observațiile specialiștilor și colaborarea cu renumitul fotograf Abelardo Morell au dus la identificarea strategiilor de comunicare precoce pe care bebelușii le folosesc încă de la naștere. Cele mai recente studii asupra acestor comportamente subtile sau de scurtă durată au dus la identificarea, spre exemplu, a tipurilor de plâns sau a semnificației mimicii din timpul somnului.
3. Why Love Matters, de Sue GerhardtSpecialistul: Sue Gerhardt este psihoterapeut britanic cu ani de experiență în practicarea psihanalizei și cu un interes deosebit pentru domeniul neuroștiințelor.
Cartea: Explică principiile prin care afecțiunea față de bebeluși este esențială în dezvoltarea creierului acestora. Încă din primele momente ale vieții, relațiile cu cei din jur influențează sistemul nervos, consecințele fiind permanente. Sursa acestor informații o reprezintă cercetări din domeniul neurologiei, psihologiei și biochimiei. Printre exemplele date se numără orfanii privați de afecțiune ce prezintă o structură mult diferită a creierului față de copiii ce se bucură de toată iubirea părinților.
4. Smart Parenting for Smart Kids, de Eileen Kennedy-Moore și Mark S. LowenthalSpecialiștii: Mark Lowenthal este doctor în Psihologie la Universitatea Rutgers și director al programului de Psihiatrie din cadrul Spitalului Trinitas, iar Eileen Kennedy-Moore este doctor în Psihologie, practicându-și meseria în cadrul cabinetului privat.
Cartea: O viață reușită a copilului tău nu înseamnă doar obținerea unor rezultate școlare de excepție ci și dezvoltarea inteligenței emoționale și a capacității de autocontrol al propriilor comportamente indezirabile. Spre exemplu, frica de eșec, capacitatea redusă de socializare sau lipsa stimei de sine. În paginile acestei cărți sunt explicate motivele acestor probleme și se oferă strategii prin care îți poți ajuta copilul să depășească aceste stări. Scopul final este dezvoltarea abilităților esențiale de care copilul din prezent și adultul din viitor va avea nevoie pentru a reuși în tot ceea ce își propune.5. Baby Book, de William Sears și Martha Sears
Specialiștii: William Penton Sears și Martha Sears au împreună opt copii, iar dacă acest lucru nu pare să îi recomande aflați și că William este un renumit pediatru american și co-autor a mai mult de 30 de cărți de parenting, iar Martha este asistentă medicală, în prezent consultant în alăptare, și co-autor a peste 25 de cărți de parenting.
Cartea: Un ghid de proporții în care William și Martha își propun să ofere date cât mai complete privind îngrijirea nou-născuților. O abordare practică, de actualitate, ce ia în considerare viața activă a mămicilor. Printre subiectele abordate se numără: liniștirea bebelușului, alimentația, problemele de somn, tratarea unor boli comune, prevenirea accidentelor sau crizele de isterie.
6. Continuum Concept, de Jean Liedloff
Specialistul: Jean Liedloff a petrecut 2 ani și jumătate în sânul tribului Yequana din America de Sud. Aici a observat diferențe majore între principiile de creștere a copilului folosite de femeile tribului și cele utilizate de părinții occidentali. Inspirată de această descoperire a pus bazele unei noi metode de parenting, cu rădăcini în răspunsul instinctiv la nevoile bebelușului.
Cartea: Propune ideea că, pentru ca bebelușul să atingă dezvoltarea fizică, mentală și emoțională optimă, părinții trebuie să își asculte instinctele și să aibă încredere, tototdată, în instinctele copilului. Autoarea propune reîntoarcerea la contactul direct permanent, la includerea celui mic, de timpuriu, în comunitate și în activitățile de zi cu zi, și mai ales, la eliminarea ideii de programare a copilului și la concentrarea pe crearea unei relații bazată pe încredere reciprocă.7. Listen to Your Child, de David Crystal
Specialistul: David Crystal este profesor de lingvistică la Universitatea din Bangor și se bucură de notorietate la nivel mondial datorită studiilor sale în domeniu dezvoltării limbajului.
Cartea: Momentul în care cel mic învață să vorbească este unul crucial și este, poate, cel mai marcant pentru întreaga familie. Procesul de învățare a limbajului a fost îndelung și cu atenție studiat de psihologi și lingviști, iar rezultatele cercetărilor acestora sunt prezentate aici, într-o manieră ușor de înțeles. Aflați cum puteți să urmăriți dezvoltarea vorbirii copilului, când și la ce să vă așteptați.
8. Meals without Tears: How to Get Your Child to Eat Healthily and Happily, de Rana Conway
Specialistul: Rana este membă a Societatii Nutriționiștilor din Marea Britanie. Și-a obținut doctoratul în urma cercetărilor privind dieta femeilor însarcinate. Alte studii pe care le-a efectuat au în vedere, printre altele, și deficiența de fier în rândul copiilor.
Cartea: Una dintre provocările oricărui proaspăt părinte este alimentația copilului, de la gestionarea diversificării la probleme de apetit. Această carte vă poate ajuta să găsiți soluții simple și rapide pentru unele probleme mai spinoase, scăpând astfel de stres. În plus, aflați cum să identificați, înțelegeți și recunoașteți sursele problemelor ce apar atunci când se pune problema mâncării.
9. The Myth of the Spoiled Child, de Alfie Kohn
Specialistul: Alfie Kohn este sociolog, autor și profesor american ce promovează educația progresivă și aduce, totodată, numeroase critici tehnicilor, așa-zis tradiționale, de parenting. Concluziile sale se bazează pe cercetari sociologice de amploare.
Cartea: Concepțiile pe care le avem vizavi de copiii noștri s-ar putea să nu fie tocmai corecte. În aceasta lucrare miturile ce înconjoară copilul și adolescentul sunt spulberate cu ajutorul dovezilor științifice. Se ajunge la o singură concluzie: întreaga idiologie este greșită. Iar fricile părintilor de a fi prea permisivi sunt nefondate. Kohn ne invită să ne reevaluăm atitudinea față de copiii noștri și de modul de creștere a acestora.
10. The Teenage Brain, de Frances E. JensenSpecialistul: Frances Jensen este director al Centrului de cercetare Translațională în Neuroștiințe și director al Centrului de Cercetare în Epilepsie în cadrul spitalului Boston; este și profesor de neurologie la Școala medicală Harvard și speaker în cadrul conferințelor TED.
Cartea: De ce este comportamentul adolescenților atât de ciudat? De ce devin, brusc, necomunicativi și imprevizibili? Până de curând se dădea vina pe hormoni, dar cercetări recente aduc la lumină următoarea descoperire: în această perioadă crucială a vieții lor adolescenții suferă modificări la nivel cerebral. Acestea le afecteaza starea psihică și emoțională. Așa se explică apariția comportamentelor indezirabile, schimbările de dispoziție, lipsa de somn și nivelul crescut de stres. Toate aceste informații sunt însoțite și de metode practice prin care puteți gestiona momentele tensionate.
Bonus: A Child Is Born, de Lennart Nilsson
Specialistul: Lennart Nilsson este un renumit fotograf suedez care a reușit, atunci când se considera încă imposibil, fotografierea in vivo a embrionilor.
Cartea: In 1965 au fost publicate, pentru prima oară, primele imagini din interiorul uterului uman. Albumul a uimit întreaga lume. Fotografiile de înaltă rezoluție documentează miracolul reproducerii umane, de la fertilizare la dezvoltarea primelor organe și până la naștere. O impresionantă narațiune a vieții prenatale, spusă prin imagini și însoțită de informații.
Cu toate că parenting-ul a devenit un subiect cu milioane de căutări online și cu nenumărate articole la activ, nu trebuie să uităm că nu există o singură rețetă, universal valabilă, pentru a avea o viață de familie fericită. Iar asta înseamnă că, uneori, lucrurile vor fi departe de imaginea idilică a mamelor odihnite și a copiilor care nu plâng niciodată. Între timp, dacă mâinile nu vă sunt foarte ocupate, vă invităm să ne spuneți dacă voi ați aplicat vreodată o tehnică anume de părințeală și dacă aceasta a dat roade.