Top Ten Tuesday - cărți despre cărți și scriitori
Săptămâna aceasta avem un top cu înclinații meta, dedicat cărților despre cărți, scris și scriitori. Pentru că ni se pare fascinant când un autor descrie ce înseamnă să creezi lumi pe hârtie, să întâlnești cărți care îți pot influența destinul, să suferi de blocaj sau blazaj creativ, să te lași consumat de propria operă. Mai ales pentru cei care au aspirații literare, aceste cărți oferă o portiță în procesul de creație și în puterea cuvântului scris asupra creatorului și cititorului.
1. The Jane Eyre Affair, de Jasper Fforde
Într-un univers alternativ, în care călătoriile în timp și clonarea sunt posibile, societatea este dominată de grupuri literare care se luptă pentru supremație. În acest univers de rivalități beletristice, un criminal în serie omoară personaje literare. Iar următoare lui țintă este Jane Eyre! În scenă întră doamna Thursday Next, de profesie detectiv literar, care pornește pe urmele criminalului. Iar pentru asta, trebuie să călătorească la Thornfield, ca s-o salveze pe faimoasa eroină a lui Bronte. Și in același timp, să aibă grijă să nu fie înghițită de vreo gaură neagră.
[caption id="attachment_7554" align="alignnone" width="260"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 2. Reading Lolita in Tehran, de Azar NafisiMemoriile lui Azar Nafizi descriu clubul de lectură secret pe care profesoara împreună cu cele mai dedicate studente l-au organizat ca să poată citi și discuta romanele interzise de Guvernul Islamic. Viețile lor încep să se întrepătrundă cu cele mai faimoase romane ale autorilor iubiți: Jane Austen, F. Scott Fitzgerald, Henry James și Vladimir Nabokov.
[caption id="attachment_7551" align="alignnone" width="260"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]3. Fahrenheit 451, de Ray Bradbury
Guy Montag este pompier și treaba lui principală este să ardă cărți. Societatea futuristă în care trăiește Montag blamează literatura pentru toate problemele și nefericirile oamenilor. Și cu toate acestea Guy este prins într-o căsnicie nefericită. Iar problemele lui escaladează când devine suspect că ar ascunde cărți în casă - o infracțiune pedepsită cu moartea. Romanul lui Bradbury, scris acum 50 de ani, avertizează ce se poate întâmpla cu o societate căzută pradă tehnologiei.
[caption id="attachment_7547" align="alignnone" width="263"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 4. The Book Thief, de Markus ZusakAl Doilea Război Mondial face ravagii în Europa, iar Liesl tocmai a fost trimisă să trăiscă într-o familie adoptivă, dintr-un mic orășel german. Aici încearcă să uite de durerea pierderii mamei și a fratelui iubit, și să se descurce cât poate de bine alături de noii ei părinții. Într-o seară de iarnă, la ușa lor apare Max, copilul unui fost prieten de familie, și evreu. Noii părinții ai lui Liesl sunt nevoiți să-l ascundă în beci. Încetul cu încetul Max o învață pe Liesl să citească tot mai bine (o activitate începută alături de noul ei tată). The Book Thief este o poveste despre puterea cărților, despre imaginație și despre capacitatea spiritului uman care rămâne neînvins în faţa celor mai grele încercări şi a celor mai potrivnice vremuri.
[caption id="attachment_7552" align="alignnone" width="254"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 5. Misery, de Stephen KingPaul Sheldon este autorul unei faimoase serii de romane polițiste, ale căror eroină principală este Misery Chastain. Bogat de pe urma bestseller-urilor și plictisit să scrie mereu aceleasi povești, Sheldon pune capăt seriei omorându-și cu bucurie personajul principal, pe Misery. Eliberat de povară, hotărăște că în sfârșit a venit vremea să scrie literatură adevărată. Un accident nefericit de mașină pe un drum pustiu pune capăt acestui vis. Este salvat de la moarte de Annie Wilkes. Annie este soră medicală și cel mai mare fan al lui Sheldon. Și de curând a aflat de moartea subită lui Misery Chastain. Așa că, în loc să-l ducă pe marele scriitor la spital, îl transportă la ea acasă, într-o cabană izoltă din munți, unde-i tratează picioarele distruse și se folosește de orice metodă ca să-l convingă s-o readucă pe Misery la viață...
[caption id="attachment_7548" align="alignnone" width="260"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 6. Umbra vântului, de Carlos Ruiz ZafonNe aflăm în Barcelona anului 1945. Într-o dimineață cețoasă, domnul Sempere, proprietar al unui anticariat din inima orașului vechi, își duce fiul, pe Daniel, la Cimitirul Cărților Uitate, o clădire impunătoare, veche și sumbră, plină de volumele unor autori necunoscuți sau uitați. Potrivit tradiției, cine intră pentru prima dată aici trebuie să adopte o carte. Dintre miile de tomuri, Daniel se simte atras de Umbra vântului de Julian Carax, un roman misterios pe care, odată ajuns acasă, îl devorează în aceeași noapte dintr-o suflare. În anii următori, Daniel se pomenește implicat intr-o serie de intrigi și crime, trecând prin numeroase primejdii pentru a salva cartea de anumite persoane. În același timp, el se lansează în cercetarea amanunțită a biografiei autorului, cel puțin la fel de enigmatică și de stranie precum romanele sale.
[caption id="attachment_7556" align="alignnone" width="261"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 7. Ex Libris, de Anne FadimanO declarație de dragoste pentru literatură, cartea lui Fadiman va unge pe suflet pe oricine este pasionat și obsedat de lectură. Fadiman scrie cu umor despre plăcerea lecturii și povestește erudit tot felul de anecdote simpatice despre autori faimoși.
[caption id="attachment_7546" align="alignnone" width="229"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]8. The Jane Austen Book Club, de Karen Joy Fowler
Cinci femei și un bărbat se întâlnesc o dată pe lună ca să discute despre romanele lui Jane Austen. Sunt persoane cu vieți obișnute, și deși nu sunt neapărat nefericiți, fiecare dintre ei este măcinat de câte o problemă personală: sunt nemulțumiți de viețile pe care le duc și nu prea se descurcă în relațiile pe care le au. Timp de șase luni existența lor începe să se complice: căsniciile unora sunt puse la încercare, alții se îndrăgostesc, unii întră în tot felul de aranjamente ciudate - toate cu oblăduirea benevolă a lui Miss Austen.
[caption id="attachment_7553" align="alignnone" width="250"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 9. Numele Trandafirului, de Umberto EcoCălugării unei bogate mănăstiri franciscane sunt suspectați de erezie, iar Părintele Guglielmo împreună cu ucenicul său sunt invitați de către Stareț să investigheze. Însă misiunea delicată a Părintelui devine dintr-o dată și extrem de periculoasă. Pe parcursul a doar câteva zile, șapte dintre călugări sunt găsiți morți. Guglielmo și ucenicul său se transformă în detectivi și se afundă tot mai tare în labirinturile secrete ale mănăstirii, acolo unde lucruri foarte ciudate se întâmplă. Nu va spunem ce legătură au toate acestea cu cărțile, fiindcă ar însemna să vă stricăm surpriza.
[caption id="attachment_7550" align="alignnone" width="261"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] 10. Mr. Penumbra’s 24-Hour Bookstore, de Robin SloanRecesiunea economică l-a costat de Clay Jannon slujba de webdesigner. Împins de nevoi financiare, dar și de curiozitate, Clay se angajează într-un anticariat absolut bizar. Un loc în care vin mereu aceiași clienți fanatici, care însă nu cumpără niciodată nimic, ci doar împrumută tot felul de volume prăfuite și extrem de obscure. Clay este convins că librăria este de fapt un pretext pentru tot felul de afaceri necurate. Mai mult, între timp, patronul, excentricul domn Penumbra a dispărut fără urmă. Clay este hotărât să afle exact ce anume s-a întâmplat. Așa că, împreună cu mai mulți prieteni, pornește o analiză detaliată a clientelei, care-i aruncă pe toți într-o conspirație mondială, condusă chiar de misteriosul Penumbra.
[caption id="attachment_7549" align="alignnone" width="261"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] Bonus: The Thirteenth Tale, de Diane SetterfieldBiografa Margaret Lea primește o misivă prin care faimoasa scriitoare britanică Vida Winter îi cere să-i scrie povestea vieții. Vida este grav bolnavă, dar este foarte important pentru ea ca Margaret s-o ajute în acest demers, înainte să fie prea târziu. Margaret este extrem de surprinsă de această cerere, între ea și Vida nu există nicio legătură. Neștiind ce hotărâre să ia, decide să citească una dintre cărțile Videi, intitulată Treisprezece Povești despre Schimbare și Disperare. Dar la finalul cărții află cu surprindere și dezamăgire că volumul conține doar doisprezece povești. Curioasă, hotărăște să răspundă pozitiv la cererea Videi. Pe măsură ce Vida își deapană istoria vieții însă, tot mai multe secrete întunecate de familie ies la iveală. Iar Margaret constată că între ea și scriitoare există asemănări nebănuite...
[caption id="attachment_7555" align="alignnone" width="256"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] Terminând această listă tocmai ne-a venit o idee pentru un nou top: cărți inspirate de alte cărți. Sperăm să nu vă plictisim prea tare dacă tot insistăm pe această temă. Dar chiar suntem curioși ce va ajunge pe lista respectivă, pe lângă Fifty Shades of Grey, bineînțeles...