TOP TEN TUESDAY. Cărţi interzise, cărţi periculoase, cărţi scandaloase

Un om ignorant este un om uşor de manipulat. Acesta este unul dintre principiile de bază ale oricărui regim autoritar. Artiştii şi scriitorii au încercat mereu să eludeze sistemul prin forţa metaforei şi sugestivitatea alegoriei. Sistemul a retaliat prin cenzură. Astfel încât numai ceea ce se potrivea ideologiei conservatoare să ajungă la publicul larg. De-a lungul istoriei, s-au cenzurat filme, spectacole, cântece, opere de artă. Şi, bineînţeles, s-au cenzurat cărţi. Motivele sunt variate: scrierile respective criticau regimul, erau considerate obscene, prea violente, sau blasfemice - în fapt, conţineau acel sâmbure de adevăr revelator şi revoluţionar. După cum ştim cu toţii, să interzici ceva, înseamnă de fapt să-i faci cea mai bună reclamă. Aşadar, nu-i de mirare că foarte multe dintre cărţile care în prezent fac parte din categoria celor mai bine vândute au fost, la un moment dat, interzise. TOP+TEN1 Vă prezentăm în continuare o listă de 10 +1 cărţi controversate, periculoase, scandaloase şi anti-sistem. 1. Animal Farm de George Orwell (1945) Animalele de la Manor Farm se revoltă împotriva unui stăpân dur, care le munceşte fără odihnă pentru profit personal. Odată ce dl. Jones este înlăturat de la putere, se stabileşte un nou sistem, în care toate animalele sunt egale, iar obligaţiile şi drepturile se împart corect în fermă. Doar că, unele animale sunt mai egale decât altele... Vă sună cunoscut, nu-i aşa? Cartea este de fapt o alegorie a revoluţiei Socialiste şi a epocii Staliniste, cu toate tarele sale. Din motive evidente, a fost interzisă în URSS până la căderea comunismului, fiind disponibilă doar în mod clandestin. Mai recent este interzisă în Emiratele Arabe Unite deoarece unul dintre personajele principale este un porc capabil să vorbească, fapt care contravine regulilor Islamului.

Carti Interzise - Animal Farm

2. The Catcher in the Rye de J.D. Salinger (1951) O carte-cult pentru generaţii întregi de adolescenţi, The Catcher in the Rye a scandalizat societatea puritană americană prin anti-eroul său. Holden Caulfield este mereu dat afară din şcoală, e blazat şi invadat constant de întrebări incomode: cu privire la ipocrizia societăţii, propria sexualitate şi relaţiile cu ceilalţi, valoarea vieţii într-o lume cu principii superficiale. A fost interzisă între 1966 şi 1975 din următoarele motive: obscenitate, limbaj licenţios şi scene cu încărcătură erotică.

Carti Interzise - Catcher in The Rye

3. Lolita - Vladimir Nabokov (1955) O carte incomodă chiar şi în ziua de azi, Lolita spune povestea lui Humbert Humbert, un profesor între două vârste, care îşi seduce fiica adoptivă şi nubilă. Humbert îşi mărturiseşte dragostea chinuitoare pentru Lolita cu sinceritate, ispăşire, ruşine şi durere. Toate acestea îi pun pe cititori într-o poziţie absolut incomodă. Constată nu numai că le este greu să judece actele reprobabile, dar, mai mult, simt înţelegere pentru protagonistul îndoielnic şi agonia sa. Humbert si nympheta lui au fost interzişi pe motiv de pornografie în Marea Britanie, Franţa, Belgia şi Argentina între 1955 şi 1959.

Carti Interzise - Lolita

4. To Kill a Mockingbird de Harper Lee (1960) Cartea discută teme delicate pentru sensibilităţile societăţii americane, care a privit mereu de după perdea lucrurile legate de rasă şi sexualitate. Publicată în 1960 - cu doar câtiva ani înainte de evenimentele sângeroase care au pus pe tapet problemele rasiale din SUA - romanul vorbeşte pe şleau despre subiecte dificile: violul şi inegalitatea dintre albi şi negri. Cartea face parte dintre lecturile studiate în şcoala americană, fapt care de-a lungul timpului a dus la multe încercări de scoatere din curriculă (unele reuşite), din partea unor organizaţii sau chiar a unor părinţi (cea mai recentă, din 2001).

Carti Interzise - To Kill A Mockingbird

5. Lord of the Flies de William Golding (1954) În urma unui accident aviatic, o trupă de băieţi eşuează pe o insulă pustie. Aici încearcă să supravieţuiască după regulile sociale învăţate de la adulţi. Eforturile lor sunt însă învinse de instinctele primare şi mica societate începe să semene tot mai mult cu primele triburi primitive, guvernate exclusiv de nevoile de bază. Acest conflict dintre traiul civilizat şi impulsurile animalice stă la baza controversei. Ne place să credem că suntem reprezentanţii vajnici ai unei societăţi avansate, care funcţionează în bună înţelegere şi armonie. Ce se întâmplă însă atunci când suntem lipsiţi de convenienţele şi luxul traiului modern şi trebuie să vânăm ca să supravieţuim? La fel ca şi To Kill A Mockingbird, romanul a fost de-a lungul timpul exclus din lista de lecturi în anumite şcoli din America.

Carti interzise - Lord of The Flyes

6. One Flew Over the Cuckoo's Nest de Ken Kesey (1962) O altă carte pe care diverse persoane şi organizaţii americane s-au tot străduit, şi uneori au reuşit, să o interzică în şcoli şi biblioteci. Acuzat de asalt şi escrocherie, Randle McMurphy se preface nebun, ca să scape de închisoare. Ajunge însă la spitalul de boli mentale, unde dă peste cap o lume şi aşa anapoda. Urmează tot felul de întâmplări şi incidente pe care unii le-au considerat prea obscene, violente sau lascive pentru a vedea lumina tiparului. Mai mult decât atât, azilul de nebuni este o metaforă pentru orice sistem oprimant, unde individul este controlat, manipulat şi redus la zero.

Carti Interzie - One Flew Over The Cuckoo's Nest

7. Slaughterhouse 5 de Kurt Vonnegut (1969) Un soldat din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial posedă abilitatea de a călători în timp, iar la un moment dat este răpit de extratereştri. Sună absurd pentru că războiul în sine, tema centrală a cărţii, este absurd. Folsind un limbaj ireverent, romanul atacă subiecte controversate într-o manieră directă: de la natura umană lipsită de logică, la homosexualitate, liber arbitru şi fatalism. Suferă de acelaşi tip de cenzură ca şi To Kill A Mockingbird şi Lord of The Flies.

Carti interzise - Slaughterhouse 5

8. Trainspotting de Irvine Welsh (1993) Un grup de prieteni, huligani ar zice unii, trăiesc de pe o zi pe alta injectându-şi heroină. Welsh descrie cu umor negru situaţiile ridicole, depravate, deprimante prin care trec eroii. Scrisă într-un limbaj dur, unele dintre scene sunt greu de suportat, altele provoacă un râs nervos, iar câteva îţi pun la îndoială încrederea în umanitate. Cartea se desfată în mizeria umană, fapt care a stârnit controverse, acuzaţii de obscenitate şi cereri de interzicere din partea grupărilor conservatoare.

Carti interzise - Trainspotting

9. Versetele satanice de Salman Rushdie (1988) În 1989, la 6 ani după publicarea cărţii în Marea Britanie, Ayatollah-ul Khomeini a decretat fatwa pentru Rushdie, acuzându-l de blasfemie şi sacrilegiu. Prin fatwa i se dădea oricărui musulman mână liberă să-l ucidă pe autor. Versetele satanice se referă la o legendă conform căreia Diavolul l-a păcălit pe Mohamed, transmiţându-i o serie de versuri ca şi cum ar fi fost din partea lui Allah. Profetul a înţeles apoi greşeala şi a retras versurile din Coran. Romanul prezintă momente din viaţa lui Mohamed şi acordă o atenţie specială incidentului cu versetele.

Carti interzise - Versetele satanice

10. Of Mice and Men de John Steinbeck (1937) O poveste despre sărăcie, prietenie, vise neîmplinite şi durere. Doi zilieri găsesc de muncă la o fermă din California. Aici încearcă să-şi construiască o viaţă şi chiar par că vor reuşi la un moment dat. Dar destinul implacabil şi răutatea oamenilor se pun de-a curmezişul. Cartea a fost acuzată de limbaj vulgar şi rasism.

Carti interzise - Of Mice And Men

11. BONUS: Ulysses de James Joyce (1922) Una dintre cele mai importate scrieri moderne, Ulysses este un roman extrem de bine structurat, dar greu de citit din cauza tehnicii narative experimentale (fluxul conştiinţei). Joyce a fost dat în judecată pentru obscenitate, proza debordând de jocuri de cuvinte, echivocuri şi aluzii sexuale.

Carti interzise - Ulysses

În ultima vreme am ţesut intrigi periculoase, ne-am frânt inima cu poveşti frumos de triste, am învăţat tehnici de dezvoltare personală şi ne-am îngrozit cu tot felul de monştri şi creaturi fantasmagorice. De data asta, ne-am oprit la un subiect ceva mai controversat, dar cel puţin la fel de interesant. Şi suntem curioşi, ce alte cărţi mai ştiţi care la un moment dat au fost interzise? Le-aţi citit, cum vi s-au părut?